Röviden

2010. március 25., csütörtök, Világfigyelő

Befejeződött a START—III. szerződés egyeztetése

A hadászati támadófegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új START-szerződés dokumentumainak egyeztetése befejeződött, az aláírás helyszíne Prága lehet — közölte egy Kreml-forrás az Interfax hírügynökséggel tegnap, de a végleges helyszínt és az időpontot Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök határozza majd meg. Előzőleg Filip Kanda, a cseh külügyminisztérium szóvivője jelentette tegnap Prágában: Csehország beleegyezését adta, hogy az Egyesült Államok és Oroszország államfői Prágában írhassák alá az új START-szerződést.

Martonyi János Moszkvában járt

Martonyi János, a Fidesz-kormány egykori külügyminisztere tegnap Moszkvában tárgyalt Borisz Grizlovval, az Egységes Oroszország Párt legfelső tanácsa és egyben az orosz alsóház, az állami duma elnökével, valamint Konsztantyin Koszacsovval, a párt általános tanácsa elnökségének külügyi titkárhelyettesével, egyben a duma külügyi bizottságának elnökével. A magyar politikus az MTI-nek nyilatkozva megerősítette a találkozó tényét, továbbá azt, hogy a Fidesz—MPSZ képviseletében érkezett az orosz fővárosba, és hozzátette, hogy a megbeszélést követően Szergej Lavrov külügyminiszterrel ebédelt. Nem kívánt azonban részletekbe bocsátkozni a találkozó tartalmáról, s ezt azzal indokolta, hogy Magyarországon javában folyik a választási kampány. Csupán annyit mondott, hogy a két párt kapcsolatairól és a magyar—orosz együttműködés minden területéről, így egyebek között a gazdasági, politikai és kulturális területeken való együttműködésről volt szó.

Tragédia az oslói kikötőben

Legalább három ember meghalt és négyen megsérültek tegnap Oslóban, amikor kisiklott egy elszabadult tehervonat — közölte a norvég rendőrség. A norvég sajtóban megjelent jelentések szerint a ,,megállíthatatlan" vonat nekicsapódott az oslói kikötőben a Statoil nevű olajtársaság termináljának. Az épület teljesen összedőlt, környékét törmelékek borították. Az elszabadult vonat átgázolt több, éppen rakodó kamionon is. Legalább egy vasúti kocsi a vízbe esett. A helyszínre több mentőhelikopter és -hajó, valamint búvárok érkeztek. A közelben található E 18-as autópálya egy szakaszát a rendőrség lezárta. A norvég rendőrség szóvivője szerint három ember halt meg. Három súlyos sérültet kellett kórházba szállítani. A norvég sajtóban megjelent beszámolók szerint a 16 üres kocsiból álló, mozdony nélküli szerelvény több kilométeren át száguldott megállíthatatlanul, mielőtt a kikötőnél kisiklott.

Egyre több újságírót ölnek meg

Nőtt az elmúlt két évben az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok száma a világban, s az áldozatok javarészt olyan sajtómunkások voltak, akik életüket kockáztatva kényes információkat közöltek egyebek mellett drogkereskedelemről, emberjogsértésekről vagy korrupcióról — áll az UNESCO tegnap közzétett jelentésében. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete szerint 2008—2009-ben összesen 125 újságírót öltek meg a világ 27 országában, míg az azt megelőző két évben 122 sajtómunkás lett gyilkosság áldozata. A gyilkosságok legalább 80 százalékát azzal a szándékkal követték el, hogy megakadályozzák közérdekű információk közzétételét, vagy azt, hogy újságírók kutakodjanak utánuk — hangsúlyozza jelentésében az UNESCO.

Spanyol hajó futamított meg kalózokat

Kereskedelmi hajóra támadó szomáliai kalózokat fogott el a spanyol haditengerészet az Indiai-óceánon — közölte tegnap a madridi védelmi minisztérium. A panamai hajón tartózkodó biztonságiak visszaverték a tengeri rablók támadását, akik menekülni kezdtek, de az időközben riasztott spanyol hadihajó beérte őket. A Navarra fregattot a kalózkodás elleni harc végett az Indiai-óceánba vezényelt európai uniós flotta riasztotta. A spanyol hajó két csónakot és egy nagyobb dereglyét tartóztatott fel. A fedélzetükön lévő kalózokat őrizetbe vették.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-03-25: Világfigyelő - Pálmai Tamás:

Vissza! (Békési levelek)

Történelmi egyházaink is ébredeznek, megszólalnak végre, mindannyiunk nagy örömére, közösen és markánsan. Kimondatott, mi eddig tabu volt: a jó értelemben vett közérdekű politizálás szükségessége, a megújulás elkerülhetetlensége, sőt, minap — vatikáni szinten is — a cölibátus kérdése is.
2010-03-25: Közélet - :

Székelyföld a bukaresti Romexpón

Második alkalommal mutatkozik be Székelyföld Bukarestben a nemzetközi turisztikai vásáron. A 23. alkalommal megszervezett rendezvény március 25—28. között várja a látogatókat.