Új támogatási formákon dolgozik a minisztériumElőtérben a tejtermelők

2010. április 13., kedd, Gazdakör
Egymás után jelennek meg a mezőgazdasági minisztériumi rendeletek, kormányhatározatok, számos új támogatási forma készül.

Mivel Háromszék hagyományosan tejtermelő megye, elsősorban ezeket a tervezeteket ismertetjük. A tagországok a mezőgazdasági garanciaalapból az uniótól érkező közvetlen kifizetési összegek tíz százalékát az általuk elsődlegesnek minősített mezőgazdasági ágazatok támogatására fordíthatják. A román szakminisztérium a tejtermelő ágazatban a közeljövőben két új támogatási formát szeretne finanszírozni ebből.

Szűkített lista

Az elsőt a hátrányos helyzetű vidékek gazdálkodói kapnák, Háromszéken a hegyvidéki termelők tartoznak ebbe a csoportba. A tervezet szerint a támogatást igénylőnek tejkvótával kell rendelkeznie, a támogatást évente egyszer folyósítanák. A gazdaságnak legalább tizenöt fejőstehénnel kell rendelkeznie, a kifizetendő támogatás mértéke pedig 65 euró fejőstehenenként.

A második tervezett támogatási forma a tejpiaci krízis által okozott veszteségek enyhítését szolgálja. Erre valamivel több mint ötmillió eurót irányoznának elő, 2009. november 30-i valutaárfolyamon lejben átszámolva, a támogatásra jogosultak listáját azonban kissé beszűkítették, így csak a jogi személyiségű gazdaságok igényelhetnék. Jogi személyiség alatt értendőek az elismert, szabadfoglalkozású magánszemélyek (persoane fizice autorizate), a cégbíróságon bejegyzett személyes és a családi vállalkozások. Feltétel, hogy a támogatást igénylő gazdaság saját tejkvótával rendelkezzék, illetve szerepeljen a tejkvótairoda nyilvántartásában 2010. március 31-én. További feltétel, hogy a 2008—2009-es termelési évben a leadott tejmennyiség meghaladja a tízezer litert.

Leadási határidő: április 30.

A tervezett rendelet szerint a jogi személyiséggel nem rendelkező személyek kérelmeit is elfogadják a kifizetési ügynökség megyei irodáján, de a kérések leadásának utolsó határidejéig hiánypótló iratként be kell mutatni a cégbejegyzés másolatát. Bár a tervezet a Hivatalos Közlönyben még nem jelent meg, az már tudható, hogy a kéréseket a kifizetési ügynökségnél április 30-ig kell benyújtani, az összegeket pedig június 30-ig folyósítják. A megfelelő támogatást a kifizetési iroda szakemberei számolják ki a 2008—2009-es kvótaévben leadott tejmennyiség arányában.

A számítási rács szerint szerint 200 euró támogatás járna azon gazdaságoknak, amelyek 10—20 tonna közötti tejet adtak le a termelési év alatt. 20—200 tonna közötti mennyiségre kilogrammonként 0,0118 eurós támogatást kapnak, 2000 eurót a 200 és 500 tonna közötti mennyiséget leadó gazdaság, 1200 eurót pedig a több mint 500 tonna tejet leadók.

A szakminisztérium nyilvántartása szerint a 10 000—200 000 kiló között termelő gazdaságok száma a legmagasabb, közel 11 000 tartozik a csoportba. A 200 000—500 000 kiló között termelő gazdaságok száma 273, ezen felül csupán 140 gazdaság termel. Információink szerint a szakminisztérium néhány napon belül kidolgozza a kéréstípust, a tervezet pedig hamarosan jogerőre emelkedik.

Javító szándékú tervezet

Egy másik tervezet az állatok jóléti körülményeinek javítását célozza a sertés- és a tyúktenyésztésben, ezeket a kötelezettségeket ugyanis a csatlakozási szerződésben is vállalta Románia. Egy másik kormány-, illetve miniszteri tervezet szerint támogatás járna a környezetbarát és biotermelést folytatóknak, a megművelt földterület nagysága függvényében a támogatás 1500 és 3500 euró között váltakozna. A legkisebb jogosult terület 33 ár. A korábban beígért, az üzemanyag jövedéki adójának csökkentése is folyamatban, a tervezet a pénzügyminisztérium jóváhagyására vár. Eszerint a gázolaj jövedéki adója a mostani 350 euróról 21 euróra csökken ezerliterenként. Ez a gyakorlat szinte valamennyi uniós országban meghonosodott, így a mezőgazdaságban használt üzemanyag is jóval olcsóbb lehetne. A számítás szerint az adó csökkentése valamivel több mint egy lejt jelentene literenként.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-04-13: Kitekintő - Puskás Attila:

Katyń, 1940 — Szmolenszk, 2010

Két súlyos tragédia kapcsolja napjainkban egy cím alá az 1940-es és a 2010-es esztendőt. Természetesen anélkül, hogy a legkevésbé is kisebbíteni akarnánk a semmi mással össze nem hasonlítható, 1940 tavaszán a szovjet NKVD gyilkosai által végrehajtott, sokáig elhazudott-elhallgatott, de máig büntetlen népirtást (mindmáig az orosz hivatalosságok gyilkosságnak, de nem népirtásnak tekintik).
2010-04-13: Gazdakör - Csinta Samu:

Állatszámlálásra felszólított gazdák (Kiigazítják a tényleges és a hivatalos adatok közötti eltérést)

Megszámláltatnak. A gazdáknak pénzbe kerülhet a halogatás
Októbertől súlyos pénzbírságra számíthatnak azok az állattartók — magánszemélyek és cégek egyaránt —, akik nem jelentik a tulajdonukban levő állatállomány tényleges létszámát a körzeti állatorvosnak.