Kiigazítják a tényleges és a hivatalos adatok közötti eltéréstÁllatszámlálásra felszólított gazdák

2010. április 13., kedd, Gazdakör

Megszámláltatnak. A gazdáknak pénzbe kerülhet a halogatás

Októbertől súlyos pénzbírságra számíthatnak azok az állattartók — magánszemélyek és cégek egyaránt —, akik nem jelentik a tulajdonukban levő állatállomány tényleges létszámát a körzeti állatorvosnak.

Az ezt szabályozó kormányrendelet részleteit Nemes Imre, az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság aligazgatója ismertette, aki szerint a rendszerváltás óta nem volt hasonlóan átfogó állatszámlálás. Az aligazgató úgy ítéli meg, hogy a tényleges adatok, illetve a hivatalos statisztika közötti eltérés esetenként az ötven százalékot is meghaladja. ,,A pillanatnyilag rendelkezésre álló hivatalos nyilvántartásban 8—10 éves disznók is szerepelnek, márpedig ilyen magas kor még a tenyészállatok esetében is elképzelhetetlen" — mondta Nemes Imre.

A gazdáknak és a cégeknek 2010. június 30-ig kell jelezniük a körzeti állatorvosnál, hány fős állatállománnyal rendelkeznek. Az orvosoknak szeptember 30-ig kell elvégezniük az adatmódosításokat az elektronikus nyilvántartásban. Aki nem tesz eleget e kötelességének, semmiféle állattenyésztési támogatásra nem lesz jogosult, és 1000—2000 lejes bírságra is számíthat.

Az állatállomány létszámának minden további módosulását 6—9 hónapon belül rendszeresen jelenteni kell. Azon állatok esetében, amelyek nem kerülnek el születési helyükről, a bejelentési határidő kilenc hónap, az elszállításra szántak létszámát viszont fél éven belül jelezni kell a körzeti állatorvosnak. A bejelentési kötelezettséggel járó létszámmódosulások közé sorolandók a húsvéti bárányok, illetve az elsősorban a téli szezonra érvényes ünnepi disznóvágások ,,áldozatai" is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-04-13: Gazdakör - Incze Péter:

Előtérben a tejtermelők (Új támogatási formákon dolgozik a minisztérium)

Egymás után jelennek meg a mezőgazdasági minisztériumi rendeletek, kormányhatározatok, számos új támogatási forma készül.
2010-04-13: Gazdakör - :

Hogyan teleltek ­gyümölcsfáink?

Évente visszatérő kérdés: melyek a legfontosabb tél végi teendők a gyümölcsösökben? A termesztett növényeink, így a gyümölcs-, szőlőültetvényeink reagálása a téli időjárási tényezőkre alapvetően attól függ, hogy milyen klimatikus viszonyok között alakultak ki genetikai tulajdonságaik.