Hogyan teleltek ­gyümölcsfáink?

2010. április 13., kedd, Gazdakör

Évente visszatérő kérdés: melyek a legfontosabb tél végi teendők a gyümölcsösökben? A termesztett növényeink, így a gyümölcs-, szőlőültetvényeink reagálása a téli időjárási tényezőkre alapvetően attól függ, hogy milyen klimatikus viszonyok között alakultak ki genetikai tulajdonságaik.

Ilyen például a fagytűrés, melyet jelentősen befolyásol egy-egy faj és fajta téli mélynyugalmi időszakának hosszúsága. Amennyiben az előélete folyamán (előző évi termesztési viszonyok) kielégítően és harmonikusan tudott táplálkozni — elegendő tápanyag és víz állt a rendelkezésére, és a hőösszeg is kielégítő, a növényvédelem eredményes volt —, úgy fel tudott készülni az őszi és a téli lehűlésre. Ha azonban a mélynyugalmi állapotot egy átmeneti enyhülés váltja fel — ilyen az elmúlt hetekben bekövetkezett —, majd ismételt jelentős lehűlés követi, lehetnek akár jelentős mértékűek is a kedvezőtlen hatások. A kajszi- és őszibarack-termesztésben gyakoriak az ilyen változékony meteorológiai viszonyokra a kedvezőtlen reakciók. Ilyenkor elsősorban a termőrügyek károsodnak.

Súlyosbítja a helyzetet, ha közben ónos esők is bekövetkeznek, és ezek hosszabb időre, több napra elzárják a termőrügyektől a levegőt. Érzé­kenyebb szőlőfajtáknál a főrügy károsodását okozhatják, amelyek a terméskezdeményeket tartalmazzák. Ezekről a metszések előtti rügyvizsgálatok adnak tájékoztatást. A metszések időzítésével tudunk a bekövetkezett károkra válaszolni. Azok a termelők, akik a metszési munkákat nem végezhetik el egy-két hét alatt, már eleve több rügy meghagyásával metszenek, amit fakadás- és terméskötődés után korrigálnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-04-13: Gazdakör - Csinta Samu:

Állatszámlálásra felszólított gazdák (Kiigazítják a tényleges és a hivatalos adatok közötti eltérést)

Megszámláltatnak. A gazdáknak pénzbe kerülhet a halogatás
Októbertől súlyos pénzbírságra számíthatnak azok az állattartók — magánszemélyek és cégek egyaránt —, akik nem jelentik a tulajdonukban levő állatállomány tényleges létszámát a körzeti állatorvosnak.
2010-04-13: Gazdakör - :

Hírlugas

Megtámadott határidő-kitolás
Az Európai Bíróságon támadta meg az Európai Bizottság azokat a határozatokat, amelyekben az Európai Unió tagállamai hozzájárultak, hogy Magyarország, Lengyelország, Litvánia és Lettország 2013. december 31-ig meghosszabbítsa a földvásárlás állami támogatásának lehetőségét, ami eredetileg tavaly év végén megszűnt volna.