MementóBenkő Ágnes

2010. április 14., szerda, Magazin
Harminc évvel ezelőtt kísérték utolsó útjára a szeretett és nagyra becsült tanárnőt, sokak szeretett Ágnes nénijét, aki 1895-ben született Komollón a tősgyökeres, árkosi eredetű Benkő család komollói ágából.

Szülőfalujában tanulta a betűvetést. Magyar—történelem szakos oklevelét a budapesti Angol Kisasszonyok Intézetében szerezte 1920-ban. Pá­lyafutását a Sepsiszentgyörgyi Taní­tóképzőben kezdte, egy ideig pedig a zabolai Mikes lányok nevelőnője volt, majd a kolozsvári Marianum vallástanára. A kisborosnyói eredetű Nagy Károly református püspök megbízta a kolozsvári Református Szeretetház tanári, majd igazgatói teendőivel, aminek 1945-ig, negyedszázadon át hűséggel eleget tett. 1946—1954 között a Kézdivásárhelyi Tanító­képző magyar irodalom szakos tanáraként számos háromszéki jeles kortárs személyiség oktatója volt. Levelezést folytatott Ignácz Rózsa írónővel, Tüdős Klárával, Kabos Évával, tanulmányozta a moldvai magyar csángók életét, ott tanulta meg a román nyelvet. Több prédikációvázlat szerzője. Levelezése és életműve feldolgozatlan. Síremléke a komollói temetőben. Dr. Nagy Lajos — többek között — Benkő Ágnesnak ajánlja 2009-ben a Charta Kiadónál megjelent Komolló-monográfiát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-04-14: Magazin - József Álmos:

A kerékpározás kezdetei Sepsiszentgyörgyön

Ismereteink szerint a város lakossága 1888-ban ismerkedik meg a kerékpárral, amikor a Székely Nemzet tudósítója szerint a brassói „Villám-vasparipa egylet" tagjai ide és Kézdivásárhelyre kirándulnak. A „cyklisták" „díszvasparipázást" rendeznek a helyi méntelep udvarán (a katolikus templommal szemben levő egykori kaszárnya-, ma iskolaudvarok egyikén). Feltehetően a bemutatónak köszönhető, hogy a kerékpárok száma aránylag gyorsan növekszik városszerte. A Székely Nemzetben reklám népszerűsíti a Dürkop-féle Diana és Steyr kerékpárt.
2010-04-14: Magazin - :

Motorjával ugrotta át a Korinthoszi-csatornát

A görögországi Korinthoszi-csatorna felett ugrott át motorkerékpárjával az ausztrál Robbie Maddison.