GlosszaÁllatok az utakon

2010. április 14., szerda, Közélet
Piteşti—Bukarest autópályára felment egy ló. Bizonyosan legelni indult az útra, mert hallotta, hogy nálunk mostanában az egészségügy jóvoltából sokan fűbe fognak harapni, és gondolta, a legelőkön nem fog babér és fű teremni neki. Ezért poroszkált fel a sztrádára. És valóban találhatott ott füvet, mert fűbe is harapott.

A lóügyben illetékes kezdetben azt mondta, hogy a ló a rendes felhajtón hajtott fel. Az analízisek nem mutatták ki, hogy a ló felhajtott volna a garatra. Ezek szerint közlekedésileg helyesen járt el. És meg is határozták, melyik feljáró volt az, ahol felment. Később aztán megállapították, hogy csak oda tévedt, mert egy szakaszon hiányzott a kerítés. Azért, mert nem tudták meghirdetni a licitet, és eldönteni, hogy ki ellenőrizze a kerítés meglétét. Az észak-erdélyi autópálya felavatásakor egy juh bégetett a friss sztrádán, és az okozta az első balesetet. Egy marha ugyanott 28 kilométert autózott a forgalommal szemben. A gyalogosok és kerékpárosok is gyakran közlekednek keresztül-kasul. Innen is látszik, hogy nálunk mennyire hasznosítottak az utak. Mert máshol nemigen fordul elő, hogy lovak, juhok, marhák és más állatfajok ilyen nagy tömegben közlekedjenek a közutakon. Nagy állat volt az a 22 éves fiatalember is, aki Craiován kiugrott egy BMW-ből, és ütlegelni kezdett egy 62 éves embert, aki unokájával — szerinte — túl lassan ment át előtte a zebrán. A lassú gyalogos gyors szívinfarktust kapott, és meghalt. Az elkövető kezdetben szabadlábon védekezhetett volna, de az ügy olyan nagy port vert fel, hogy végül is 29 napra előzetes letartóztatásba helyezték. A múlt héten történt az is, hogy egy sofőr összeszólalkozott egy másikkal. Azután hátramenetbe kapcsolt, és elütött egy anyukát gyerekestől. Ezek után nagy sietve elhajtott. Az autósok mind gyorsan akarnak közlekedni, és nem fékeznek, amikor kellene. A rendőrök fékezik őket minden típusú radarral. Most olyan radarokat állítottak hadrendbe, amelyeket a radardetektorok (még) nem érzékelnek. Hármat is elhelyeznek egymás után, mert van belőlük elég. Ha az ember kettőt megúsz, nem biztos, hogy a harmadiknál nem fut csőbe vagy radarba. De a legjobb megoldás mégis az, hogy nálunk másfél millió négyzetméternyi gödör tátong az utakon. Ezek jobbak, mint bármennyi és bármilyen radar. A kátyú a leghatékonyabb sebességcsökkentő. Az illetékesek nem mondják meg az igazat. Azért nem foltozzák ki a lyukakat, hogy csökkentsék az autók sebességét. Ha már autópályánk alig van, ahol gyorsan lehetne közlekedni, akkor legalább a nemzeti meg megyei utakon ezekkel lehet hathatósan korlátozni a sebességet. A frissen elkészült utakon lehet ideig-óráig jobban haladni. Ott, sajnos, radarokat kell működtetni. De ennél jobb megoldás lenne, hogy a kátyúmentes utakra, mint a most nálunk készülő és jó Kökös—Tusnád szakaszon elébb-elébb gödröket fúrnának. Így nem kell mérni a sebességet, az autó rendesen romlik, és lesz munkájuk az autószerelőknek is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-04-14: Közélet - Czegő Zoltán:

A súly, a kormány közös (Jegyzet)

Mit visz és mit hoz az ún. vizitdíj esetleges megszavazása és bevezetése a lakosságnak, azt tudja mindenki — magyar tapasztalatból. Mármint a magyarországi történésekből. Az ottani felháborodás két egészségügyi miniszter — máshonnét kiebrudalt — állásába került. No nem aggódunk a betevő falatjaikért.
2010-04-14: Közélet - Sylvester Lajos:

Bocskai István nevének száműzetése (Határhelyzetek)

Még rá sem égették a nyomdagépek a festékport a sepsiszentgyörgyi új magyar utcanevek ellen áskálódó, magyarok felé némi információkat eljuttató jegyzetemre, s a világháló nem mindig derült egéből rám csap egy másik, nem a közvetlen környezetünkből, de Székelyföldről származó hátborzongató hír, miszerint Nyárádszereda városában, ott, ahol 1605-ben Bocskai Istvánt Erdély fejedelmévé választották, három Hárs téri magyar vállalkozó — valami kocsmaféleségeket futtatnak — negyvennyolc, ugyancsak magyar személytől szerzett aláírást, amellyel az említett tér új elnevezése ellen szegültek, mert úgymond pénzbe és utánajárásba, azaz időbe kerül az akták kicserélése.