Mi, hol, mikor?

2010. április 15., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Kőrösi Csoma Sándor-napok

A kovásznai rendezvénysorozat mai műsora: 10 órakor Farkas Tibor előadása kisiskolásoknak a városi művelődési házban; 12 órakor megnyitó Csomakőrösön; 14 órától tudományos ülés a Clermont Szálló­ban Kőrösi Csoma Sándor és az identitás kérdése témával, az I. rész címe: Kőrösi Csoma Sándor körül;

18 órakor a városi képtárban Vargha Mihály szobrász megnyitja A végtelen témájú kiállítást, fellép a nagykanizsai vegyes kórus, szaval Horváth István; 20 órától fáklyás megnyitó a kovásznai szobornál, a Szobortól szoborig tiszteletfutás résztvevőinek beérkezése, köszöntők, ünnepi beszédek, fellép: Nagykanizsa Városi Kórusa, a helyi Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont Tiszta Szív kó­rusa, a barátosi Ferencz Ernő Református Fú­vószenekar; 21 órától a debreceni Adyákszínpad előadása Csomakőrösön.

Pénteken 9 órá­tól a Kőrösi Csoma Sándor Líceum napja; 9 órától folytatódik a tudományos ülés a Clermont Szállóban a Sztyeppei népek témával (II.), elnök dr. Barta Zsolt docens (Budapest), előadók: Csáji László Koppány (Sztyeppei kultúrák kutatója): Déli-Urál szerepe a sztyeppei civilizációban, Aradi Éva egyetemi tanár (Budapest): Szakák és indoszkíták. III. A múlt arca — történelem témában Gulya Já­nos (Göttinga, egyetemi tanár): Gauss és a magyar őstörténet, Széna Béla (Pécs): Mongolság a Kárpát-medencében. (A mongolság jelenlétének igazolása a honfoglalók között), Szathmári Botond tibetista, Budapest: Történelem és identitás (párhuzamok és különbségek a tibeti és a magyar államalapítás korszakában), IV. Né­pek identitása — magyar identitás téma, elnök Orosz Gergely, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, előadók: Benkő Mihály: Omszki sezserék és kapcsolataik, dr. Barta Zsolt orientalista, a TKBF oktatója (Budapest): A Mongolok Titkos Történetéről s annak hatásáról a mongol identitástudatra, dr. Bárdi László egyetemi tanár (Pécs): A magyarság és feltételezett rokon népeink identitástudata, László Bakk Anikó: Miénk-e a pentatónia? Sétáló gondolatok Napkelet felé..., Kalmár István (Debrecen, Kossuth Lajos Tudományegyetem, a Kőrösi Csoma Sándor Társaság elnöke): Azonosságaink számtana, Bernád Ilona népi gyógyászati szakíró: Népi gyógyászatunk mint magyar identitásunk része, Gazda József: Kőrösi Csoma Sándor és a mai magyar identitástudat, dr. Bartha Júlia turkológus (Szolnok): Kunok a Kárpát-medencében — az identitás megnyilvánulásai a 21. században (történet-hagyomány), Horváth György kun kapitány (Kisújszállás): A lovas hagyományőrzés mint a kun identitás formája (A Kunok útján című film bemutatása), Gazda Klára (Babeş—Bolyai, Kolozsvár): A csángó identitástudatról, Kabdebó Tamás (Dublin): Magyar identitástudat a diaszpórában, Halász Péter szerkesztő, néprajzkutató: Amikor a bátyám oláh lett... — Gondolatok a moldvai csángómagyarok identitásáról, Tóth Miklós (Hága): A Magyar Szellemi Haza: a jövőnk a földgömbön; 13 órától ünnepi rendezvény az iskola udvarán; a városi művelődési házban 16.40-től a helyi Kankalin Együttes előadása: Görög Ilona balladája, 17 órától a pápai Vadvirág Néptáncegyüttes műsora: Válogatás a magyar nyelvterület táncaiból, 18 órától Kőrösi Csoma Sándor szellemében — fellép: Nagykanizsa város vegyes kórusa, Horváth István szavalóművész és Farkas Tibor gitáros; 19 órától vetítik Szemző Tibor Az élet vendége (Kőrösi Csoma-legendárium) című filmjét; 20 órától Csomakőrösön fellépnek: Nagykanizsa városi kórusa és előadóművészei, Pápai Vadvirág néptáncegyüttes, a helyi Kankalin Együttes, a Kőrösi Csoma Sándor diákszínpad, végül levetítik Szemző Tibor filmjét.

Segíts, hogy segíthessünk

A baróti fiatalság a helyi művelődési ház nagytermében ma 18 órától jótékonysági előadást tart az uzoni Szabó Andrea leukémiás kislány javára. Fellépnek a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont diákjai, Máté Melinda és Bene Erika, a nagyajtai Áfonya citeraegyüttes, a bölöni Kék Virág néptánccsoport, a Baróti Tanulók Klubja Ördögszekér néptánccsoportja, valamint a Baróti Szent Adalbert Egyesület BAKI csoportja.

Közönségtalálkozó

Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 18 órától a pécsi Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat közönségtalálkozója Szövegjátszmák létkö­zelből címmel. Részt vesz: Kukorelly Endre költő, író, esszé­író, szerkesztő, Grecsó Krisztián költő, író, szerkesztő, Demény Péter költő, író, műfordító, szerkesztő, publicista, Ágoston Zoltán szerkesztő, kritikus.

Színház

A sepsiszentgyörgyi M Stúdió szombaton 19 órától a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében Molnár Ferenc Liliom című előadását játssza.

Zene

* A Terra Siculorum székelyföldi nemzetközi klasszikusgitár-fesztivál műsora: Sepsiszentgyörgyön az unitárius templomban ma 18 órától a Harold Gretton (Ausztrá­lia)—Veronique van Duurling (Belgium) duó, pénteken 17 órától Pusztai Antal (Ausztria) koncertezik. Szé­kelyudvarhelyen a városháza koncerttermében ma Radoš Malidžan (Montenegró), pénteken Harold Gretton (Ausztrália) lép fel 19 órától.

* A kézdivásárhelyi Vigadóban pénteken 18 órától a Tanulók Klubjának tavaszköszöntő koncertje. A jegy ára felnőtteknek 8, diákoknak 5 lej.

* Az Árkosi Művelődési Központban pénteken 19 órától a székelyudvarhelyi Orpheusz együttes koncertezik. Többnyire saját dalokból álló repertoárjukra a blues-folk stí­lusjegye jellemző, elektro-akusztikus hangszerekre hangszerelve. Tagjai: Vass István (gitár, ének, szöveg), Sima Endre (basszusgitár, vokál), Nagy Magyari Zoltán (hegedű, mandolin, gitár, ének), Gothárd Csaba (szájharmonika, gitár, ének), Nagy Levente (dob). A jegy ára 8 lej.

* A kézdivásárhelyi Vigadó Art Caffé pincéjében pénteken 21 órától Confusion-koncert. A sepsiszentgyörgyi együttes funk-, blues- és dzsesszzenét játszik. Felállás: Laura Zan (ének), Gá­bor Szabolcs (szaxofon), Tinca Teddy (gitár), Oláh-Badi Alpár (basszusgitár), Könczey Jenő (dobok).

Könyvbemutató

Kézdivásárhelyen a Céhtörté­neti Múzeum Incze László Termében ma 18 órától bemutatják dr. Szőcs Géza Az oskola hangja című legújabb könyvét.

Kiállítás

Sepsiszentgyörgyön Ütő Gusztáv kiállításának mára a Gyárfás Jenő Képtárba meghirdetett megnyitója egy későbbi időpontra elmarad.

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 19 órától a Terefereklub meghívottja dr. Nagy Attila gépészmérnök, egyetemi tanár, színházi referens, Shakespeare-kutató. Téma: Mit mond Shakespeare a mai embernek és főleg a fiataloknak? Házigazda: Matekovics János.

Kézműves-foglalkozás. Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban ma 18—20 óráig kézműves-foglalkozás (nemezkészítés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés) gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Iskolanapok. A sepsiszentgyörgyi Ady Endre-iskolában a hét végén az iskolanapok keretében a gyermekek iskolájuk szépítésével foglalkoznak. Ma 9 órától divatbemutató hulladékokból készült ruhákkal, 11 órától rajzverseny, pénteken S. O. S., természet vetélkedő.

Filmes alkotóműhely. Még a héten lehet jelentkezni a Fischer Gábor budapesti filmrendező által vezetett egyhetes, hétfőn induló sepsiszentgyörgyi alkotóműhelybe. A Szent György-napok idején és hátterében történő cselekmény lesz a résztvevők által kitalált és készített film témája. Forgató­könyvírás, filmrendezés, operatőri munka, vágás és nem utolsósorban szereplés iránt érdeklődők jelentkezését várják a 0744 379 072-es telefonon Kósa Ferencnél. A helyek száma korlátozott.

Tudományos előadás. Sepsiszentgyörgyön a Babeş—Bolyai Tudományegyetem Stadion utcai épületében ma 14 órától Vállalkozói és menedzseri képességek fejlesztése az energetikai rendszerekben címmel hallgathatnak ingyenes előadást az érdeklődők, többek között dr. Anatolie Carabulea és dr. Laurenţiu Popper mérnök, egyetemi tanár, az Európai Energetikai Bizottság tagjai részvételével.

Túra. Az Erdélyi Kárpát Egyesület háromszéki osztálya áprilisi Süsü-túráját szombaton tartja. Indulás 8 órakor a sepsiszentgyörgyi Süsü-szobortól. Útvonal: Kölcze-puszta—Tetveskút—Marinka-puszta—Benkőmező—Keresztény-tető—Sitehátja—Szentkirályi-kőhíd—Szalamája—Borbát-hegy—Kényi-puszta—Szurduk-tető—Orotvány—Pacé—Csorgó. Távolság: 18 km, szintkülönbség: 800 m. Túravezető: György Ignác, telefon: 0733 101 810.

Küldöttgyűlés. Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezete pénteken 14 órára összehívott küldöttgyűlésén alapszabályzat-módosítás is szerepel, ehhez módosítási javaslatokat ma 12 órá­ig fogadnak a sepsi@rmdsz.ro e-mail címen, a 0267 314 463-as faxon vagy személyesen írásban a Martinovics utca 2. szám alatti székházban.

Áramszünet. Ma és pénteken 9—14 óráig Baróton a Ró­zsa utcai 1-es, 2-es, 3-as, 4-es tömbházban, Kézdivásárhelyen pénteken 8.30—14 óráig a Vá­sárhelyi Péter, Malom, Apafi Mihály, Rózsapalló és Kanta utcában, 8—10 óráig a Béke, Szőcs József és Villák utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet ma 8—15 óráig Sepsiszentgyörgyön a Grigore Bălan tábornok úti 64-es, 65-ös, 66-os, az Esthajnalcsillag sétánybeli 62-es és a Lázár Mihály utcai 63-as tömbházban, pénteken 8—15 óráig az Állomás utcai 1-es tömbházban, a Barátság sétányon és a Közép utcában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-04-14: Közélet - Sylvester Lajos:

Bocskai István nevének száműzetése (Határhelyzetek)

Még rá sem égették a nyomdagépek a festékport a sepsiszentgyörgyi új magyar utcanevek ellen áskálódó, magyarok felé némi információkat eljuttató jegyzetemre, s a világháló nem mindig derült egéből rám csap egy másik, nem a közvetlen környezetünkből, de Székelyföldről származó hátborzongató hír, miszerint Nyárádszereda városában, ott, ahol 1605-ben Bocskai Istvánt Erdély fejedelmévé választották, három Hárs téri magyar vállalkozó — valami kocsmaféleségeket futtatnak — negyvennyolc, ugyancsak magyar személytől szerzett aláírást, amellyel az említett tér új elnevezése ellen szegültek, mert úgymond pénzbe és utánajárásba, azaz időbe kerül az akták kicserélése.
2010-04-15: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, dédnagymama, testvér, anyós, nagynéni, sógornő, keresztanya, jó rokon, szomszéd, a miklósvári
özv. GYENGE M. IMRÉNÉ
BIDIGA ERZSÉBET
életének 87., özvegységének 10. évében türelemmel viselt hosszas betegség után elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2010. április 16-án, pénteken 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a családi háztól a katolikus temetőben.
Emlékét szívünkben örökre megőrizzük.
A gyászoló család
857/b