Röviden

2010. április 15., csütörtök, Világfigyelő

Működik az EU-trojka

Nem befolyásolja az Európai Unió hármas, spanyol—belga—magyar közös elnökségének munkáját az, hogy Magyarországon kormányváltás lesz — jelentette ki az EU-t jelenleg elnöklő Spanyolország uniós ügyi államtitkára, Diego López Garrido. Az államtitkár azt is kijelentette: pozitív várakozásokkal tekint az új kormány alakítása elé.

Kekeckedik a szlovák nyelvrendőrség

Zoboralján vizsgálódik a szlovák nyelvrendőrség, mert a Csemadok kalászi színjátszó csoportja műsorfüzetével állítólag megsértette az államnyelvtörvényt. Egy négyoldalas műsorfüzetről van szó, amelynek első három oldalán a színdarabot, a szereposztást és a darabot érintő információk találhatóak, míg a negyedik oldalon van a meghívó az előadásra magyar és szlovák nyelven, tükörfordításban. A hatóságok szerint olyan időszaki kiadványról van szó, amelynek a törvény alapján szlovák nyelven kellett volna megjelennie, de igény esetén jogszerű lehetőség lett volna a szlovák szöveg teljes magyar nyelvű fordításának közlésére is.

Elnapolták az elnökválasztás kiírását

A lengyel ellenzék kérésére későbbre halasztották a Lech Kaczynski elnök halála miatt szükségessé vált rendkívüli elnökválasztás kiírását. Donald Tusk miniszterelnök egyik munkatársa, Grzegorz Schetyna azt mondta, a végső döntést egy hét múlva, április 21-én hozzák majd meg, így az államfőválasztás legvalószínűbb időpontja június 20. lehet. Bronislaw Komorowski, az államfő teendőit ideiglenesen ellátó házelnök a korábbi közlések szerint tegnap jelentette volna be a szavazás időpontját.

Felszólította Izraelt

Barack Obama felszólította Izraelt, hogy írja alá az atomsorompó-szerződést, a zsidó állam atomprogramjáról azonban nem akart nyilatkozni. Az amerikai elnök a washingtoni nukleáris biztonsági csúcstalálkozó után hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy minden ország — így Izrael is — az atomsorompó-szerződés részesévé váljék.

Második Afganisztán?

Az orosz elnök úgy látja, Kirgizisztán a polgárháború szélén áll, és fennáll a veszély, hogy a közép-ázsiai ország második Afganisztánná válik. Dmitrij Medvegyev kifejtette: valós a veszélye annak, hogy Kirgizisztán egy északi és egy déli területre szakad ketté, miután múlt héten elűzték a hatalomból Kurmanbek Bakijev elnököt, és átmeneti kormány jött létre. Vlagyimir Putyin kormányfő kijelentette: bármi történjék is Kirgizisztánban, az az ország belügye.

Földrengés pusztított Kínában

400 körülire teszik az északnyugat-kínai Csinghaj tartományban tegnap reggel bekövetkezett 7,1-es erősségű földrengés halálos áldozatainak számát, mintegy tízezer a sérült. A nagy területen romboló földmozgás és annak utórengései a földdel tettek egyenlővé házakat, templomokat, benzinkutakat, kidöntötték a villanypóznákat. A térségben földcsuszamlások keletkeztek, utak mentek tönkre, megszűnt az áramellátás, megszakadt a távközlési összeköttetés. Hétszáz katona dolgozik a romok eltakarításán, további több mint ötezer mentőt, köztük katonákat, egészségügyi dolgozókat, tűzoltókat küldtek a helyszínre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-04-15: Világfigyelő - Sylvester Lajos:

Erdély, a magyar politika barométere (Határhelyzetek)

A magyarhoni választások első fordulója után a győztes Fidesz nem ünnepelt, de a Vörösmarty téri éjszakai spontán összejövetel heve hozzánk, Erdélybe is átsütött. Az intenzív érdeklődés, amely még a romániai belpolitikai eseményekről is elterelte a figyelmet, nemcsak ezekre az órákra volt jellemző.
2010-04-15: Közélet - :

Sztrájk tanügyben, közigazgatásban

Április 22-én egynapos általános sztrájkot tartanak a tanügyi szakszervezetek, és május 5-től meghatározatlan ideig szintén általános sztrájkkal tiltakoznak a közigazgatási alkalmazottak.