Sztrájk tanügyben, közigazgatásban

2010. április 15., csütörtök, Közélet

Április 22-én egynapos általános sztrájkot tartanak a tanügyi szakszervezetek, és május 5-től meghatározatlan ideig szintén általános sztrájkkal tiltakoznak a közigazgatási alkalmazottak.

A pedagógusok érdekvédelmi szervezetei azt javasolják a tanároknak, hogy ne vegyenek részt a diákok vizsgáin — közölték tegnap, miután újraelemezték az elbocsátásokról szóló rendeletet, az oktatási törvényt, és elégtelennek találták a személyzeti kiadásokra szánt összeget.

A közigazgatásban dolgozók elsősorban fizetéseik nagymérvű csökkenését kifogásolják, de nem értenek egyet azzal sem, hogy a kormány elutasítja a kollektív munkaszerződéseket és a végleges bírósági ítéletek alkalmazását.

Tanárok elégedetlensége

A Tanügyiek Szabad Szakszervezeteinek Szövetsége (FSLI), a Spiru Haret Szövetség, az Országos Tanügyi Föderáció (FEN), az Alma Mater Szövetség képviselői szerdán találkoztak, hogy újraelemezzék az oktatási rendszer helyzetét — áll a négy szervezet által kiadott közleményben. Elégedetlenek a személyzeti kiadásokra szánt összeggel, és tiltakoznak a 15 000 állás szeptember elsejétől tervezett megszüntetése ellen, mint mondják, tavaly már 18 000 állást felszámoltak. A tanügyi alkalmazottak azzal is elégedetlenek, hogy a kormány felfüggesztette a beruházásokra szánt összegek folyósítását. Emlékeztetik a kormányt, hogy az oktatási minisztérium továbbra is semmibe veszi a fizetésemeléseket jóváhagyó bírósági ítéleteket és az egységes bérezési törvény azon előírását, amely a bérek 2009. decemberi szinten tartásáról rendelkezik. Bírálják, hogy a kisegítő személyzet bére 2010 januárjától csökkent, mivel bizonyos, a kollektív munkaszerződésekben szereplő pótlékok kifizetését felfüggesztették. A szakszervezetek azért is elégedetlenek, mert az oktatási minisztérium nem hajlandó valós és építő párbeszédre a szociális partnerekkel. 2010 első három hónapjában több pótlékot felfüggesztettek, köztük a veszélyességit, a nehéz munkakörülményekért járót. Az állásokat befagyasztották, és a felsőoktatásban is akadályozzák az előléptetést, ami zavart okoz az oktatási folyamatban — áll a közleményben.

Az új oktatási törvény

A szakszervezetek kifogásolják az új oktatási törvény egyes rendelkezéseit is, úgy értékelik, a pedagógusokat hátrányosan érinti a címzetességi rendszer felszámolása, az iskolák igazgatótanácsának összetétele és néhány régóta szavatolt jog törlése.

A tanügyi érdekvédelmi szervezetek szerint eddig egyetlen követelésüket sem oldották meg, ezért a már megkezdett tiltakozások folytatásáról döntöttek. Javasolják tagjaiknak, hogy ne vegyenek részt április 19-én a számítógépes ismereteket felmérő érettségi vizsgán, és ne írják be a jegyeket a naplókba, hivatalos dokumentumokba. Április 22-én egynapos általános sztrájkot tartanak, minden tanintézményben szünetel a tevékenység. Májusban a négy szakszervezeti szövetség képviselőiből álló küldöttség a nemzetközi szerveknél panaszolja be a kormányt, amiért nem tartja tiszteletben a társadalmi párbeszédről szóló előírásokat, és nem hajtja végre a törvényszéki ítéleteket.

Ha gondjaikat továbbra sem oldják meg, a kormány képviselői közömbösen viszonyulnak azokhoz, a szakszervezetek befagyasztják a tanévet, nem vesznek részt a vizsgákon, és június első felében általános sztrájkot kezdenek.

Közigazgatási kifogások

Általános sztrájk kirobbantásáról döntött tegnap a Közigazgatási Alkalmazottak Országos Szakszervezeti Szö­vetsége is, Valer Suciu elnök Temesváron jelentette be: április 30-án sztrájkőrséget tartanak a kormány előtt, május 5-től pedig beszüntetik a munkát. Suciu elmondta, a közigazgatásban dolgozók elsősorban fizetéseik nagyfokú csökkenésével elégedetlenek, de kifogásolják a kollektív munkaszerződés be nem tartását, a végleges és visszavonhatatlan bírósági ítéletek alkalmazásának elutasítását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-04-15: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

Működik az EU-trojka
Nem befolyásolja az Európai Unió hármas, spanyol—belga—magyar közös elnökségének munkáját az, hogy Magyarországon kormányváltás lesz — jelentette ki az EU-t jelenleg elnöklő Spanyolország uniós ügyi államtitkára, Diego López Garrido. Az államtitkár azt is kijelentette: pozitív várakozásokkal tekint az új kormány alakítása elé.
2010-04-15: Közélet - Simó Erzsébet:

Háromszéken legtöbb az abortusz

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint Kovászna megye országos első helyen áll a művi vetélések tekintetében. Ezer szülésre mifelénk 1200 abortusz jut, míg az ország egyik nyugati megyéjében, Aradon felénél is kevesebb. E nem mindennapi, megrázó és megdöbbentő helyzetkép okairól kérdeztük dr. Antal Álmos szülész-nőgyógyász szakorvost.