Orbán Ferenc, az örökmozgó zenész

2010. április 17., szombat, Magazin

Alighanem kevés székelyföldi zenész van, aki harmincegy évesen annyi mindent tudhat maga mögött, mint a székelykeresztúri származású, de magát több mint egy éve sepsiszentgyörgyinek valló Orbán Ferenc. Számos zenekarban játszott, most kettőben muzsikál (nemEZ, illetve Murányi Tóni és zenekara), zeneszerző és emellett zenetanár. Azt tartja, Erdélyben Szentgyörgy a kultúra városa, így a mostani Szent György-napok alkalmával is több produkcióban szerepel, új albumok bemutatójával együtt.

Orbán Ferenc zenekari tevékenysége „közösségi munka", honlapján Csapatos lendületek címszó alatt jelenik meg: tizenhét album látható, de máris itt a tizennyolcadik, mert most mutatják be a nemEZ legújabb korongját. Közösségi „zeneélményei" közé sorolja az év elején összeállított Cseh Tamás-emlékestet is, illetve gyermekműsorait. Honlapján (www.orbanferenc.com) az „egyéni ábrándozásokként" feltüntetett lemezek között tizenegyet találunk, de ez is bővül, mert a legújabb, Kerekecske esztendőcske című gyermekalbum bemutatója szintén jövő héten, szerdán lesz. Ami pedig a „színházi kalandozásokat", azaz az előadásokhoz komponált zenét illeti, ott kilenc önálló produkciót találunk.

Szobája kottákkal van kitapétázva, tele hangszerekkel. Szeret egyedül dolgozni, nagyon ritkán kényszerül arra, hogy valakit megkérjen, „ugorjon be valamilyen hangszerrel". A cimbalom éppen hiányzik, de van brácsa, hegedű, gitár, citera, xilofon, mandolin, harmonika különböző csörgők, zörgők. „Mindenen próbálok játszani, gyakorlatom inkább gitáron, hegedűn, cimbalmon, mandolinon van, de a többi hangszertől sem ódzkodom." Mi több, a hangrögzítést és utómunkát is maga végzi, szintén otthonában: ez profi eszközökkel (mikrofon, hangkártya és laptop) szerinte megoldható, bárhol tud hangot rögzíteni, de főként a maga ura lehet, a minőségről pedig azt mondja, lemezei „hallgathatók", és egyre jobban szólnak. „Abban látom a fontosságát ezeknek az anyagoknak, hogy itt születnek, amióta elkezdtem saját felszereléssel rögzíteni anyagaimat, törekszem arra, hogy minél jobban szóljanak. Legújabb lemezem, a Kerekecske esztendőcske a legjobb hangzású lesz, igaz, nem lehet összehasonlítani egy nyugati, profi stúdióban készített albummal."

Hárompillérű alkotótevékenységéről — egyéni indíttatású, színházi, illetve csapatos, zenekari munkák — Orbán Ferenc azt vallja, kölcsönösen hat egyik a másikra. „Ha nem játszom a Csalóka zenekarral, világéletemben nem kanyarodom vissza a népies hegedüléshez — noha nem vagyok népzenész — és főleg a cimbalomhoz, amelynek az utóbbi évben nagy szerepe van, mert az egyik legfontosabb színházi munkámban, az M Stúdió által bemutatott Törékeny című előadás zenéjében nagymértékben használom, akárcsak a nemrég az Udvarhely Táncműhely által bemutatott, Szőrös pisztráng című előadásban is. Ez a két meghatározó színházzenei munkám, ezek táncszínházi produkciók, eléggé ki tudtam bontakozni bennük." Emellett szereti, amikor részese lehet az élő zene varázsának, amikor ezt átadhatja a közönségnek.

Orbán Ferenc egyéni „munkálkodásai" — ez nem jelenti azt, hogy csak ő szerepel rajtuk — azok a lemezek, amelyeken a zenét vagy a szöveget írta, illetve szerkesztette a dalokat. Van közöttük megzenésített vers, meselemez, népi gyermekdalos lemez, egy szerzői lemez (dallamát és szövegét egyaránt ő írta, ilyen a most megjelenő Kerekecske esztendőcske is, amit gyermekeknek, kisiskolásoknak ajánl), Életfakasztó című albumával pedig a színházi embereket próbálta meggyőzni, van érzéke a hangulatzene komponáláshoz. „Tíz körül tartok, de a sornak nincs vége, mert ha befejezek egy munkát, akkor máris kettő-három jut helyette eszembe. Ezek kis álmok az életemben, bennem van egy félig-meddig tudatos törekvés is, hogy mindegyik más legyen. Ezek az álmok kis színek a szivárványban, számomra ezek a lemezek egy alkotó ember külvilágra fordított tükrei. Én ezekben próbálom keresni a szépet, azt, amiről úgy érzem, érdemes foglalkozni, érdemes megmutatni az embereknek, akár magamból, akár a világból. Legszívesebben saját zenémet játszom, nálam ez az önkifejezés tetőfoka. A színházi zenei munkáknál az az érdekes, hogy a zene is eléggé elvont, és amikor különböző helyzetekre, mozdulatokra kell hangulatot megszülni, akkor ezek a zenék a legbensőbb rétegekből tudnak fakadni."

Állandó programként, nem megélhetésként „tartja életben" a tanítás, zenetanárként négy iskolában oktat. „Próbálok finomítani a gyermekek lelkén, legalábbis ami szépérzéküket, zenei ízlésüket illeti. Ugyanis ha valaki úgy érzi, hogy valamit nem csak az értelem, hanem az érzelem szintjén is át tud hatni, nagyon fontos, hogy megtanulja továbbadni ezeket. Az még nem elég, hogy képes vagyok zenét alkotni, nem elég, hogy képes vagyok arra, hogy ezt a magam módján elő is adjam, ha valamit tudok, ha én már megfejtettem valami titkot, közel kerültem a csodához, akkor bűn s vétek ezt magaddal vinni a túlvilágra. A küldetésed igazából itt fogan, hogy igenis próbáld meg, amennyire tudod, átadni mindazt, amit te érzel, gondolsz, erről az egészről."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-04-17: Sport - :

Sport

Estera Dobre Európa-bajnoki ezüstérmes
A Kaszpi-tenger partján lévő Bakuban zajló birkózó Európa-bajnokságon az MSC sportolója, Estera Dobre ezüstérmet szerzett az 51 kg-osok súlycsoportjában. A döntőben egy svéd lánnyal birkózott, aki tussal verte. Na de az ezüst is aranyosan csillog.
2010-04-17: Magazin - Hecser László:

Szerelem dallamokba zárva (Új nemEZ-lemez)

Fennállásának harmadik évfordulóját úgy ünnepelte a nemEZ zenekar, ahogy keveseknek adatott meg: második lemezüknek örvendhettek. A hétfőn este nyolc órától Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében bemutatásra kerülő, Tudtam én címet viselő korong a két esztendeje napvilágot látott Ötösfogat című album jól továbbgondolt változata.