2.Hogyan teleltek gyümölcsfáink?

2010. április 20., kedd, Gazdakör

Évente visszatérő kérdés: melyek a legfontosabb tél végi teendők a gyümölcsösökben? Termesztett növényeink, így gyümölcs-, szőlőültetvényeink reagálása a téli időjárási tényezőkre alapvetően attól függ, hogy milyen klimatikus viszonyok között alakultak ki genetikai tulajdonságaik.

Az almatermésűek esetében is előfordulnak az edénynyalábok fagykárosodásai. Amikor a kedvezőtlen feltételek következtében nem tudnak időben beérni az éves hajtások, gyakran a lombhullás is késik, előfordul, hogy tavasszal fejeződik be. Ilyen szélsőséges esetekben meg kell vizsgálni a rügyek alapi részét, hogy az állapotukról meggyőződjünk. Amennyiben károsodtak — ezt elszíneződéssel jelzik a rügyalapi szövetekben —, Frigocur felhasználásával segíthetünk a károsodott edénynyalábok regenerálódásában. A Frigocur adagolásához érdemes kikérni szakemberek véleményét, szaktanácsát. Ha az említett károsodás jelentős, ezt vegyük figyelembe a metszés végrehajtásakor. A károsodott rügyalapok arányában a termésszabályozást már a metszésnél befolyásolhatjuk, ha a termőrügyekből többet hagyunk meg a fagysérülés miatti kiesést ellensúlyozására.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-04-20: Gazdakör - Incze Péter:

Pályázatok közbirtokosságok és tejtermelők számára

Az erdővel rendelkező közbirtokosságok is pályázhatnak a vidékfejlesztési terv 142-es számú fejezetére, amely a ,,termelői csoportok alakításának támogatása" megnevezést kapta.
2010-04-20: Gazdakör - :

Hírlugas

A repce kártevői elleni védekezésről
A megyei növényvédelmi hatóság szakemberei felhívják a háromszéki repcetermesztők figyelmét a nagy repceormányos (Ceutorrhynchus spp.) elleni védekezés fontosságára.