Hírlugas

2010. április 20., kedd, Gazdakör

A repce kártevői elleni védekezésről

A megyei növényvédelmi hatóság szakemberei felhívják a háromszéki repcetermesztők figyelmét a nagy repceormányos (Ceutorrhynchus spp.) elleni védekezés fontosságára.

A kártevő felnőttje megjelenésének észlelésekor a kezelést azonnal meg kell ejteni, mert a peterakás során kikelő lárvákat szinte lehetetlen észrevenni és elpusztítani. A lárvák hatalmas kárt okozhatnak a szárba vájt járataik által. A kezelésekre a növényvédelem szakemberei az alábbi vegyszereket ajánlják: Karate Zeon — 0,15 liter hektáronként, Decis Mega 50 EW — 0,15 liter hektáronként, Mospilan 20 SG — 0,2 kg/ha, Kaiso Sorbie 5 WG — 0,15 kg/ha, Nurelle D 50/500 Ec — 0,4 liter/ha, Tors — 0,15 liter/ha. (Incze Péter)

Pálinkaparádé Gyulán

A Brill Pálinkaház Irsai Olivér szőlőpálinkája Magyarország legjobb idei pálinkája — közölte az elmúlt hét végén Gyulán 11. alkalommal megrendezett nemzetközi kisüstipálinka-fesztivál ötletgazdája és főszervezője. Lovász Sándor elmondta: a program részeként meghirdetett országos pálinka- és gyümölcspárlatversenyre a kereskedelmi céllal főzött pálinkák között nyerte el a Tolna megyei Harc községben készített nedű a legjobb minősítést. A versenyre kilenc országból 858 nevezés érkezett, közülük kellett kiválasztania a szakmai zsűrinek a legjobbakat. Az év pálinkája cím mellett több más kategóriában is eredményt hirdettek. Például a legeredményesebb magyar kereskedelmi pálinkafőzde címet az Agárdi Pálinkafőzde Kft., míg a hasonló, de bérfőzde díjat a Boldogkő-Fruit Kft. nyerte el. Az idei megmérettetésre sokan jelentkeztek Erdélyből, illetve Szerbiából és a Vajdaságból, ezért a szervezők külön is értékelték az innen beérkezett párlatokat. Erdélyből egy bihari törkölypárlat, Vajdaságból egy ágyas vilmoskörtepárlat bizonyult a legjobbnak.

Halászati tiltás a Genezáret-tavon

Izrael két évre betiltotta vasárnap a halászatot a Galileai-tengeren, az ország legnagyobb taván. Ezzel egy történelmi időkig visszamenő gyakorlat szűnik meg, hiszen már Jézus és tanítványai is halásztak a Biblia által Genezáret-tóként említett víztestben. A tilalom a halállomány drámai fogyatkozása miatt vált szükségessé. Így talán sikerül még megmenteni azt a végleges összeomlástól. Az elmúlt időszak veszteségeit halak betelepítésével kívánják ellensúlyozni. Az izraeli mezőgazdasági minisztérium szerint a jelenlegi helyzet a túlhalászat miatt állt be, ezenfelül illegális hálók ejtették foglyul a fiatal halakat, megakadályozva az állományok megújulását. A halakból lakmározó vonuló madarak száma is nőtt az utóbbi időben. Az Izrael északi részén elterülő édesvizű tó az ország első számú víznyerőhelye. A Biblia szerint Jézus néhány apostola is a tó halászai közül került ki, és számos csodatétele kötődik ide, többek közt a vízen járás, továbbá a csodálatos hal- és kenyérszaporítás is. A tiltás miatt hátrányba kerülő izraeli halászok állami támogatásban részesülnek majd.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-04-20: Gazdakör - :

Hogyan teleltek gyümölcsfáink? (2.)

Évente visszatérő kérdés: melyek a legfontosabb tél végi teendők a gyümölcsösökben? Termesztett növényeink, így gyümölcs-, szőlőültetvényeink reagálása a téli időjárási tényezőkre alapvetően attól függ, hogy milyen klimatikus viszonyok között alakultak ki genetikai tulajdonságaik.
2010-04-20: Világfigyelő - :

Állampolgárság a határon túli magyaroknak

Kevés olyan kétharmados törvény van, amelyet okvetlenül módosítani szeretne kormányon a Fidesz, de ezek közé tartozik a választójogi törvény, az önkormányzati törvény, a médiatörvény, valamint a határon túli magyarok állampolgárságának kérdését rendező jogszabály-módosítás ― jelentette ki tegnap Kövér László.