Kisvonat és... ellenvonat a Tündérvölgyben

2010. április 20., kedd, Gazdaság

Még havas volt a táj, amikor a szakemberek hozzákezdtek a tündérvölgyi keskeny vágányú vasúti pálya ellenőrzéséhez, a tél által okozott hibák kijavításához. Röviddel ezután teherautó hátán megérkeztek a helyszínre a tavaly nyárról már ismert kis vagonok, végül a törpe dízelmozdony.

A nemes lendületű készülődés mögött természetesen a kisvasutak ,,szerelmese", az osztrák ifjú, Georg Hocevar áll, aki Románia-szerte több iparvasutat alakított át turisztikai célra. Már csak napok kérdése, és beindul a rendszeres ingajárat a Clermont és a Fenyő szálló elől a Sikló aljáig és vissza.

A kiindulási ponton minden szép és vonzó. A Sikló aljára érkező vendégeket azonban egészen más, megdöbbentő kép fogadja. Ez már nem Georg Hocevar vállalkozása. A feljavítás és tündérvölgyi pályára állítás szándékával idehurcolt Nyárád menti ,,luxusvagonok" bizony lehangoló képet nyújtanak, a lerobbant Siklóval együtt. Felmászni az ,,ellenvonat" fülkéjébe életveszélyes, beszakadhat a padló stb. Az elmúlt év őszén a Háromszék lapjain parázs vita kerekedett e téma kapcsán, érdemben már csak egy megjegyzést fűzhetnénk hozzá: ha valóban az üzembe helyezés a végső szándék, akkor a három ,,westvagont" először nem ide, hanem javítóműhely-közelbe kellett volna szállítani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-04-20: Gazdaság - Sylvester Lajos:

Egy igazi siculicum: a kisbaconi vízimalom

A székely ezermesterség még mindig működő csodája hívott a kisbaconi Fülöp-malom elé, amikor Keresztes Lajos, az utolsó erdővidéki vízimalom egyik molnára megnyitotta előttem a kaput. Egyik molnárnak mondom, mert testvérével, Domokossal együtt üzemeltetik ezt a műszaki különlegességet, amely édesanyjuk, a 74 éves Keresztes Etelka nevén szerepel.
2010-04-20: Magazin - Józsa Lajos:

Állat-egészségügyi gondok 1842-ben

Az Osztrák—Magyar Monarchia idején, a 19. század első felében az állatorvosi teendőket az ezred kovácsa látta el. A lovak patkolásán kívül értenie kellett a betegségek felismeréséhez és kezeléséhez is. A jó kovács megkülönböztetett tiszteletben részesült, és tekintéllyel bírt a hadjáratok idején.