Állat-egészségügyi gondok 1842-ben

2010. április 20., kedd, Magazin

Az Osztrák—Magyar Monarchia idején, a 19. század első felében az állatorvosi teendőket az ezred kovácsa látta el. A lovak patkolásán kívül értenie kellett a betegségek felismeréséhez és kezeléséhez is. A jó kovács megkülönböztetett tiszteletben részesült, és tekintéllyel bírt a hadjáratok idején.

1842 januárjában megnőtt a beteg lovak száma Baconban. Levélben kérték, hogy a miklósvári század kovácsa szálljon ki, és vizsgálja meg a lovakat.

,,A Sepsi és Telegdi Bacon hűtősei jelentést tettek ide a századhoz, hogy ott több varas ló van, melyre a százat a tegnapi napon a kovácsát oda megvizsgálás és meggyőződés végett ki is küldvén az ide mellékelt cédula szerint. Sepsi Baconban 25 Telegdi Baconba 45 varas lovat találtak. Melyre nézve, hogy ezen veszedelmes nyavalya tovább ne harapoztasson, sőt inkább mentöl elöbb kiirtasson, hivatalos tisztelettel kérik a Tekintetes Alkirálybiró ur ne sajnáljon rendelést tenni, hogy egy comissio száljon ki. A varas lovakat a másokkal különitsék meg, azoknak helyes és tüsténti orvoslásáról gondoskodjék és egyszersmind tétessék körhirré az egész Nemes Szék környékében, hogy minden ember az ilyen varas lovak megvásárlásától vagy pedig más egészségesekkel való összebocsájtásától öriszkédjék.

Hivatalos tisztelettel lévén a Tekintetes Királybiró Urnak.

A második század obestere. Nagyajta 3 jan. 1842".

A varas lovak kikezelése nem volt egyszerű feladat, viszont a hozzáértő, jó kovács megfelelő gyógyszerekkel sikeresen teljesíthette a rábízott feladatot.

1842-ben Nagybacon két különálló település volt, Sepsibacon Sepsiszékhez, Telegdibacon előbb Udvarhelyszékhez, majd Miklósvárszékhez tartozott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-04-20: Gazdaság - Gyila Sándor:

Kisvonat és... ellenvonat a Tündérvölgyben

Még havas volt a táj, amikor a szakemberek hozzákezdtek a tündérvölgyi keskeny vágányú vasúti pálya ellenőrzéséhez, a tél által okozott hibák kijavításához. Röviddel ezután teherautó hátán megérkeztek a helyszínre a tavaly nyárról már ismert kis vagonok, végül a törpe dízelmozdony.
2010-04-20: Magazin - :

Ezer Székely Leány Napja képekben

Hagyományosan július első szombatján ― idén július 3-án ― tartják Csíksomlyón az Ezer Székely Leány Napja rendezvényt.