Ezer Székely Leány Napja képekben

2010. április 20., kedd, Magazin
Hagyományosan július első szombatján ― idén július 3-án ― tartják Csíksomlyón az Ezer Székely Leány Napja rendezvényt.

Idén a szervezők ― Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány, valamint a társszervezők: Hargita és Kovászna Megye önkormányzata és a Hargita Megyei Kulturális Központ ―, megerősítve a rendezvény elindítóinak szándékát, az Ezer Székely Leány Napját bemutató fotókiállítással kívánják hangsúlyosabbá tenni a székely népviselet, néphagyomány megőrzésének legismertebb ünnepét. Az első tárlat válogatás Ádám Gyula csíkszeredai etnofotós képeiből, amelyet Székelyföld több településén kívánnak bemutatni, már több helyszínen láthatta a közönség. Ma 17 órakor a Szent György-napok keretében nyílik meg a kiállítás Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban.

Ádám Gyula kitartó és megszállott munkával küzdötte fel magát a hivatásosok élvonalába. Igazi dokumentarista fotós, akinek a szülőföld szeretete és az itt élő emberekhez való kötődése tette meghatározóvá szakmai nagyságát. Szerény és szűkszavú ember, példamutató szakmai alázattal viszonyul minden egyes témához, amit megörökít. ,,Emberi arcok vettek körül, kísértek el egész eddigi életemben. Őket örökítem meg minden lehetséges alkalommal és módon. Számomra mindenkinek arca van: az éveknek, a tárgyaknak, az embereknek, tetteiknek és mulasztásaiknak" — vallja Ádám Gyula Arcpoétika című, 2006-ban megjelent albumának előszavában.

Számos díjjal jutalmazták, közöttük kiemelkedő a Csíkszereda város Pro Urbe-díja (2000), a Magyar Művészetért-díj a csángók világának megörökítéséért (2008), amelyet első erdélyi fotósként kapott meg, valamint a munkájának művészi színvonalát jelző, ugyancsak 2008-ban, a Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Fotóművészek Világszö­vetsé­ge által szervezett VI. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti pályázaton elnyert első díj, ahol a világ valamennyi hivatásos magyar fotósa közül emelte ki a zsűri.

Az Ezer Székely Leány Napja rendezvényen készült fotói bepillantást nyújtanak az élő néphagyomány ápolásába, a még fellelhető népörökségünk egy részébe. Képeivel végigkísérhetjük az Ezer Szé­kely Leány Napja rendezvényét, amelynek hangulata jól tükrözi a szervezők elkötelezett szándékát ― a néphagyomány ápolása, megtartása mellett az együttes élmény- és a közösségi székely érzelmi világ magasztos pillanatainak megélése. Képeinek hatása és szereplői óhatatlanul elkötelezik a szemlélőt, lehetőséget kínálva, hogy megismerjék elfeledett székely történelmünket, hogy a múltról beszélve jövőt építhessünk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2010-04-20: Magazin - Józsa Lajos:

Állat-egészségügyi gondok 1842-ben

Az Osztrák—Magyar Monarchia idején, a 19. század első felében az állatorvosi teendőket az ezred kovácsa látta el. A lovak patkolásán kívül értenie kellett a betegségek felismeréséhez és kezeléséhez is. A jó kovács megkülönböztetett tiszteletben részesült, és tekintéllyel bírt a hadjáratok idején.
2010-04-20: Magazin - :

Tessék, poftiţi! — 20/20

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió ma Sepsiszentgyörgyön játssza az ősszel bemutatott 20/20 című előadást.