A nyugdíjtörvényt sürgeti Boc

2010. április 21., szerda, Közélet

A Nemzetközi Valutaalap által szorgalmazott, a nyugdíjrendszer átalakítását előíró új nyugdíjtörvény-tervezet elfogadását sürgette Emil Boc miniszterelnök tegnap a szenátusban, ahol egy nappal korábban kezdődött a jogszabály vitája.

A szenátus meghívásának eleget téve a miniszterelnök a kabinet álláspontját ismertette a tervezet kapcsán. Mint mondta, a jogszabálytervezet elfogadása azért szükséges, mert a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszú távon nem tartható fenn. Biztosította a szenátorokat, hogy a kiemelt nyugdíjak újraszámolása következtében csak a háromezer lej fölötti nyugdíjak értéke csökken, az ennél kisebb járandóságokat az újraszámolás nem érinti.

Közölte továbbá, hogy több mint 180 000 kiemelt nyugdíjast tartanak számon összesen Romániában, egy részük szerinte ,,igazságtalanul" magas juttatásban részesül. Példaként említette, hogy az állam az összes nyugdíjasnak mindössze a 0,14 százalékát kitevő 8342 személy öregségi járandóságára 120 millió eurót költ, amiből 60 000 átlagnyugdíjat lehetne finanszírozni. Az újraszámítás nyomán a 82 000 katonai nyugdíj közül alig 7250 csökken majd — fűzte hozzá a miniszterelnök.

A felsőházban tegnap folytatódott a jogszabály hétfőn kezdődött vitája, a tervezet ügyében azonban a döntő kamara a képviselőház.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-04-21: Közélet - :

Perzsára hívta az államfő a kormányt

Szokásától eltérően nem maga ment a kormány székhelyére, hanem a Cotroceni-palotába hívta meg konzultációra a kabinet tagjait Traian Băsescu államfő.
2010-04-21: Közélet - Farkas Réka:

Nyugdíjelterelő hadművelet

Szívszorító szónoklatot tartott Emil Boc miniszterelnök a szenátus plénuma előtt az egységes nyugdíjtörvény elfogadásának fontosságáról.