4. — Gyenge spirituális alapokÖt dolog, ami a válás valószínűségét növeli

2010. április 22., csütörtök, Család

Tudja, a házasság olyan, mint a boltív, aminek két tartóoszlopa van. Egyszer egy lelkész mondta, hogy sokan egymásnak támaszkodva állnak a házasságkötési ceremónia elé, ahelyett, hogy a boltívet tartanák.

Valahogy azt várjuk, hogy házastársunk majd megment minket az élet nehézségeitől. Vagy azt, hogy ő ad majd értelmet életünknek. Vagy, hogy ő majd minden szempontból gondunkat viseli. Sokszor egy pótapát, illetve pótanyát keresünk magunknak.

Tudnia kell, hogy egy kapcsolat csak annyira lehet egészséges, amennyire egészséges a kapcsolatban részt vevők közül a kevésbé érett fél. Mondhatnám úgy is: ön nem engedheti meg magának, hogy éretlen érzelmei legyenek. Ha egészen röviden összefoglalom: önnek el kell tudnia fogadni, hogy az élet nehéz. Ezt senki nem tudja önnek megspórolni.

Jobb, ha arra számít, hogy házasságban élni jobb, mint hogy a házasságban könnyebb lesz. Jobb lesz, mert gazdagodik azokkal a kényeztetésekkel, amiket a házastársa önnek nyújt. Jobb lesz, mert ön is kiélheti szeretetét társa és gyerekei iránt. Jobb lesz, mert a szoros érzelmi közelség segít önnek az érzelmi gyógyulásban, személyes fejlődésében és a kibontakozásban. De könnyebb nem lesz, mert a pénzt ugyanúgy be kell osztani, ugyanúgy dolgozni kell, ugyanúgy felelősséget kell vállalni tetteinkért, bocsánatot kell kérni, új dolgokat kell megtanulni stb.

Az ember egyébként hajlamos tudat alatt a társában az Istent keresni. Egyszer egy válóperes ügyvéd mondta, hogy az ,,első számú ok, amiért emberek elválnak, az, hogy nem tudják elfogadni: egy emberi lénnyel házasodtak össze".

Jó tehát, ha ön úgy érzi, önmagában is teljes értékű ember, aki jól érzi magát a bőrében, életének van célja és értelme. Így elkerülheti, hogy csak azért kösse magát össze valakivel, mert egyébként üresnek érezné az életét. Ezzel szemben azért fogja a házasságot választani, mert együtt kölcsönösen gazdagítani tudják egymást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-04-22: Család - Jártó Kocsis Edit:

Parttalan gyerekkor (5.)

Mindnyájunkban valahol mélyen ott rejtőzik az örök gyerek, aki képes néha rácsodálkozni a világ titkaira, hinni a csodákban, örülni az apróságnak is. Olyanok is akadnak azonban, akik valamilyen okból kifolyólag képtelenek túllépni a gyerekkor küszöbén.
2010-04-22: Család - Fekete Réka:

A pozitív gondolkodás segít a gyógyulásban (Egymást támogatják a rákos betegek)

Kilenc éve működik Sepsiszentgyörgyön az Együtt a rák ellen egyesület, amelynek tevékenysége középpontjában a pozitív gondolkodás terjesztése áll a rákos betegek körében, valamint egymás segítése és a megélt tapasztalatok átadása.