Május 14-én alakulhat meg az OrszággyűlésOrbán Viktor még nem mond neveket

2010. április 27., kedd, Világfigyelő

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint az új magyar kabinetnek elsőként három blokkból álló tervet kell benyújtania a parlamentnek: az adóváltozásokról, a bürokrácia leépítéséről és az önkormányzatokkal történő együttműködésről.

Először a gazdaságot és közbiztonságot teszik rendbe, gyors, alkotmányos átrendezésre nem kell számítani. A PSZÁF-ról és az MNB-ről Orbán kijelentette: kétséges, hogy ellátják-e azokat a feladatokat, amelyekre létrehozták őket. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje azt is bejelentette, Lázár Jánost kéri fel a Fidesz-frakció vezetésére, az új kormány tagjairól egyelőre nem akart beszélni.

Idén nem lesz családi adózás

Orbán Viktor szerint „a legjobb hiány a nulla hiány", a probléma azonban az, hogy az ország nyakig úszik az adósságban, és ilyen körülmények között lehetetlen egy nulla hiánnyal működő költségvetést előállítani. Kijelentette: nem felemelni, hanem csökkenteni akarják a hiány mértékét. A politikus szerint a Nemzetközi Valutaalappal valószínűleg új megállapodást köt majd a Fidesz, de ez nem jelent megszorításokat. Orbán azt mondta, le kell számolni azzal, hogy az emberek rettegve várják a következő megszorító csomagot.

Az új adórendszerbe a családi elem idén még nem kerülhet be, erre legkorábban jövő év januárjától lehet számítani. Idén az adórendszerben azokat az elemeket lehet meglépni, amelyekre sürgősen, a pénzügyi helyzet megoldása, az adóelkerülés megakadályozása, az adócsökkentés miatt szükség van. Orbán kifejtette: ha Magyarország versenyképes akar lenni, akkor adózása nem lehet kedvezőtlenebb a környező országok adórendszerénél. Magyarországnak a korrupció, az állami túlszabályozás, a bürokrácia, a fojtogató adóteher alóli felszabadulásra van szüksége — tette hozzá.

Előnyben a gazdaság és a közbiztonság

A Fidesz elnöke szerint az első téma a nemzeti konzultációk sorában a közbiztonság és a közrend lesz, amit valahol Észak-Magyarországon tartanak. A körzetben polgármesterekkel, helyi rendőri és cigány vezetőkkel találkoznak majd. Ezt követően nyilvánosságra hozzák, hogy milyen lépéseket kell azonnal meglépni e területen. A második konzultáció a gazdaságról szól. Ezeknek a konzultációknak először a kultúráját kell meghonosítani, utána lehet majd arról beszélni, hogy milyen intézményes formát vegyenek fel.

A leendő kabinet tagjairól, valamint a minisztériumok számáról a köztársasági elnök kormányalakítási tárgyalásokra szóló felhívása előtt Orbán nem nyilatkozik. Így korábbi ígéretével szemben nem nevezte meg például a bel- és gazdasági minisztert, ahogy erre az első forduló után utalt. A Fidesz elnöke hozzátette, néhány név már van a fejében a leendő kormánytagokat illetően, a következő napokban azonban az államfő a főszereplő, akivel készen áll a közeli találkozóra.

Sólyom László szerda délelőttre várja hivatalába a Fidesz elnökét, az Országgyűlés alakuló ülését pedig az eddig szóba került 10-ei, illetve 17-ei időponttal szemben május 14-re tűzi ki. Ezt csak az késleltetheti, ha a választások eredményeit túl sokan megtámadják, és a jogorvoslati eljárások addig nem fejeződnek be.

Fidesz-győzelem, határon túli remények

„A Vajdasági Magyar Szövetség számára az a nagyon fontos a magyarországi parlamenti választások eredményében, hogy hosszú idő után ilyen széles körű nemzeti egység alakult ki egy kérdésben — mondta a szövetség elnöke, Pásztor István. — Ez teljesen újszerű az elmúlt évtizedek vonatkozásában, és az embert azzal az érzéssel tölti el, hogy büszkeség magyarnak lenni. Ez nem pártpolitikai kérdés, hanem a nemzeti akarat és a nemzeti ambíció kérdése." A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke, Ágoston András úgy véli, a Fidesz Orbán Viktor vezetésével megteremti a feltételeket ahhoz, hogy Magyarország a határon túli magyarok közösségeivel együtt foglalja el helyét a nemzetek Európájában: lesz kettős állampolgárság és lesz autonómia. Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke azt reméli a Fidesz kétharmados választási győzelmétől, hogy az újonnan felálló magyar kormányzat a rendkívüli felhatalmazás birtokában erős és befolyásos országgá teszi Magyarországot, ami roppant fontos a kárpátaljai magyarság számára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-04-27: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Ikafalvi háztűznéző

Nemcsak családhoz, egy faluba is lehet háztűznézőbe menni. A történelem kereke a legeldugottabb falucskában sem áll meg, csak időnként lelassul. Ikafalva inkább peremtelepülése Felső-Háromszéknek, mintsem elszigetelt faluja. Két irányban van ki-be járata: az egyik, a Kézdivásárhely felé tartó, még olyan sincs, mint sok-sok évtizeddel ezelőtt, a másik, mint az ember tenyere. Csernáton önkormányzata ugyanis gondoskodott községközpont felőli bekötőútjáról: pillanatok alatt ér be személygépkocsink a településre. Monumentális székely kapu fogad a domboldalon lejtő műúton, némán, de méltóságosan köszönti a háztűznézőbe érkezőt.
2010-04-27: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

A magyar választások második fordulójában eldőlt az utolsó két hét nagy kérdése: megszerezheti-e a Fidesz — a szétesőben levő, történelmi vereséget elkönyvelő MSZP minden kétségbeesett negatív kampánya és rágalomhadjárata ellenére — a kétharmados többséget?! * Nos, ez sikerült.