Fejetlenség az intézmények élén

2010. április 27., kedd, Közélet

Továbbra is teljes fejetlenség uralja a kormánynak alárendelt megyei intézményeket, nem tudni, a régi, az új vagy még újabb igazgató felel-e a hivatalért, kinek van aláírási joga, és ki-kik vehetnek fel vezetői fizetést.

Az alkotmánybíróság nemrég ismét érvénytelenítette a kormány korábbi, rendteremtő szándékkal kiadott, de az intézmények teljes átpolitizálását jelentő rendeletét, így a kabineté a feladat: újabb megoldást találni. Addig marad a káosz és zűrzavar. Háromszéken például néhány helyen két igazgató is ücsörög, többnyire belső egyezség született, váltásban látják el a feladatot, a hivatalos dokumentumokat vagy mindketten aláírják, vagy a gazdasági vezető látja el kézjegyével — mondta György Ervin prefektus.

A prefektus elismerte, ha a kormányhivatal próbál valamilyen értesülést szerezni, többnyire az alkalmazottakhoz és nem a vezetőkhöz fordulnak. Pontos képük nincs a megyei helyzetről, az információkat a minisztériumok összesítik, így az eddigi leépítésekről sincs ismeretük. Emil Boc miniszterelnök múlt héten küldött tájékoztatót, amelyből kiderült, 2008 decemberétől országosan 36 404 költségvetési alkalmazottat építettek le, és 600 millió lejt spóroltak. György Ervin nem tudja, Háromszéken hány közalkalmazott kényszerült távozásra, a kormányhivatalban például kevesebben vannak a jóváhagyott keretnél.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-04-27: Világfigyelő - Csinta Samu:

Külföldi hírek

Kormányközi egyetértésben reménykednek
Az uniós külügyminiszterek egyetértésének elnyerését reméli Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Külügyi Szolgálat létrehozására kidolgozott tervéhez.
2010-04-27: Közélet - Szekeres Attila:

Már a huszadikra készülnek

Igen elégedett az idei Szent György-napokkal Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és a szervező csapat vezetői, Grubisics Levente és Dancs Zsolt egyaránt. Nagyon civilizáltan, zökkenőmentesen zajlottak az események, s mindenkinek jutott ízlésének megfelelő műsor.