Már a huszadikra készülnek

2010. április 27., kedd, Közélet

Igen elégedett az idei Szent György-napokkal Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és a szervező csapat vezetői, Grubisics Levente és Dancs Zsolt egyaránt. Nagyon civilizáltan, zökkenőmentesen zajlottak az események, s mindenkinek jutott ízlésének megfelelő műsor.

Az elöljáró szerencsésnek tartja azt is, hogy a kézművesvásárt nem a parkban szervezték. Az vitatható, hogy megfelelő-e a hely, de információik szerint most jobban ment az árusítás, mint korábban. Lényeges, hogy felszabadult a park. S még egy megjegyzés, kis dolognak tűnik, de jelentős: tavaly a prefektúra előtt kordon állt, harminc csendőr vigyázott az intézményre, mintha Baszkföldön lennénk, nagyon zavaró volt — mondta a polgármester —, idén ez nem történt meg, s lám, senkinek, semminek nem lett bántódása. Antal Árpád még hangsúlyozta, a gazdasági válság ellenére is támogatták a helyi vállalkozók a rendezvényt, mindössze tizenöt százalékos visszaesést tapasztaltak.

De így is marad annyi pénz, hogy szervezzenek egy meglepetéskoncertet június végén, mint ahogyan tavaly meghívták Zoránt. A polgármestert elégtétellel töltötte el, hogy Varnus Xavér felajánlotta, a sepsiszentgyörgyi orgonán rögzíti lemezre Vivaldi A négy évszak című művét.

Grubisics Levente kiemelte, mint ahogyan meghirdették, valóban a találkozások ünnepe volt, nagyon sokan hazajöttek. A főszervező elmondta, mindhárom napon többen vettek részt a koncerteken, mint tavaly, s a rendőrség becslése szerint mintegy huszonötezren a vasárnap esti rendezvényen. Sokkal rendezettebb volt a vásár, a lacikonyhás rész is. A szervezők nem tudnak incidensről. Grubisics örvendetesnek tartja, hogy nagy fesztiválokhoz hasonlítják a rendezvényt, de az megmarad városnapoknak, mert a város lakóit kell szolgálnia. S érdekesség, hogy a 150 000 eurós költségvetéssel mintegy tizedébe került, mint a marosvásárhelyi Félsziget Fesztivál megszervezése.

A három nap alatt hetvenezer pohár sör és körülbelül ugyanannyi csórékolbász fogyott el. A rendezvény honlapját negyvenezerszer nyitották meg huszonégyezer számítógépről. Dancs Zsolt közölte, a zenészek elégedettek voltak a hangtechnikával, Fenyő Miklós, Deák Bill Gyula, a Compact együttes tagjai európai színvonalúnak minősítették. Kiemelte, a programok pontosan kezdődtek.

Már készülnek a jövő évi, huszadik, jubileumi rendezvényre, melyre a húsvéti ünnepek miatt később, valószínűleg május első hetén kerül sor. Élő koncertet szeretnének világsztár együttessel. Tárgyalnak a Smokie-val és a Deep Purple együttessel. A polgármester a Vaya Con Diost, Presser Gábort és a Phoenixet szeretné látni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-04-27: Közélet - Farkas Réka:

Fejetlenség az intézmények élén

Továbbra is teljes fejetlenség uralja a kormánynak alárendelt megyei intézményeket, nem tudni, a régi, az új vagy még újabb igazgató felel-e a hivatalért, kinek van aláírási joga, és ki-kik vehetnek fel vezetői fizetést.
2010-04-27: Közélet - :

Egyre többet szemetelünk

Idén 157 köbméternyi szemetet szedtek össze a köztisztasági vállalat emberei a Szent György-napokon: húsz köbméterrel többet, mint tavaly (amikor csak öt köbméterrel haladtuk meg a tavalyelőtti hulladékhalmot).