Röviden

2010. április 28., szerda, Világfigyelő

Közös európai védelempolitika

A közös európai védelempolitika kiépítését sürgette a német, a francia és a lengyel külügyminiszter. A weimari háromszöghöz tartozó országok külügyi vezetői bonni találkozójukon úgy ítélték meg, hogy erre Európa cselekvőképessége érdekében van szükség. A miniszterek a katonai együttműködés erősítésében, és abban állapodtak meg, hogy 2013-ra bevetésre kész lesz egy közös, úgynevezett weimari dandár.

Elfogadott flottaszerződés

Az ukrán parlament és az orosz alsóház ratifikálta az ukrán—orosz flottaszerződést. A megállapodás értelmében Oroszország tíz évre mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szállított gáz jelentős, előre meghatározott részének árát, s cserébe az orosz Fekete-tengeri flotta az érvényes szerződés lejárta után 2042-ig használhatja a Krím-félszigeten a szevasztopoli haditengerészeti támaszpontot. A ratifikáció kijevi vitáját még az ukrán parlament sok tettlegességet látott falai között is szokatlan felfordulás kísérte.

Az első török származású német miniszter

Viharos előzmények és heves viták után letette a hivatali esküt Németország első migrációs hátterű, török származású minisztere. A 38 esztendős Aygül Özkan Alsó-Szászország tartomány szociális és integrációügyi minisztere lett. A fiatal politikusnő a konzervatív CDU tagja, és máris hatalmas vihart kavart egyik első nyilatkozatával, amelyben a feszületek, illetve keresztek eltávolítását sürgette a tartományi állami iskolákból, arra hivatkozva, hogy azoknak semleges helynek kell lenniük.

Megvan az orosz—norvég tengeri határ

Oroszország és Norvégia megállapodott az Északi-sarkkörön túli tengeri határainak kijelöléséről. Jens Stoltenberg norvég kormányfő és Dmitrij Medvegyev orosz elnök Oslóban tartott tárgyalásuk után közölte: már csak néhány technikai részlet kidolgozására van szükség, hogy a Barents-tenger térségében meghúzzák a két országot elválasztó határvonalat. Moszkva és Oslo ezzel negyven éve tartó vitát zárt le. A szóban forgó 176 000 négyzetkilométeres térség jelentős kiaknázatlan kőolaj- és földgázkészleteket rejt magában.

Dodik tagadta a srebrenicai népirtást

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke nyíltan tagadta egy szerb lapnak adott nyilatkozatában, hogy népirtás történt volna a kelet-boszniai Srebrenicában. Valójában 3500 áldozat volt a hivatalosan megállapított 8000 helyett — idézte tegnap Dodikot a Novosti belgrádi napilap. Azt állította, bizonyítéka van arra, hogy a halálos áldozatok listáján szereplő emberek közül több mint 500 még életben van, további 250 feltételezett áldozatot pedig nem is Srebrenicában öltek meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-04-28: Világfigyelő - Sylvester Lajos:

Kis magyar repülésgyakorlat (Határhelyzetek)

Magyarhonban vulkáni porba és hamuba keveredtek némely pártok utasszállító gépei. A szadesz szuperszonikus gépe, amely éveken át sokáig szabad szemmel is látható kondenzcsíkokat hagyott maga után, már a választások kitörése előtt kényszerleszállásra kényszerült.
2010-04-28: Közélet - Szekeres Attila:

Csendőrök vertek ifjakat (Katonai ügyészséghez fordultak a sértettek)

A Szent György-napok egyik éjszakáján két szórakozó gidófalvi fiatalembert elvertek a csendőrök. Az áldozatok nem hagyják annyiban, törvényszéki orvosi látleletet kértek, s az ütlegelő zsandárokat katonai ügyészségre adják. A sepsiszentgyörgyi csendőrparancsnok — aki már ,,vetkőztetett le" erőszakoskodó katonát — belső kivizsgálást kezdeményezett.