Katonai ügyészséghez fordultak a sértettekCsendőrök vertek ifjakat

2010. április 28., szerda, Közélet

A Szent György-napok egyik éjszakáján két szórakozó gidófalvi fiatalembert elvertek a csendőrök. Az áldozatok nem hagyják annyiban, törvényszéki orvosi látleletet kértek, s az ütlegelő zsandárokat katonai ügyészségre adják. A sepsiszentgyörgyi csendőrparancsnok — aki már ,,vetkőztetett le" erőszakoskodó katonát — belső kivizsgálást kezdeményezett.

Péntekről szombatra virradó éjjel a megyeszékhelyi Szent György téren kissé spicces társaság vonult el az egyik lacikonyhából. Egy parkolóból kiálló személygépkocsi fellökte a 22 éves Csulak Csongort, aki elesett, majd mérgében az autó szélvédőjére loccsantotta poharából a sört. A kocsi vezetője éles szóváltásba keveredett a sörös fiatalemberrel, amire felfigyelt a közelben tartózkodó csendőrjárőr, és közbelépett. Csulakot leütötték, földre teperték, majd a járőrkocsi felé tuszkolták, hogy bevigyék a székhelyre. Ezt látva, a 27 éves Fazakas Vince Lajos közbelépett, Csulak és a csendőrök közé állt. Erre ketten őt is lefogták, az egyik gyomorszájon rúgta annyira, hogy nem kapott levegőt, majd mindkettejüket elszállították. Utóbbi lapunknak elmondta: elvették tárcáikat, telefonjaikat, azokat kikapcsolták, a nyakából letéptek két ezüstláncot, amelyek el is vesztek.

A kocsiban — rendszáma: MAI 141981 — tovább folyt az ütlegelés. Fazakas védeni próbálta barátját, erre csúfondárosan megkérdezték a csendőrök: mi az, védi a szeretőjét? A csendőrség székhelyén egy nagy terembe vezették a két szabálytalanul őrizetbe vett fiatalembert. Ott már öten estek nekik, elsősorban Fazakasnak. Leütötték, hajánál fogva felemelték, és tovább verték. ,,Kikezdesz-e még a csendőrséggel?" — kérdezgették verés közben. Negyedórás ütlegelés után mindenféle jegyzőkönyvfelvétel nélkül szélnek eresztették őket, az elveszett láncokon kívül értékeiket visszaszolgáltatva.

Autós üldözés

Közben a társaság harmadik tagja, Igyártó Botond — miután sikertelenül próbált meg segítséget kérni telefonon, taxiba ült, és a csendőrséghez vitette magát. Az őr azt állította, nincsenek ott, akiket keresett. Az időközben kiszabadult Fazakas riasztotta rokonságát, testvére és sógora érkezett kocsival, ők észrevették, hogy a csendőrautó távolról követi a sántikálókat. Fazakas sógora a kocsi elé került, s meg szerette volna állítani azt, de az integetésre a csendőrautó elhúzott. Mindannyian beültek a személygépkocsiba, üldözőbe vették a kék autót, de annak sikerült meglépnie. Akkor a csendőrség székhelyére hajtottak, és magyarázatot kértek, de az őrszobán túl nem jutottak. Megjött a járőrkocsi is, de abból mindössze egy álarcos csendőr szállt ki. Fazakas biztos benne, hogy az ütlegelők közül hármat felismerne, mert akkor nem volt rajtuk maszk.

A pórul járt fiatalok a megyei kórház sürgősségi osztályára mentek. Florián Zsuzsanna ügyeletes orvos megállapította, hogy mindketten erőszak áldozatai, Fazakas esetében a sérülések egész lajstromát sorolta fel, és átvilágításra küldte. A röntgenfelvétel alapján Florentina Moroiu szakorvos megállapította, hogy megrepedt egyik bordája, és a tüdeje is megsérült. Az áldozatok hétfőn a törvényszéki orvosnál jelentkeztek, a Carmen Barbu tisztiorvos által kiállított bizonylatban Csulak Csongor esetében hat sérülés szerepel, amelyek 2—3 napi orvosi kezelést igényelnek, Fazakas Vince Lajos esetében tíz 7—8 nap alatt gyógyuló sérüléseket állapítottak meg. Az ifjak panasszal fordultak a Területi Közrendészeti hatósághoz, a prefektúrához, és feljelentést tettek a katonai ügyészségen is.

A parancsnok helyesel

Adrian Faur ezredes, a Dózsa György Kovászna Megyei Csendőr-felügyelőség parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, ellenez mindenféle, a beosztottjai részéről történő szabálytalan megnyilvánulást, az erőszakot pedig kimondottan. Helyesnek tartja, hogy az ifjak a katonai ügyészséghez fordultak, de ezzel nem elégszik meg, belső kivizsgálást kezdeményezett, s az eredmény függvényében fegyelmi eljárást indít. Faur eddig is büntetett már meg szabálytalankodókat, egy Zágonban erőszakoskodó beosztottját pedig eltávolította a testületből.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-04-28: Világfigyelő - Csinta Samu:

Röviden

Közös európai védelempolitika
A közös európai védelempolitika kiépítését sürgette a német, a francia és a lengyel külügyminiszter. A weimari háromszöghöz tartozó országok külügyi vezetői bonni találkozójukon úgy ítélték meg, hogy erre Európa cselekvőképessége érdekében van szükség. A miniszterek a katonai együttműködés erősítésében, és abban állapodtak meg, hogy 2013-ra bevetésre kész lesz egy közös, úgynevezett weimari dandár.
2010-04-28: Közélet - Sylvester Lajos:

Majális és szekértábor az Óriáspince-tetőn

Május elsején idén is szekértábort szerveznek az Eresztevény és Maksa fölötti, kenyér alakú hegyre. Mondják, szekértábort.