Majális és szekértábor az Óriáspince-tetőn

2010. április 28., szerda, Közélet

Május elsején idén is szekértábort szerveznek az Eresztevény és Maksa fölötti, kenyér alakú hegyre. Mondják, szekértábort.

Minden, részvételét jelző település szekérre vagy szekerekre rakja a rá legjellemzőbb népművészeti, kézműves-mesterségbeli tudással készített portékáját, odarendeli mutatós leányait és dali legényeit, de az alattuk és felettük lévő korosztályok képviselőit is beöltöztetik a helyi népviseletbe, a magukkal vitt, vagy a helyben elkészített ételek és italok is a helyi ízeket és aromákat osztják meg a pincetetői összejövetelen. Így, a maga változatosságában és sokszínűségében áll össze Háromszék, tágabb értelemben egész Székelyföld látvány-, íz- és aromaatlasza, amelynek lapjait faluról falura haladva lehet nyitogatni.

A szekeres, lovas kivonulásoknak nálunk két rendkívüli alkalmát figyeltem meg. Az egyik a március 15-i nemzeti ünnep. A másik augusztus 20. vagy valamelyik, e körüli munkaszüneti nap. Egyszerűen elragadó az, amikor Kézdivá­sárhely főterén az órás-másfél órás ünnepi rendezvényen felvonulnak a felső-háromszéki szekerek. Évről évre egyre több felújított vagy ,,újbatett" hagyományos pengő tengelyű szekér és kocsi. Kocsiszekér. Idén Csernátonból, ahol a Haszmann Múzeum szekér- és kocsigyűjteménye talán egész Erdélyben a legteljesebb, öt eredeti, kasos, saroglyás szekér vonult ki.

Ennél már csak az Óriáspince-tetői teljesebb, ahol több tucat szekér táborba szervezésével a székely ezermesterség és leleményesség példatárát láthatjuk.

A régi tárgyak, eszközök, szerkezetek bemutatása több, mint divat. Bár az sem mellőzendő, hogy Európa-szerte felújított régi szekereket állítanak ki a szálláshelyek, fogadók elé. Az utazás szimbólumait. Mi több, különösen Székelyföldön egyre több szekértúrás kirándulást szerveznek az urbánus körülmények között a természetből kirekesztődött kirándulók számára. Székelyföld csodálatos tájainak egy-egy darabját így körbeszekerezni, közben a hagyományos helyi ételeket-italokat fogyasztani, és a hely szellemét ennek emberei révén megismerni, van, akinek nagyobb élmény, szellemi és kulturális feltöltődésre alkalmasabb, mint a nagyvilági giccsparádékon elkölteni a pénzt.

Természetesen az Óriáspince-tetőn szervezendő majálisnak akkor van foganatja és lesz sikere, ha értékmentő jellegét és szerepét felismerik a helybéliek, főleg azok, akiknek sokféle eszköz és forrás áll rendelkezésükre, ha értik és érzékelik ennek a sokat ígérő kezdeményezésnek az üzenetét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-04-28: Közélet - Szekeres Attila:

Csendőrök vertek ifjakat (Katonai ügyészséghez fordultak a sértettek)

A Szent György-napok egyik éjszakáján két szórakozó gidófalvi fiatalembert elvertek a csendőrök. Az áldozatok nem hagyják annyiban, törvényszéki orvosi látleletet kértek, s az ütlegelő zsandárokat katonai ügyészségre adják. A sepsiszentgyörgyi csendőrparancsnok — aki már ,,vetkőztetett le" erőszakoskodó katonát — belső kivizsgálást kezdeményezett.
2010-04-28: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Kincskereső kis ügynökség

A Mátyás király meséjéből ismert okos leányéhoz hasonlatos furfangról tesz tanúbizonyságot a romániai politikai elit, valahányszor saját érdekeinek megvédése a tét. Leginkább ugyanis a hozzon is ajándékot, meg ne is, köszönjön is, meg ne is, öltözzék is fel, meg ne is fordulathoz hasonlítható a kabinet eljárása az alkotmánybíróság döntése nyomán megbénított Országos Feddhetetlenségi Ügynökség felélesztése kapcsán.