Kincskereső kis ügynökség

2010. április 28., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

A Mátyás király meséjéből ismert okos leányéhoz hasonlatos furfangról tesz tanúbizonyságot a romániai politikai elit, valahányszor saját érdekeinek megvédése a tét. Leginkább ugyanis a hozzon is ajándékot, meg ne is, köszönjön is, meg ne is, öltözzék is fel, meg ne is fordulathoz hasonlítható a kabinet eljárása az alkotmánybíróság döntése nyomán megbénított Országos Feddhetetlenségi Ügynökség felélesztése kapcsán.

A korrupcióellenes harcot sürgető európai parancs és üzleti titkaik elrejtésének ösztöne üllő és kalapács közötti helyzetbe sodorta a kormányzókat: egyfelől az uniós illetékeseket kell meggyőzniük arról, hogy nem gördítenek akadályokat a magas rangú köztisztviselők vagyonának ellenőrzése útjába, ugyanakkor azonban igencsak ódzkodnak az esetleges összeférhetetlenségüket, jövedelmükhöz viszonyítva aránytalan gyarapodásukat fürkésző hatóságtól.

De mert hasonló ügyekben leleményességben nincs hiány, máris megtalálták az arany középutat. Hogy az európai nyomásnak eleget tegyenek, a feddhetetlenségi ügynökséget felélesztik, mindössze hatáskörét korlátozzák. Hogy a kíváncsi adófizetők szemét kiszúrják, a vagyonnyilatkozatot ezentúl is kötelezővé teszik. És hogy saját érdekeiket, az alkotmánybíróság döntésének indoklásában szereplő ,,magánélet védelméhez való jogot" is tiszteletben tartsák, hát nem egy, hanem két űrlapot kellene majd kitölteniük a politikusoknak, intézményvezetőknek: az egyik nyilvános, a másik pedig titkos, előbbit mindenki böngészheti, a másikat csak a nyomozóhatóság. A nem minden esetben tisztességes eszközökkel szerzett javak elrejtését ráadásul azzal is megkönnyítik, hogy a családtagok jövedelmeit, üzleti érdekeltségeit sem kell majd feltüntetniük.

A televíziókban élőben közvetített korrupcióellenes hajsza meglehetősen elítélendő gyakorlatát a napokban az ugyancsak élőben közvetített igazságszolgáltatás folyamata váltotta fel: Traian Băsescu államfő előbb az uniós vezetőket biztosította arról, megoldja a gondokat, majd a Cotroceni-palotába invitálta a pártokat, és síkraszállt az intézmény feltámasztása mellett, Emil Boc miniszterelnök a már megszokott demagóg kijelentéseit hangoztatta a magas rangú köztisztviselők erkölcsi kötelezettségeiről és feddhetetlenségéről, az ellenzék pedig főként jogi kifogásokba kapaszkodva próbálja leplezni, hogy nem fűlik a foga a vagyonvizsgálathoz.

Így aztán fel is élesztik a hatóságot, meg nem is, elszámolnak javaikkal, meg nem is, harcolnak is a korrupció ellen, meg nem is — az okos leány történetéből csupán az igazságos király hiányzik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-04-28: Közélet - Sylvester Lajos:

Majális és szekértábor az Óriáspince-tetőn

Május elsején idén is szekértábort szerveznek az Eresztevény és Maksa fölötti, kenyér alakú hegyre. Mondják, szekértábort.
2010-04-28: Közélet - Farkas Réka:

Zágonban eltűnt az erdő (Újraindult visszaszolgáltatás)

Lassan ugyan, de ismét beindult a föld- és erdő-visszaszolgáltatás, a megyei bizottság újra hetente ülésezik, körülbelül 8—10 iratcsomót véglegesítenek minden alkalommal, de előfordult az is, hogy 28 ügyet sikerült lezárniuk — közölte György Ervin prefektus.