Húsz beteg egy napra

2010. április 28., szerda, Közélet

A páciensek kevesebb mint felének írhatnak fel ingyenes vagy kedvezményes gyógyszereket, illetve bocsáthatnak ki küldőpapírt a családorvosok, mert naponta csupán húsz eset után fizet az egészségbiztosító pénztár. Emiatt szigorúan veszik az előjegyzést, sem akut, sem krónikus beteget nem fogadnak előjegyzés nélkül.

A családorvosoknak nincs felújított szerződésük az egészségbiztosító pénztárral, a régi pedig lejárt, jelenleg törvénytelenül bocsátják ki az ingyenes és kedvezményes recepteket, valamint a küldőpapírokat. Az április elsejétől érvényes, napi húsz esetet előíró korlátozásról későn értesítették őket, így az is előfordulhat, hogy bizonyos összegeket visszafizettetnek velük — tájékoztatott dr. Şereş Lucia. A háromszéki családorvosok elnöke elmondta, bár a rendelkezés sérti a betegek jogait, nem áll módjukban előjegyzés nélkül fogadni őket, és még akkor sem írhatnak naponta húsznál több támogatott receptet, ha a páciens kifizeti a vizsgálatot. Vizitdíj egyelőre nincs, csak azokat a szolgáltatásokat kell megfizetni, amelyek ellenértékét az egészségbiztosító korábban sem térítette meg, ilyenek a különböző igazolások és bizonyos vizsgálatok. Şereş doktornő szerint azokban a rendelőkben lesz legnagyobb a fennakadás, ahol sok a krónikus beteg, akiknek havonta írnak fel gyógyszereket, bár joguk lenne három hónapra kérni, nem tudják kifizetni egyszerre a különbözetet. A családorvosok kérik, minden beteg egyeztessen előre időpontot, különben el kell küldeniük őket. Ha eddig ugyanis ezt nem is vették ilyen szigorúan, mostantól kénytelenek betartani a korlátozást.

Hiányoznak a kötelező védőoltások

Több mint háromezer egy év alatti, illetve négyéves háromszéki gyermeket érint a jelenlegi védőoltáshiány. Nincs tbc elleni, valamint diftéria, tetanusz, pertusszisz, poliomelitisz (torokgyík, tetanusz, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás) elleni oltóanyag. A helyzetet súlyosbítja, hogy ha nem tartják be az országosan egységes oltási naptárt, a gyermekek nem az előírt ütemben kapják az emlékeztető oltásokat, így azok hatása kétséges lehet. Az oltóanyaghiány általános az egész országban, a védőoltásokat gyártó Cantacuzino Intézet gyártási vonalait az országos gyógyszerügynökség állította le egy februári ellenőrzés után. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a tuberkulózisoltás kivételével a továbbiak gyártását május közepén újrakezdik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-04-28: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Világos álláspontot várnak
„A Fidesz kétharmados választási győzelme nyomán remélhetőleg érvényesíteni lehet majd egy világos álláspontot a határon túli magyarság kérdésében" — nyilatkozta tegnap Markó Béla, emlékeztetve: az RMDSZ az elmúlt húsz évben folyamatosan kérte, hogy alakuljon ki egyetértés a magyarországi politikai erők között ezen a téren.
2010-04-28: Közélet - Iochom István:

Lebontották, de újraépítik (Eltűnt a Negustoru-ház)

Lebontották a kézdivásárhelyi 22-es udvartérben levő, Gábor Áron térre néző, 165 éves emeletes faépületet, a főtér egyik legrégebbi ingatlanját. A házat, melynek földszintjén üzlethelyiség volt, annyira megviselte az idő, hogy életveszélyessé vált, lebontása elkerülhetetlennek bizonyult.