Eltűnt a Negustoru-házLebontották, de újraépítik

2010. április 28., szerda, Közélet

Lebontották a kézdivásárhelyi 22-es udvartérben levő, Gábor Áron térre néző, 165 éves emeletes faépületet, a főtér egyik legrégebbi ingatlanját. A házat, melynek földszintjén üzlethelyiség volt, annyira megviselte az idő, hogy életveszélyessé vált, lebontása elkerülhetetlennek bizonyult.

A Negustoru-házként ismert és jelenleg a Vitális Sarolta magánvállalkozó tulajdonában levő épületet — mint azt a bontáskor előkerült mestergerenda tanúsítja — Szabó Dániel és Turótzi Terézia építtette 1845-ben. Az épen megmaradt gerenda a szigorú műemlékvédelmi szabályok figyelembevételével az újraépítendő házban lesz majd látható. A céhes város főterén a körtornácos Finta-házat 1972-ben bontották le, majd hasonmását 1978-ban építették fel. Ez történik most is. Jelenleg a főtér legrégebbi, romos állapotban levő ingatlanja az 1823-ban épült Wellenreiter-ház.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-04-28: Közélet - Fekete Réka:

Húsz beteg egy napra

A páciensek kevesebb mint felének írhatnak fel ingyenes vagy kedvezményes gyógyszereket, illetve bocsáthatnak ki küldőpapírt a családorvosok, mert naponta csupán húsz eset után fizet az egészségbiztosító pénztár. Emiatt szigorúan veszik az előjegyzést, sem akut, sem krónikus beteget nem fogadnak előjegyzés nélkül.
2010-04-28: Közélet - Mózes László:

Sárga Ikaruszba rejtett magyar nyelv

Háromszékre érkezik ma este a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Nyelvet öltünk! című mozgókiállítása, mely csütörtöktől Sepsiszentgyörgyön, majd hétfőtől Kézdivá­sárhelyen látogatható: régi szerelmes levelek nyelvezete és mai telefonos üzenetek (sms) szavai egyaránt ízlelhetőek.