Sárga Ikaruszba rejtett magyar nyelv

2010. április 28., szerda, Közélet

Háromszékre érkezik ma este a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Nyelvet öltünk! című mozgókiállítása, mely csütörtöktől Sepsiszentgyörgyön, majd hétfőtől Kézdivá­sárhelyen látogatható: régi szerelmes levelek nyelvezete és mai telefonos üzenetek (sms) szavai egyaránt ízlelhetőek.

A sárga Ikarusz buszban berendezett tárlat tíz erdélyi városban állomásozik, a háromszéki megyeszékhelyre Csíkszeredából érkezik, ahol minden jegy elkelt, vagyis az előjegyzési listán már nem maradt hely. A kiállítás természetesen ingyenes, a szervezők (a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja) viszont fontosnak tartják, hogy a Sepsiszentgyörgy iskoláiból érkező csoportok — egyszerre 15 látogatót tudnak fogadni — előzetesen időpontot egyeztessenek a könyvtárral a torlódás, várakozás elkerülése érdekében.

A rendhagyó, buszban berendezett, játékos, interaktív tárlat 2009-ben a magyar nyelv éve tiszteletére, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából született meg, Kazinczyék nyelvteremtő, nyelvújító generációjának törekvéseit ismétli meg — olvasható a PIM honlapján. ,,Bemutatja a beszélt és az írott nyelv, az egyéni nyelvhasználat sajátosságait: nyelvjárási, regionális, rétegnyelvi szavakat, fordulatokat." ,,Nyelvtanozás" helyett aktív, élményközpontú anyanyelvi nevelés a kezdeményezés célja, mely elsősorban a fiataloknak (10—18 éves diákoknak) szól. Érintőképernyő, film, kép- és hanganyag teszi színessé a kiállítást. A busz a Bodok Szálló előtti téren áll majd. Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, a 20—25 perces nyelvi utazás lehetőségéről már tájékoztatták a magyartanárokat, a csoportok érkezése előtt várják az időpont-egyeztetést (telefonszám: 0267 351 609).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-04-28: Közélet - Iochom István:

Lebontották, de újraépítik (Eltűnt a Negustoru-ház)

Lebontották a kézdivásárhelyi 22-es udvartérben levő, Gábor Áron térre néző, 165 éves emeletes faépületet, a főtér egyik legrégebbi ingatlanját. A házat, melynek földszintjén üzlethelyiség volt, annyira megviselte az idő, hogy életveszélyessé vált, lebontása elkerülhetetlennek bizonyult.
2010-04-28: Közélet - :

Megmentenék a cukorgyárat

A két megyét érintő gondokra kereste együtt a megoldást Kovászna és Brassó megye prefektusa múlt heti találkozójukon. György Ervin háromszéki kormánybiztos elmondta, hogy egyik legfontosabb témájuk a botfalusi cukorgyár sorsa volt, ez nagymértékben érinti a mezőgazdasági termelőket.