Ítélet és prédálás a csavargyárban

2010. április 29., csütörtök, Közélet

Bár több perben is ítélet született Erdély Ede üzleti ügyeiben, zavartalanul folytatódik a kézdivásárhelyi csavargyár vagyonának elprédálása, a működőképes gépek feldarabolása és ócskavasként való értékesítése. Április folyamán nagy kapacitású teherszállító járművek napokig hordták a megmaradt gépeket, elsősorban a nagy préseket. Közben az MTS Rt. által beadott keresetekben a Sigur Imob Kft. semmisségének kimondását kérte, aminek következtében kimondhatják az MTS Rt. ingatlanjainak az álcacégek közötti viszonteladása és apportálása semmisségét is.

A felszámolás alatt álló brassói csapágygyár, a Rulmentul tulajdonában levő szentpéteri üvegházakat 12,5 hektár telekkel 2005 végén Erdély Ede unokaöccse, Ambrus Ferenc nevére írt, Sigur Construct General Kft. nevet viselő álcacégnek adta el a felszámoló. Az ,,egyszemélyes adminisztrátor" a szentpéteri tanácsnak sem fizette az ingatlanok illetékeit, így kényszervégrehajtást indítottak ellene. Ambrus Ferenc azonban az ingatlanokat ,,természetben apportálta", és beemelte az újonnan alapított Sigur Imob Kft. tőkéjébe. Így járt el az MTS Rt.-nek odaítélt kézdivásárhelyi csavargyárral, garzonlakásokkal, a volt kollektív ingatlannal, és a kézdivásárhelyi tanácsnak sem fizette az ingatlanokra az illetékeket.

Megalapította a Fond Invest Kft. nevű ,,stratégiai beruházó" álcacéget, amely révén becsapta a prázsmári, a vidombáki és a brassói evangélikus egyházat. Azok is perelnek a pénzükért, a Sigurék nevén levő brassói ingatlanokat foglalták le, hogy végrehajthassák követeléseiket. A kézdivásárhelyi tanács a csavargyári ingatlanokra, Máthéné a garzonblokkra tett zárlatot, amit az MTS Rt.-nek jogerősen ítéltek vissza. A pert bejegyezték a telekkönyvbe, így a hitelezők követeléseit nem lehet rajtuk végrehajtani.

Az MTS Rt. interneten azonosította az Erdély Ede álcacégei ellen folyó pereket, a szentpéteri tanácsnak, s az evangélikus egyházaknak megküldte az értelmi fogyatékos gyermekek oltszemi iskolájától kapott, Ambrus Ferencre vonatkozó iratokat. A szentpéteri tanács keresettel fordult a brassói törvényszékhez, hogy mondja ki a Sigur Imob Kft. alapító okiratainak, a szentpéteri ingatlanok apportálásának semmisségét. A pert bejegyeztette az ingatlanok telekkönyvébe. A kereset a 2009/62/5524-es számot kapta, 2009. június 17-én adták be, és 2010. március 31-én tárgyalták. A brassói törvényszék április 14-én hozta a döntést, amelyben a keresetet jóváhagyta, kimondta a Sigur Imob Kft. alapító okiratainak s az ingatlanok apportálásának semmisségét. A határozat rendkívüli jelentőségű, mivel a Rulmentul Rt. felszámolói újabban a gyár telkéből adtak a Sigur Imob Kft.-nek nyolc hektárt.

A határozatot Ambrus Ferenc a brassói táblabíróságon tudja megfellebbezni, a végső döntést a Legfelső Törvényszéknek kell meghoznia. Az MTS Rt. is adott be hasonló kereseteket, és kérte a Sigur Imob Kft. semmisségének kimondását is, aminek következtében kimondhatják az MTS Rt. ingatlanjainak az álcacégek közötti viszonteladása és apportálása semmisségét is.

Mindent ócskavasként értékesítenek

Az érvényes bírósági tiltás ellenére zavartalanul tovább zajlik a kézdivásárhelyi csavargyár vagyonának elprédálása, a működőképes gépek feldarabolása és ócskavasként való értékesítése. Miután e hónap folyamán a CT 59 RDU és a CT 30 SLA rendszámú DAF és MAN nagy kapacitású teherszállító járművek napokig hordták a megmaradt gépeket, elsősorban a nagy préseket a konstancai kikötőbe, ezen a héten folytatódik a rablás, Erdély Ede megbízásából a gépek és vasfelszerelések összevágására, feldarabolására és ócskavas-kereskedésre szakosodott brassói SILNEF M. G. Kft. munkatársai érkeztek a csavargyárba, ahol kedden a cég daruját is felszerelték, talpakkal a talajhoz rögzítették, tegnap pedig a csarnokokban lévő gépeket kezdték Brassóba szállítani. Mindebben az a meglepő, hogy a Román Privatizációs Ügynökség még mindig tulajdonos, és mégis tétlenül szemléli mindazt, ami a csavargyárban történik, a privatizációs szerződés betartását sem ellenőrizte, holott az ügynökség alelnöke 2005 és 2008 között Gyerkó László Hargita megyei RMDSZ-es szenátor volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-04-29: Közélet - Váry O. Péter:

Leállhat a városi hőszigetelési program

Sepsiszentgyörgy városvezetése erre az évre nagy terveket fűzött az állami hőszigetelési programhoz, saját költségvetésének jelentős hányadát az önkormányzati harmincszázalékos önrészre különítette el, a munkálatok kivitelezésére a versenytárgyalásokat is lebonyolította, olyannyira előrehaladott a tervezésben, hogy városszerte jó néhány helyen már körbeállványozták a feljavításra előkészített tömbházakat.
2010-04-29: Közélet - :

Orbánt kormányzásra kérte fel Sólyom László

Sólyom László köztársasági elnök tegnap a Sándor-palotában felkérte a kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Orbán kijelentette: készen áll a kormányzásra.