Orbánt kormányzásra kérte fel Sólyom László

2010. április 29., csütörtök, Közélet

Sólyom László köztársasági elnök tegnap a Sándor-palotában felkérte a kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Orbán kijelentette: készen áll a kormányzásra.

A magyar államelnök azt mondta, ma Magyarországon egyetlen ember rendelkezik megfelelő parlamenti többséggel ahhoz, hogy kormányt alakítson, és ez az ember Orbán Viktor. A négyszemközti találkozón az államfő megkérdezte Orbánt, hogy rendelkezik-e a szükséges támogatással, illetve felkészült-e a kormányzásra.

Az államelnökkel való találkozó után Orbán azt mondta: mindkét kérdésre egyértelmű, jól hallható igennel válaszolt.

Sólyom László megismételte szándékát: május 14-re hívja össze a parlament alakuló ülését, amelyen javaslatot tesz arra, hogy Orbán Viktor legyen az ország miniszterelnöke. Az alakuló ülésen Orbánnak be kell terjesztenie a kormány programját, amit az Országgyűlésnek később jóvá kell hagynia. Az ezzel a szavazással hivatalba lépett miniszterelnök ezután tesz javaslatot a miniszterek személyére, akiket a köztársasági elnök nevez majd ki.

Orbán Viktor az államfővel való találkozó után tartott sajtótájékoztatóján köszönetet mondott Sólyom Lászlónak, hogy magához kérette és felkérte a kormányalakításra. Orbán úgy fogalmazott, megkülönböztetett tiszteletnek érzi, hogy tőle kaphatta meg a kormányalakítási felkérést. A találkozón azt is elmondta Sólyom Lászlónak, nem a rendszerváltás élharcosai, hanem az elmúlt nyolc év kormányai tehetnek arról, hogy a választók most arra kényszerültek, hogy megdöntsék a rendszert, és egy teljesen új gazdasági és politikai rendszert hozzanak létre.

A leendő miniszterelnök korábban többször hivatkozott arra, hogy nem lenne illendő a választókkal szemben már a választás vége előtt arról beszélni, hogyan akar kormányozni. Hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján azonban már azt mondta, addig nem kíván személyi kérdésekről szólni, amíg meg nem kapja a kormányalakítási megbízást Sólyom Lászlótól, mert ennek ,,alkotmányos illemtani akadálya" van.

A Fidesz kormányzati terveiről szóló információk alapján az új kormány szokatlan felépítésűnek ígérkezik. A Fidesz által nem cáfolt információk szerint várhatóan nyolc, úgynevezett csúcsminisztérium alakul majd, amelyek több, korábban külön minisztériumokhoz tartozó területet fognak majd át. A felkérés ellenére egyelőre kevés konkrétum derült ki a kormány leendő összetételéről. Az egyetlen, Orbán Viktor által bejelentett tény, hogy Martonyi János lesz a külügyminiszter.

A sajtóban megjelent hírek alapján a kormány lehetséges névsora:

Miniszterelnök: Orbán Viktor (Fidesz)

Miniszterelnök-helyettesek:

Semjén Zsolt (KDNP) (nem erősítették meg)

Varga Mihály (Fidesz) (nem erősítették meg)

Miniszterek:

Fazekas Sándor (Fidesz) — földművelésügyi miniszter (nem erősítették meg)

Fellegi Tamás — vagyonkezelési és infrastrukturális miniszter (nem erősítették meg, de nevét saját korábbi lapja, a Heti Válasz dobta be; kinevezésére utal, hogy eladta a lehetséges miniszteri posztjával összeférhetetlen cégét)

Hende Csaba (Fidesz) — honvédelmi miniszter (a Heti Válasz információja, nem erősítették meg)

Martonyi János — külügyminiszter (biztos, Orbán jelentette be)

Matolcsy György (Fidesz) — gazdasági miniszter (nem erősítették meg, de a neve többször felbukkant a sajtóban)

Navracsics Tibor (Fidesz) — kancelláriaminiszter (nem erősítették meg, neve felmerült miniszterelnök-helyettesként is)

Pintér Sándor — belügyminiszter (nem erősítették meg, de a neve többször felbukkant a sajtóban, Orbán pedig azt mondta róla, ,,alkalmas ember" valamilyen feladatra; kinevezésére utal, hogy eladta az esetleges miniszteri posztjával összeférhetetlen cégét)

Réthelyi Miklós (párton kívüli) — humán ügyekért felelős miniszter (nem erősítették meg)

Államtitkárok:

Balog Zoltán (Fidesz) — kisebbségi államtitkár (MTI-információ, nem erősítették meg)

Győri Enikő (Fidesz) — külügyi államtitkár (a Heti Válasz információja, nem erősítették meg)

Hoffmann Rózsa (KDNP) — oktatási államtitkár (nem erősítették meg, de a Heti Válasz szerint az általa kidolgozott KDNP-s oktatási programra épül majd a kormány oktatáspolitikája)

Naszvadi György — költségvetési államtitkár (MTI-információ, nem erősítették meg)

Németh Zsolt (Fidesz) — külügyi államtitkár (a Heti Válasz információja, nem erősítették meg)

Nyitrai Zsolt (Fidesz) — infokommunikációért felelős államtitkár (MTI-információ, nem erősítették meg)

Répássy Róbert (Fidesz) — igazságügyi államtitkár (MTI-információ, nem erősítették meg)

Soltész Miklós (KDNP) — szociális államtitkár (MTI-információ, nem erősítették meg)

Szászfalvi László (KDNP) — egyházügyi államtitkár (MTI-információ, nem erősítették meg)

Szócska Miklós — egészségügyi államtitkár (MTI-információ, nem erősítették meg).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-04-29: Közélet - Ráduly-Baka Lajos:

Ítélet és prédálás a csavargyárban

Bár több perben is ítélet született Erdély Ede üzleti ügyeiben, zavartalanul folytatódik a kézdivásárhelyi csavargyár vagyonának elprédálása, a működőképes gépek feldarabolása és ócskavasként való értékesítése. Április folyamán nagy kapacitású teherszállító járművek napokig hordták a megmaradt gépeket, elsősorban a nagy préseket. Közben az MTS Rt. által beadott keresetekben a Sigur Imob Kft. semmisségének kimondását kérte, aminek következtében kimondhatják az MTS Rt. ingatlanjainak az álcacégek közötti viszonteladása és apportálása semmisségét is.
2010-04-29: Közélet - Fekete Réka:

Folytatják a méhnyakrák elleni oltást

Negyvennégy éves korig emelte a korhatárt az egészségügyi minisztérium a méhnyakrák elleni ingyenes oltási kampányban, és újabb több ezer adag oltóanyaggal egészítette ki a megyék készletét. Háromszéken tavaly novembertől hatszázan oltatták be magukat, még ugyanennyien igényelhetik az ingyenes immunizálást HPV-vírus ellen.