Folytatják a méhnyakrák elleni oltást

2010. április 29., csütörtök, Közélet

Negyvennégy éves korig emelte a korhatárt az egészségügyi minisztérium a méhnyakrák elleni ingyenes oltási kampányban, és újabb több ezer adag oltóanyaggal egészítette ki a megyék készletét. Háromszéken tavaly novembertől hatszázan oltatták be magukat, még ugyanennyien igényelhetik az ingyenes immunizálást HPV-vírus ellen.

Az előfordulás gyakorisága tekintetében a méhnyakrákos megbetegedések megyénkben a negyedik helyen állnak az emlő hónalji részének rosszindulatú daganata, a főhörgő- és a bőr rosszindulatú daganata után. 2000 és 2008 között több mint ötszáz ilyen esetet jegyeztek, a betegség kezdeti szakaszban gyógyítható, később akár halálos kimenetelű is lehet. A humán papilloma vírus kimutatása egyszerű citológiai vizsgálattal történik, a lányok, asszonyok mégsem jelentkeznek rendszeresen szűrésre.

„A város egészségéért egyesület márciusi négynapos ingyenes szűrővizsgálatán 187-en jelentek meg, főként középkorúak, súlyosabb gyulladást csak két-három páciensnél észleltek" — közölte dr. Bálinth István nőgyógyász főorvos, az egyesület elnöke. Legalább kétévente meg kell ismételni a vizsgálatot, de a legbiztosabb megelőzés a védőoltás. A szaktárca tavaly az első oltási időszakban a negyedikes, később a hatodikos és hetedikes diáklányok számára hirdette meg az ingyenes oltási kampányt méhnyakrák ellen, de Háromszéken az említett korosztályokból a lányok alig tíz százaléka élt e lehetőséggel. A korhatárt év elején huszonnégy esztendőre emelték, jelenleg negyvennégy éves korig oltanak. A huszonnégy év fölötti nők csak nőgyógyász javaslatára kaphatják meg a védőoltást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-04-29: Közélet - :

Orbánt kormányzásra kérte fel Sólyom László

Sólyom László köztársasági elnök tegnap a Sándor-palotában felkérte a kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Orbán kijelentette: készen áll a kormányzásra.
2010-04-29: Máról holnapra - Csinta Samu:

A civil bizalom fokozatai

A személyi jövedelemadózás határidejének közeledtével egyre több ember kénytelen foglalkozni a kérdéssel: mi legyen az én két százalékommal? Illetve a kérdés még többnyire úgy tevődik fel, hogy kezdjek-e valamit adómnak azzal a bizonyos két százalékával, célba ér-e a küldemény, megéri-e a fáradságot. A polgári öntudat végletes leépüléséből fakadó kételyek, a civil semmittevés indoklására is sokszor felhasznált kiszolgáltatottság-szlogenek ugyan fájdalmasan hangzanak, de — s ez igazán jó hír! — leépülőben vannak.