A civil bizalom fokozatai

2010. április 29., csütörtök, Máról holnapra

A személyi jövedelemadózás határidejének közeledtével egyre több ember kénytelen foglalkozni a kérdéssel: mi legyen az én két százalékommal? Illetve a kérdés még többnyire úgy tevődik fel, hogy kezdjek-e valamit adómnak azzal a bizonyos két százalékával, célba ér-e a küldemény, megéri-e a fáradságot. A polgári öntudat végletes leépüléséből fakadó kételyek, a civil semmittevés indoklására is sokszor felhasznált kiszolgáltatottság-szlogenek ugyan fájdalmasan hangzanak, de — s ez igazán jó hír! — leépülőben vannak.

A bizalmatlanság és kishitűség felpuhuló faláról országos felmérések és háromszéki civil szervezetek vezetői tanúskodnak. Önámítás nincs a dologban, egyértelmű, hogy ma még elsősorban a közvetlenül vagy áttételesen személyes érintettség irányítgatja a civil részvétel szándékát. A bizalomindexet az is növeli, hogy a kedvezményezett szervezetek tevékenysége a szemünk előtt zajlik, haszonélvezői pedig többnyire gyermekeink vagy mi magunk.

A lényeg a következő lépés, ami már kivezet az ,,intim szférából", és egyben magasabb minőségi szintre emeli a civil szerepvállalást. A kétszázalékos hozzájárulások ugyanis ahhoz a pénzalaphoz hivatottak hozzájárulni, amely nem kerül be a nagy közös költségvetési kalapba, amely felhasználásának követésére már esélye sincs a közembernek. Ez a pénz garantáltan helyben marad, háromszéki szervezetek lehetőségeit bővíti, új perspektívákat nyithat. És ami egyáltalán nem mellékes, ténylegesen közösségi emberré válásunk folyamatában: megismertetheti velünk azt a bő fél évszázad alatt ,,gondosan" eltemetett érzést, amelyet úgy hívunk: közösségi érzés. Jó iskolája annak, hogyan győzzük le a kiszolgáltatottság, a döntésektől távol tartottság kínzó tudatát, hogyan tegyünk szert a hasznosság komfortérzetére.

Tekintsük hát autonómia-alapismereti leckének, mert az önrendelkezés tudatát-felelősségét is tanulni kell, hiszen ma már alig akad ember közöttünk, akinek legfeljebb felfrissítenie kellene a hajdani porlepte tanulmányokat. A civil szervezetek pedig azzal járulhatnak hozzá a bizalomtőke további növeléséhez, hogy nyomon követik két százalékaink útját a pénzügyi csatornákon, gondoskodnak célba érésükről, majd átlátható, közösségi célokat szolgáló felhasználásukról. És akkor biztosan találkozunk jövőre mindenkivel, ugyanitt. Csak már sokkal nagyobb létszámban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-04-29: Közélet - Fekete Réka:

Folytatják a méhnyakrák elleni oltást

Negyvennégy éves korig emelte a korhatárt az egészségügyi minisztérium a méhnyakrák elleni ingyenes oltási kampányban, és újabb több ezer adag oltóanyaggal egészítette ki a megyék készletét. Háromszéken tavaly novembertől hatszázan oltatták be magukat, még ugyanennyien igényelhetik az ingyenes immunizálást HPV-vírus ellen.
2010-04-29: Közélet - Farkas Réka:

Demokrácia és erkölcs a korrupció ellen

A közalkalmazottak erkölcsös magatartásának meghonosításáért, a csúszópénz és a korrupció visszaszorításáért kezdeményezett országos körutat a Demokrácia Gyakorlatba Ültetéséért Egyesület (Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei — AID), s ennek egyik állomásaként Sepsiszentgyörgyön hívta találkozóra a közintézmények vezetőit. Konkrét javaslatokat várnak, hogy majd törvénybe foglalva előrelépést érhessenek el — mondta Alexandru Cumpănaşu, az egyesület vezérigazgatója.