Fenyő Miklós: Kell egy álom, melyet nem veszíthetsz elA csókkirály Sepsiszentgyörgyön

2010. május 1., szombat, Magazin

Csókkirálynak hívják a háta mögött, az új fiút, ki a telepre költözött. Ha bekapcsolja a magnóját, a rock and roll száll az utcán át, odavonzza a lányok táborát — hallhatta Fenyő Miklóst a Szent György-napok zárórendezvényén a lézershow és a tűzijáték között az a mintegy huszonötezres tömeg, mely összegyűlt a Szabadság téren. A dal igen kedves a szívének, nagyon ,,el van találva", mai napig izgatja — vallotta másnap, hazautazás előtt Bikfalván a rockművész, hozzátéve, tudja, hogy őt általában a megénekelt csókkirállyal azonosítják.

A 63 éves Fenyő Miklós első dala a Csavard fel a szőnyeget volt. Ez 1967-ben született, s ezzel a frissen alapított Hungária együttes megnyerte a következő évi országos dalversenyt. Tulajdonképpen ez is a legkedvesebb számára — mondta el lapunknak —, ezt minden egyes koncertjén elénekli: ,,A zene szóljon, szálljon az éjen át! Tüntesd el a rendet, megtörjük a csendet, csavard fel a szőnyeget!"

A 43 éve pályán levő zenész számára fontos a Made in Hungária is, amely vallomás arról, amit saját tevékenységéről érez. 2001-ben musicalt mutattak be ezzel a címmel, majd tavaly nagy sikerű film született a sztár életútjáról: ,,Elindult vágy és remény, kísérte árny és a fény, s közben megtanultam újjászületni én."

,,Kell egy álom, melyet nem veszíthetsz el, mert hát végül egyszer mégis nyerni kell" ― hangzik az Aranycsapat című musicalben a duett, melyet később, mint most is, egyedül is játszik. Hisz saját álmát megvalósította, s tudja, hogy mindenkinek kell egy álom. Ez műfajában túlnőtte addigi produkcióit, szintúgy, mint a már lírai Várni rád egy éjen át.

Fenyő Miklós mintegy 450 dalt szerzett, mindnek ő írta szövegét és zenéjét. Ezekből 150-et sohasem játszott, a többiből állítja össze repertoárját. Napjainkban mintegy 30—40 nagykoncertet ad évente. Sepsiszentgyörgyre úgy készült, hogy inkább ismert dalok legyenek műsoron, hogy a szabad téren megfoghassa a közönséget, legyen kölcsönhatás, s a néhány új dalt is úgy válogatta be, hogy azok is megragadják a hallgatóságot.

Nagyon messze van Sepsiszentgyörgy, s irtó rossz az út, de megérte eljönni, nagyon megtisztelőnek tartja a huszonötezres közönséget. Ilyen méretű tömeg előtt közel tizenöt éve nem játszott, s ha meghívják, még eljön hozzánk — mondotta Fenyő Miklós, aki igazi show-műsort adott, nem csak zenekar és énekesek kísérték, hanem közreműködtek táncosok, jampik is, ,,mert a jampik, a jampik, a jampik angyalok, de erről ott, fenn majd bölcsen hallgatok".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-01: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a maksai
SZILÁGYI PÁLNÉ
FAZAKAS IRÉN
életének 72. évében elhunyt.
Temetése 2010. május 2-án, vasárnap 15 órakor lesz a családi háztól.
A gyászoló család
5483
2010-05-01: Magazin - Csinta Samu:

A musical a lelkeket nyitogatja (Janza Kata és Dolhai Attila testközelből)

Szívesen hallgatjuk őket különböző hordozókon. Előadásaikra csak ritkán jutunk el, és nem csak azért, mert elsősorban Budapesten lépnek fel, sokkal inkább, mivel hónapokra előre valamennyi jegy elkel. A budapesti Operettszínház két művésze, Janza Kata és Dolhai Attila sepsiszentgyörgyi fellépését véget érni nem akaróan ünnepelte a közönség. Előtte meséltek is...