magna Cum Laude, a sztárvendégMuzsikaszó istenének el kell adnod lelkedet…

2010. május 1., szombat, Magazin

— Kilencszázkilencvenkilenc, mezőtúri nyár: itt kezdődött el minden, hívtak a srácok, menjek énekelni már. Nem tudtam akkor még, a zene mi fán terem. Ne aggódjál, szóltak, nyugi, van próbaterem — így kezdődik a gyulai Magna Cum Laude együttes 999 című száma, melyet a tavalyi jubileumi koncertre, fennállásuk tizedik évfordulójára szereztek, s melyben elmesélik történetüket.

A Szent György-napok egyik sztárvendége volt a csapat, mely a Hárit-sátorban közönségtalálkozón jelent meg, péntek este meg a főszínpadon zenélt. Filozófiájukat egy másik számban foglalták össze: ,,Neked is adnod kell, hogy kaphass! Csak küzdj meg újra értem! Hogy a szememből kiolvasd ugyanazt, amit régen." S ezt igyekeznek nyújtani a színpadon, állandó kapcsolatban állni a közönséggel, adni is, kapni is. A sepsiszentgyörgyi közönség hálás is volt, ismerte a számokat, együtt énekelt az együttessel.

A koncert a Vidéki sanzonnal, a Magna legnagyobb slágerével kezdődött, és azzal is ért véget. Ezt az S. O. S., szerelem című filmben betétdalként énekli Ullmann Mónika és Csányi Sándor. A dalt a Magyar Televízió Csináljuk a fesztivált című show-műsorában is játszották, akkor maga az együttes: ,,S ha utad egyszer a végéhez ér, ne felejtsd el, hogy honnan jöttél!"

A közönség a Pálinkadalt követelte, mire Mező Misi, a frontember leszólt: elénekli, ha viszünk neki. Került is egy kis butykos, de abba csak illemből kóstolt bele, pedig igen finom szilvapálinkát tartalmazott… Különben nyá­ron sörivók, télen meg a bort szeretik — vallották érdeklődésünkre. A Pálinkadal a híres gyulai pálinkának állít emléket. Ugyanis: ,,Egy kupica reggelire, abból bajod nem lehet, a magyarnak csak ez adhat ihletet." Mi is ez? A dal szerint: ,,Az istenek könnycseppje gyógyír bánatra, örömre." S akkor: ,,Nyújtsd hát a karod felém, nélküled meghalok én, pálinka-szerelmem, légy az enyém!"

De a viccen túl, nehogy az ivásra való buzdításként értékelje valaki a koncertet vagy a hangulati jelentést — zárjuk sorainkat a Magna Cum Laude alapelvével —, melyet szintén a 999-ben fogalmaztak meg: ,,Nem, nem, nem lehet, értsd meg, máshogy nem lehet, a muzsikaszó istenének el kell add a lelkedet", azaz szeretni kell, amit teszünk, másképp nem érdemes.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-01: Magazin - Csinta Samu:

A musical a lelkeket nyitogatja (Janza Kata és Dolhai Attila testközelből)

Szívesen hallgatjuk őket különböző hordozókon. Előadásaikra csak ritkán jutunk el, és nem csak azért, mert elsősorban Budapesten lépnek fel, sokkal inkább, mivel hónapokra előre valamennyi jegy elkel. A budapesti Operettszínház két művésze, Janza Kata és Dolhai Attila sepsiszentgyörgyi fellépését véget érni nem akaróan ünnepelte a közönség. Előtte meséltek is...
2010-05-01: Nemzet-nemzetiség - dr. Bartha Júlia:

Kun atyafiak (Egy keleti eredetű etnikai csoport történeti tudata a 21. század elején)

Kiskunsági táj
Napjainkban aligha lehet aktuálisabb téma az identitásnál. A 20. század végén megindult társadalmi folyamatok, a századfordulóra egyre erőteljesebbé váló globalizációs hatások felerősítették azt a különös történeti tudatot, ami az egykori Jászkun Kerületek lakóit jellemezte. Divatos kifejezés is az identitás, azaz egy néprajzi csoport tudata, öntudata, önértékelése, az, ahogyan magát jellemzi, körülírja.