Mi, hol, mikor?

2010. május 3., hétfő, Mi, hol, mikor?

Előfizetőink figyelmébe!

A H—Press lapterjesztőnél (Sepsiszentgyörgy, Vasile Goldiş utca 15. szám) még péntekig lehet előfizetni az újságra. Szándékát jelezheti a difuzare@3szek.ro címen is.

Nyereménysorsolás pénteken.

Zene

* A kézdivásárhelyi református templomban ma 19 órától Mága Zoltán magyarországi hegedűművész koncertezik.

* Az Árkosi Művelődési Központban kedden 19 órától Európai válasz az argentin tangóra címmel a müncheni Quadro Nuevo együttes ad szabadtéri (balkon) koncertet: Mulo Francel (szaxofon, klarinét), Robert Wolf (gitár), Andreas Hinterseher (harmonika), D. D. Lowka (nagybőgő).

* Pénteken 18 órától a Kék esték a kastélyban rendezvénysorozat keretében Alina Nuncef (hegedű) és Liliana Iacobescu (zongora) Beethoven-szonátákat ad elő zongorára és hegedűre.

* Szombaton 18 órától George Enescu- és Frédéric Chopin-emlékkoncert. Fellép: Viorica Boerescu (zongora), Iulia Ghindă (hegedű) és Sânziana Mircea (zongora), Sophie Rosa Windsor (hegedű). Műzorvezető Stan Katalin zenekritikus, a Román Rádió zenei szerkesztője.

Mindhárom hangversenyre az előadás kezdete előtt fél órával Sepsiszentgyörgyről a színház elől autóbusz indul.

* Kézdivásárhely református egyházközsége és a Zöld Nap Egyesület szombaton 19 órától a Kálvin Központ ebédlőjében jótékonysági koncertet szervez. Fellép: a Hálaadás Református Dalárda, a Boldog Özséb Kórus, a vasárnapi iskolások zenekara, a Csernátoni Ifi, a Molnár Józsiás Iskola rézfúvós kvintettje, Ruszka Sándor és az Üzenet együttes. A bevételt a kézdivásárhelyi 2-es számú óvoda udvarán létesítendő játszótér építésére szánják.

Kiállítás

Hlavathy Károly Mo.move című fotókiállítása péntekig naponta 14 és 17 óra között látogatható a Lábas Ház kiállítótermében. A tárlat szervezői kérik a látogatókat, a kaputelefonon a 11-es gomb megnyomásával csengessenek.

Tánc

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes csütörtökön 19 órától a Böjttől böjtig című táncjátékát mutatja be a Lajtha László Stúdióteremben. Rendező-koreográfus: Furik Rita. A helyek száma korlátozott, jegyek elővételben a kulturális szervezőirodában kaphatók.

Színház

* A sepsiszentgyörgyi színház nagytermében csütörtökön 19 órától a Kézdivá­sárhelyi Városi Színház vendégszerepel Presser Gábor—Sztevanovity Dusán—Horváth Péter A padlás című ,,félig mese, félig musical" előadásával. Rendező: Deme Róbert.

* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház kedden és szerdán 19 órától a színház nagytermében mutatja be Laura Sintija Cernauskaite Lucia patinează című darabját Radu Afrim rendezésében. Csütörtö­kön 11 órától Szergej Mihalkov A kérkedő nyúl a stúdióteremben. Rendező: Dan Ţopa.

Minden sepsiszentgyörgyi előadásra jegy a városi rendezvényszervező irodában (Szabadság tér 1. szám, a volt európai uniós iroda a színház mellett, telefon: 0267 312 104) vásárolható hétfőtől csütörtökig 11―16, pénteken 11―13 óráig, a helyek lefoglalhatók a 0267 312 104-es, a 0728 083 336-os és a 0745 589 214-es telefonon is.

* A sepsiszentgyörgyi Oso-nó Színházműhely a Részletek a bolyongás meséiből című előadását ma és szerdán 19 órá­tól a Mikes Kelemen Főgimnázium dísztermében adja elő. Rendező: Fazakas Misi. Helyet előjegyeztetni a városi kö­zönségszervező irodában lehet.

* A Kézdivásárhelyi Városi Színház ma 19 órától Presser Gábor—Sztevanovity Dusán—Horváth Péter A padlás című ,,félig mese, félig musical" előadá­sát játssza Tompa Pufi- és nyugdíjasbérleteseknek.

Könyvbemutató

A kézdivásárhelyi Vigadóban kedden 18 órától Molnár Rita A tükör című könyvének bemutatója. Az önismerethez sokféle út vezet, mások megértését magunk megismerésével kell kezdenünk. A Bioenergetic Kiadó A tükör című könyve személyiségtipológiai kalauz, kulcs magunkhoz és másokhoz.

Hitvilág

Az Imitatio Christi ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium konviktusában tartja találkozóját. Meghívott: dr. Pap Géza, az Erdélyi Református Egyház püspöke, előadásnak témája: A lélek halhatatlansága és a test feltámadása. A Biblia tanítása a halál utáni életről.

Lomtalanítás

Sepsiszentgyörgyön mától péntekig a következő körzetben folytatódik a tavaszi lomtalanítás: Kórház, Stadion, Dózsa György, Csorgó, József Attila, Jókai Mór utca és Kós Károly út határolta részen gyűjtik a lomot, amely magában foglalja a következő utcákat: Budai Nagy Antal, Rövid sétány, Vasile Goldiş, Villa, Hőközpont, Árnyas sétány, Bolyai János, Múzsák sétány, Jövő, Zöld Péter, Egészségügy sétány, Hársfa, Farm, Sajtó, Andrei Şaguna, Virág, Táncsics Mihály, László Ferenc, Fáklya, Benedek Elek, Erdő, Domb, Ifjúság. A hulladéklerakó konténer mellé a fölöslegessé vált tárgyakat (használt bútor vagy más háztartási cikkek) helyezhetnek ki. Kérik, kizárólag ezeken a napokon helyezzék ki a lomot. Elszállításukat igényelheti a 0267 310 123-as telefonon.

A vidéki e-lomtalanítás során kedden Dobollón, Dobollópatakon, Bélmezőn, Márkosban és Nyáraspatakon, csütörtökön Rétyen, Bitán, Komollón, Szacsván és Egerpatakon gyűjti össze a Tega Rt. a háztartásokban fölöslegessé vált, használt bútorokat és más háztartá­si eszközöket (üveg, műanyag, papír, textília stb.), a használt villamos és elektronikus készülékeket (televízió- és rádiókészülék, mosógép, hűtőszekrény stb.). Bővebb felvilágosítás a 0267 310 123-as telefonon.

A sajtószabadság nemzetközi napja

Az ENSZ 1991 őszén nyilvánította ezt a napot a nemzetközi sajtószabadság napjává annak emlékére, hogy 1991-ben ezen a napon tették közzé a Windhoek Nyilatkozatot, amelyben az afrikai népeknek a független és pluralista sajtóhoz való jogát fogalmazták meg. Ezen a napon világszerte megemlékeznek azokról az újságírókról, akiket munkavégzésük során gyilkoltak meg, valamint azokról, akiket munkájukban akadályoztak, illetve akadályoznak.

Barangoló vetélkedő

Az Erdélyi Magyar Ifjak és a Gödri Ferenc Iskola 11. alkalommal szervezi meg a Barangoló sepsiszentgyörgyi városismereti vetélkedőt, melynek során a gyermekek barátaikkal együtt játszva ismerhetik meg Sepsiszentgyörgy múltját és jelenét. A csapatok legtöbb négy iskolásból és egy felnőttből állhatnak, csapatnevet választanak. A versenylap letölthető a www.emihirek.ro honlapról. A jelentkezési lapot zárt borítékban a Kós Károly út 2. szám alatti (az unitárius egyház udvara) Turulmadár Ifjúsági Irodánál elhelyezett 11. Barangoló-dobozba kell bedobni május 8-ig.

Röviden

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Huszárik Filmklubjában ma órától a Szomjas György rendezői sorozatban a Vagabond című 2003-as magyar játékfilmet vetítik. Házigazda: Lázár-Prezsmer Endre.

Tortoma Önképző Kör. Baróton Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében kedden 19 órakor Balázs Magda, Marian István és Megyes Zoltán, a baróti Rika Sporthorgász Egyesület képviselői Horgászmozgalom Erdővidéken címmel bemutatják egyesületüket, ismertetik tevékenységét.

Találkozó. Az Együtt a rák ellen egyesület ma 17.30 órakor Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyház gyűléstermében tartja találkozóját, amelyre érdeklődőket is elvár. meghívott: dr. Mild Edit bőrgyógyász, osztályvezető főorvos.

Táboroztatás csak engedéllyel. A Kovászna Megyei Ifjúsági Igazgatóság felhívja azoknak a jogi és természetes személyeknek a figyelmét, amelyek/akik ifjúsági táboroztatással foglalkoznak, hogy a legújabb rendelkezések értelmében engedélyt kell kérniük az Országos Sport- és Ifjúsági Hatóságtól. Bővebb felvilá­gosítás a megyei igazgatóság Sepsiszentgyörgy, Horgász utca 34/A szám alatti székházában, a 0267 312 149-es telefonon, a djtcovasna@yahoo.com címen.

Önsegítő csoport. Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtárában minden hétfőn 18 órától a szenvedélybetegek (alkohol-, játék-, kábítószerfüggők) találkoznak. Most külön csoport indul hozzátartozóknak. Várják mindazokat, akiknek már sikerült megváltozniuk, valamint azokat, akik változtatni szeretnének életükön. Érdeklődni a 0729 121 188-as és a 0752 617 213-as telefonon.

Áramszünet. Mától péntekig naponta 8.30—14 óráig Kézdivásárhelyen a Kanta, Fehérmartok, Perkő és Budai Nagy Antal utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet Sepsiszentgyörgyön ma 8―10 óráig a Konsza Samu utcában, kedden 9—15 óráig a Vasile Goldiş utcai, 19—22-ig számozott, a Stadion utcai 18., 19., 22., 23., 26-os, a Domb utcai 9., 10., 11., 25., 26., 27-es tömbházban.

Kulcscsomót találtak. A Szent György-napi forgatagban két kulcscsomót találtak. Tulajdonosuk átveheti a Szent György-napok szervezőirodában hétköznap 9—16 óráig.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1433
szavazógép
2010-05-01: Közélet - :

Kitüntetés a zágoni kóristáknak

Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgára címmel tüntették ki a zágoni Mikes Kelemen Vegyes Kar tagjait. A névre szóló oklevelek átadására a mezővárosban tartott hangversenyük alkalmával került sor.
2010-05-03: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Köszönetnyilvánítás
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik id. BADI ANDRÁS temetésén részt vettek, sírjára virágot helyeztek, a nehéz órákban és percekben mellettünk álltak.
A gyászoló család
5485