Országos állatkiállítás BarcarozsnyónSikeres szarvasmarhák Felső-Háromszékről

2010. május 4., kedd, Gazdakör

Több mint száz gyönyörű egyedet hoztak el az ország minden régiójából a Brassó megyei Barcarozsnyó mellett megszervezett negyedik országos szarvasmarha-kiállításra, amelyen Háromszéket három gazda képviselte: a kézdiszentléleki Kanabé Gergely és Sterczer Sándor, valamint a kézdivásárhelyi Veress Géza.

A hivatalos küllembírálaton a háromszéki gazdák állatai kiváló eredményekkel büszkélkedhettek, mindenikük helyezést ért el, és jelentős pénzjutalmakat kaptak a tejfeldolgozók országos szövetségétől, valamint nagy mennyiségű tejelőtápot a takarmányforgalmazóktól. Sterczer Sándor első borjas tehene különdíjat is kapott a tejpatronátus részéről, valamint 1500 lejes pénzjutalmat.

Az állatok mellett kiállítóstandokkal voltak jelen a legismertebb takarmánygyártó, illetve -forgalmazó cégek, állatgyógyszereket, gépeket és istállóberendezéseket forgalmazó vállalkozások. A kiállítást a mezőgazdasági miniszter, Mihail Dumitru nyitotta meg, aki talán a háromszékiek állatainál időzött a legtöbbet. Mint mondta, az itteni állatok genetikája a régi uniós országok állatainak genetikájával vetekszik.

Olcsóbb gázolaj a termelőknek

A kiállítás keretében szervezett munkaülésen a miniszter megígérte: május 10-ig az összes tavalyi elmaradt kifizetést átutalják a gazdák bankszámlájára, a 2009. évre járó területalapú támogatás kifizetését pedig május végéig befejezik, egy hónappal a hivatalos határidő előtt — a területalapú támogatást uniós követelmény szerint december 1. és a következő év június 30. között kell kifizetni. Az uniós pályázati lehetőségekről beszélve a tárcavezető elmondta: a gazdasági válság körülményei között az egyetlen esély a mezőgazdaság fejlesztésére az uniós pénzek megnyerése. Tartják magukat a hivatalosan is bejelentett pályázati ütemtervhez.

Dumitru tájékoztatása szerint a múlt hét eleji kormányülésen jóváhagyták a mezőgazdaságban használt gázolaj jövedéki adójának csökkentését a tonnánkénti 300 euróról 21 euróra, így a gazdák a gázolaj literét közel egy lejjel olcsóbban használhatják majd. A törvénytervezet szerint a gazdának a vásárolt üzemanyagszámlákat össze kell gyűjtenie, majd három hónaponként kéréshez mellékelve a kifizetési ügynökség szakemberei elszámolják, és utána kapja meg a gazda az árkülönbözetet. Újdonságnak számít, hogy a növénytermesztési munkálatokon kívül (minden kultúrafajtának megfelel egy bizonyos üzemanyag-fogyasztás) az állattenyésztésben használatos üzemanyag is támogatott, valamennyi, a farmon található állatfajt ,,számos állattá" kell átalakítani.

Élet a tejkontroll után

Szó esett a hivatalos tejkontroll megszűnése körüli bonyodalmakról is. A megyei nemesítési hivatalok ugyanis ez év elejétől nem foglalkozhatnak az állatok törzskönyvvezetésével, ezt a munkát csak a szakmai egyesületeknek vagy semleges cégeknek szabadna végezniük, amire állami támogatás járna. Az országos föderáció — amelynek a háromszéki egyesület is tagja — már néhány hónapja igyekszik beszerezni a szolgáltatás elvégzéséhez szükséges engedélyeket — mindeddig sikertelenül, mivel többen is jelentkeztek, és az egymás közötti viták eredményeként a tejellenőrzést felfüggesztették. Így az eddig állami támogatásból fizetett tejellenőrző technikusok is gyakorlatilag munkanélkülivé váltak. A miniszter reményét fejezte ki, hogy ezen a héten a feleknek (és érdekcsoportoknak) az ő közvetítésével sikerül kiegyezniük, és hamarosan újraindulhat a törzskönyvvezetés. Természetesen, ez a helyzet a gazdáknak sem kedvez, hiszen a tenyészállatokat törzskönyv nélkül csak jóval áron alul tudják eladni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-05-04: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy az albisi
MIHÁLY PÁL
életének 69. évében hosszas betegség után elhunyt.
Temetése 2010. május 5-én 14 órakor lesz a családi háztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Özvegye, lányai és azok családja
5487
2010-05-04: Gazdakör - :

Tejtámogatási kérések: ­közeleg a határidő

A tejpiaci krízis által okozott veszteségek enyhítésére az unió szakbizottsága engedélyezi a tagországok számára a különleges kifizetéseket az uniós garanciaalapból.