Májusi vetésnaptár

2010. május 4., kedd, Gazdakör
A csillagok járása egész hónapban kedvez a termesztésnek, ültetésnek. S mivel sok a cserebogár, kukoricából jó termés is várható.

Eddig az idő kedvezett, az őszi búza, bár rosszul indult, szépen bokrosodik, növekedik, s jó termést is ígér. A hideg időjárásnak köszönhetően a tetű- és bolhatámadás eddig elhanyagolható.

* A legkedvezőbb ültetési idő május 16-tól 29-ig.

* A moly és viaszmoly elleni küzdelemmel hathatósan 12—13-ig végezhetünk. Éjszakai pillangók ellen május 9—12., lótücsök ellen 27—29., káros rovarok, burgonyabogár ellen pedig május 14—16. között ajánlatos permetezni.

* Oltás, szemzés gyümölcsösben, cserjékben még május 2—4. és 12—13. között elvégezhető.

* Burgonyát legjobb, ha vetőgumónak 12—13-án ültetjük.

* A szénabetakarítást jó, ha virágnapokra, május 19-től június 11-ig időzítjük.

* A méhészek az anyaméh nevelését május 2—27. között végzik.

* A kukoricát, uborkát és paszulyt május elején szoktuk ültetni.

* Bár Orbán napja meg szokta tréfálni a kertészkedőket, többévi tapasztalat alapján már nagy károkat nem okoz, s ha jól megedzett, életképes alanyokat használunk, nem szabad erre a napra várni a kiültetéssel.

* A felmelegedéssel számítani kell a kártevők rohamos támadására is, a legjobb védekezés pedig a megelőzés, az odafigyelés.

* Virágzás után jó, ha kénes oldattal vagy csalán, fekete nadály, vérehulló fecskefű, bodzavirág és mezei zsurló oldatával permetezünk. A bordói lé még mindig használható, de figyelem: hagymaragyánál nem ajánlott.

* A csalán, a bodzavirág és mindenféle, permetlében felhasználható növény virágzáskor a leghatásosabb, abban az időszakban gyűjtjük, szárítjuk, mint a gyógynövényeket.

* Télire való gyökérzöldségeket, sárgarépát, petrezselymet, sőt, káposztát is május végén vagy június elején vethetünk el.

* Ha jól dolgozunk, és az időjárás is kedvez, a májusi vetés biztos őszi termést ígér.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-05-04: Gazdakör - :

Tejtámogatási kérések: ­közeleg a határidő

A tejpiaci krízis által okozott veszteségek enyhítésére az unió szakbizottsága engedélyezi a tagországok számára a különleges kifizetéseket az uniós garanciaalapból.
2010-05-04: Gazdakör - Dr. Sikó-Barabási Sándor:

Már pénzt is látnak a gazdák (Fertőzött lovak egységes felügyelet alatt)

Újra előtérbe került a beteg lovak levágatásának témája. Előző években a beteg lovak leadása, illetve kifizetése nagyon nehézkesen történt, 2006-ban a háromszéki lóállományból (12 823 darab) mintegy 360 volt fertőzött, 2006—2007-ben sikerült ezekből 306-ot levágatni. Az akkori rendelkezések szerint a fertőzött lovak diagnosztizálásáért és levágatásáért az állat-egészségügyi hivatal felelt, a kártérítést viszont a mezőgazdasági igazgatóságoknak kellett megítélniük. Ezért késtek a kifizetések, sok esetben csak törvényszéki úton érvényesülhettek az igények.