Laborfalvi Róza-szobor Miskolcon

2010. május 4., kedd, Magazin

Szobrot állít Miskolc a város egyik leghíresebb tragikája, Jókainé Laborfalvi Róza emlékére. Szanyi Borbála szobrászművész alkotása végleges, öntéshez előkészített makettjének fotói és a részletes leírás már megtekinthető a Miskolci Nemzeti Színház épületének kirakatában — közölte Veres László, a miskolci önkormányzat szóvivője.

Jókainé Laborfalvi Róza (Benke Judit) 1817. április 8-án született Miskolcon (édesapja, Laborfalvi Benke József 1781-ben született Kálnokon, élete végén Miskolcon telepedett le, síremléke is ott van — szerk. megj.), 1886. november 20-án halt meg Budapesten. A magyar realista színjátszás egyik úttörője, a Magyar Nemzeti Színház tragikája nevéhez számos emlékezetes előadás fűződik. Először 1833-ban lépett színpadra a budai Várszínházban, 1837-ben átszerződött a Nemzeti Színházba, ahol tragikai szerepeket játszott, Kántorné Engelhardt Anna kezéből véve át a stafétabotot. Sokat dicsérték mély zengésű hangját, szavalótehetségét, alakját és kifejező tekintetét. 1848. március 15-én, Katona József Bánk bánjának előadásán találkozott a nála nyolc évvel fiatalabb Jókai Mórral, és egy kokárdát tűzött a férfi kabátjának hajtókájára. Még abban az évben feleségül ment hozzá.

Laborfalvi visszavonulásáig, 1859-ig szinte egyeduralkodó volt, akadt olyan pályatársnője, aki azért ment külföldre, mert nem érvényesülhetett mellette. 1857. szeptember 3-án az ő vendégjátékával (és Jókai beszédével) nyitotta meg kapuit a Miskolci Nemzeti Színház. Itt később, 1883-ban egy búcsúfellépés erejéig ismét színpadra lépett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-04: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Hullámvölgyben — hullámhegyen

Még jó, hogy akadt és akad minden községben, így Bölönben is egy olyan csapat, mely vállalta-vállalja a közigazgatási és szociális élet kihívásait, mert nem könnyű már láthatót-tapinthatót felmutatni — mondjuk, gombnyomásra — bárhol.
2010-05-04: Magazin - Józsa Lajos:

Az utak porondozása 1842-ben

A városi és falusi lakosság feladata volt az utak, hidak és sáncok karbantartása a 19. században. E munkálatokat a katonaság irányította, minden század a hozzá legközelebb eső útszakaszokért felelt.