Kiszolgáltatott közszolgák

2010. május 4., kedd, Máról holnapra
Farcádi Botond
A lehető legprimitívebb módon viszonyulnak kormányzóink a gazdasági válsághoz: ha nincs pénz a költségvetésben, hát akkor kérnek kölcsön.

Ha nem tudják már a béreket, nyugdíjakat fizetni, hitelt vesznek fel — jóllehet korábban azt ígérték, munkahelyeket teremtő beruházásokra költik a pénzt. Ha ez sem elég, adókat növelnek, újabb és újabb terheket vetnek ki a kis- és közepes vállalatokra. És ha így sem lehet megőrizni a költségvetési egyensúlyt, akkor csökkentik a fizetéseket, befagyasztják az állásokat, elbocsátásokhoz folyamodnak.

Persze, a kabinet előszeretettel az amúgy is alacsony juttatásokból tengődőkről húzza le a bőrt: a nyugdíjasok, pedagógusok, hivatalnokok kárára igyekszik betömni a költségvetési lyukakat. Most éppen a közigazgatásban dolgozók kerültek sorra — de rövidesen következnek a tanárok —, akik egyszer csak arra ébredtek, hogy amúgy sem túl magas fizetésük harmada valahogyan elveszett, a hatalom egyetlen tollvonással felfüggesztette a kollektív munkaszerződések alkalmazását, majd, talán hogy a tiltakozásoknak elejét vegye, leépítéseket helyezett kilátásba, tán-tán megijednek a közalkalmazottak, és inkább lenyelik a bércsökkentést, csak hogy remélhetnék munkahelyeik megőrzését. Ráadásul azzal, hogy semmibe veszi a kollektív munkaszerződések érvényességéről szóló végleges bírósági határozatokat, Emil Boc csapata gyakorlatilag az igazságszolgáltatás, a törvények fölé helyezte magát, súlyosan áthágva a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, és teljes mértékben kiszolgáltatott helyzetbe taszítva a közalkalmazottakat.

Az elmúlt hónapok tapasztalatai tehát nem csak azért elkeserítőek, mert azt mutatják, hogy szűk látókörű, csak a túlélésre összpontosító gazdaságpolitikát folytat a kormány, semmilyen gazdaságélénkítő intézkedésre nem képes, semmiféle hosszabb távú stratégiája nincs a válságból való kilábalásra, hanem azért is, mert egyre nyilvánvalóbb: a hozzá nem értés mérhetetlen hatalomvággyal és gőggel társul. Mintha mindegy lenne, milyen, csak ország legyen, amelyen uralkodni lehet, ha már vezetni nem tudják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2010-05-04: Magazin - :

Az álcázott Kreml

A Kremlt a második világháborúban ügyesen álcázták, és ezért viszonylag kevés találat érte — derül ki A moszkvai Kreml a Nagy Honvédő Háború éveiben című könyvből, amely a győzelem 65. évfordulója táján jelent meg.
2010-05-04: Közélet - Farcádi Botond:

Holnaptól leáll az élet a hivatalokban (Általános sztrájk a közigazgatásban)

Holnaptól meghatározatlan időre általános sztrájkba lépnek a közigazgatásban dolgozók, az országos tiltakozáshoz a háromszéki szakszervezetek is csatlakoztak.