Általános sztrájk a közigazgatásbanHolnaptól leáll az élet a hivatalokban

2010. május 4., kedd, Közélet
Holnaptól meghatározatlan időre általános sztrájkba lépnek a közigazgatásban dolgozók, az országos tiltakozáshoz a háromszéki szakszervezetek is csatlakoztak.

A városi és községi polgármesteri hivatalokban, az alárendelt intézményekben megszűnik az ügyfélfogadás, csak az elhalálozásokkal foglalkozó osztályok működnek zavartalanul. A köztisztviselők elégedetlenségének fő oka, hogy tavaly decemberhez képest mintegy harmadával csökkentek béreik.

Sepsiszentgyörgyön mindenféle közönségszolgálati tevékenységet felfüggesztenek, nem fogadják az ügyfeleket, telefonra, levelekre sem válaszolnak, nem lehet majd különféle engedélyeket kérni, adókat kifizetni, de leáll a tevékenység az alárendelt intézményekben is, mint például a városi uszodában, a művelődési házban, a kertészetnél, a szociális igazgatóságon — tudtuk meg Ferencz Tibortól, a közigazgatásban dolgozókat tömörítő Nova Vita szakszervezet vezetőjétől, aki egyúttal a lakosság megértését kérte. Mint mondta, a tiltakozó akció nem ellenük, hanem a kormány rossz döntései ellen irányul, hiszen az amúgy is kis fizetéssel rendelkezők kárára akarják betömni a költségvetési lyukakat.

Az általános munkabeszüntetéshez a megyeközpont mellett Barót, Kovászna, Bodzaforduló és további huszonkét község polgármesteri hivatala csatlakozott, így zárt ajtókkal találkozhatnak a lakosok a nagyajtai, árkosi, bölöni, sepsibükszádi, bodoki, kökösi, dálnoki, gidófalvi, hidvégi, málnási, maksai, uzoni, kőröspataki, előpataki, zágoni, zabolai, berecki, kézdiszentkereszti, szentkatolnai, gelencei, ozsdolai, szentléleki községházán is. Az alkalmazottak bemennek munkahelyükre, de ügyfeleket nem fogadnak, a levelezést is felfüggesztik.

Az elégedetlenség legfőbb oka, hogy a köztisztviselők bérei átlagosan mintegy 30—35 százalékkal csökkentek tavaly decemberhez képest. A munkaügyi és a pénzügyminisztérium ugyanis felfüggesztette a kollektív munkaszerződések alkalmazását, így több pótlékot nem kapnak már az alkalmazottak.

Felháborító továbbá, hogy a kabinet semmibe veszi azokat a bírósági határozatokat, amelyek a kollektív szerződések érvényességéről szólnak, és ha mindez nem lenne elég, további elbocsátásokkal fenyegetőznek — ecsetelte a Háromszék érdeklődésére Ferencz Tibor.

A szakszervezeti vezető szerint jelenleg az ágazatban 800—850 lej az átlagbér, de a felsőfokú végzettséggel rendelkező hivatalnoknak 600 lejnél alig több a keresete. Nem sokkal jobb a nagyobb munkaidővel rendelkezők helyzete sem: az a felsőfokú végzettségű köztisztviselő, aki már 25 éve dolgozik, mintegy 1100 lejt vihet haza. Ráadásul aki tavaly decemberben még 900 lejből gazdálkodhatott, most alig több, mint 600 lejjel kénytelen beérni — magyarázta a Nova Vita elnöke. Nem csatlakozik a tiltakozáshoz a Kovászna Megye Tanácsának alkalmazottait tö­mörítő érdekvédelmi szervezet, így a megyei önkormányzatnál nem lesznek fennakadások. Tóth Szabolcs szakszervezeti vezető a Háromszék érdeklődésére kifejtette: ez az első alkalom, hogy nem vesznek részt az akcióban, de az a tapasztalatuk, hogy sztrájkkal nem lehet megoldani a problémákat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-05-04: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Kiszolgáltatott közszolgák

A lehető legprimitívebb módon viszonyulnak kormányzóink a gazdasági válsághoz: ha nincs pénz a költségvetésben, hát akkor kérnek kölcsön.
2010-05-04: Közélet - Farkas Réka:

Szentgyörgyön is rendel a nép ügyvédje

Sepsiszentgyörgyön is fogadja az ügyfeleket a nép ügyvédje, jövő héttől a brassói kirendeltség két munkatársa minden szerdán 9—12 óra között fogadóórát tart a prefektúra épületében rendelkezésre bocsátott irodában.