Megfejtették a szépség titkát

2010. május 5., szerda, Magazin

Shania Twain

Kanadai és amerikai kutatóknak nagyrészt sikerült megoldaniuk a szépség körüli rejtélyt. Az, hogy egy arcot szépnek vagy csúnyának érzékelünk, leginkább a szemek, a száj és a fülek közötti távolságtól függ.

A szépség ,,sarokszámai" a 36 és a 46. Egy női arcot akkor érzékelünk szépnek, ha a szemek és a száj közti távolság pontosan 36 százaléka az arc hosszának, a szemek között mért pedig 46 százaléka az arc fülek között mért szélességének — írják a kutatók a Vision Research szaklapban.

A kísérlethez női arcok fényképeit módosították kismértékben. A száj, a szemek és a fülek közti távolságokat változtatták meg, az arc alaptulajdonságait azonban meghagyták. Az egyes arcok változatait hallgatóknak mutatták meg, akiknek ki kellett választaniuk a véleményük szerint legszebbet. Mind a négy kísérlet folyamán a 36/46 aránypárral jellemezhető fényképek kerültek ki győztesként. Ez az arány a tanulmány szerint viszonylag nagy pontossággal megfelel egy fehér nő átlagos arcának. Az eredmény megmagyarázza azt is, hogy miért változik meg egy ember megítélése olykor, ha új frizurája lesz — közölte a kutatás vezetője, Kang Lee, a torontói egyetem professzora. A frizurák ugyanis megváltoztathatják az arányokat — írja a Die Welt német lap internetes kiadása (www.welt.de).

Lee hozzáfűzte, hogy végső soron relatív ez a számszerűsíthető szépségideál. Angelina Jolie arcán például sem függőlegesen, sem vízszintesen nem ideális a távolság. Elizabeth Hurley arca csak függőlegesen felel meg az ideálnak. Shania Twain kanadai énekesnő viszont minden szempontból eleget tesz az ,,arany aránynak".

A szép nő káros az egészségre

A gyönyörű nő káros a férfiak egészségére — állítják spanyol kutatók. A Valenciai Egyetem tudósai 84 egyetemista ifjún tesztelték a tézist. Beültettek egy helyiségbe az alanyok számára két vadidegent: egy feltűnően szép nőt és egy férfit. Az alanyokat utána beküldték a szobába azzal a feladattal, hogy fejtsenek meg egy rejtvényt. Miközben dolgoztak, egyszer a férfi távozott, máskor a nő. Amikor a nővel maradtak kettesben öt percre, az alanyok szervezetében a kortizon stresszhormon szintje megemelkedett, amikor viszont a férfival, változatlan maradt. A kortizon kis mennyiségben javítja a közérzetet, és élénkít, ha azonban krónikusan magas a szintje, szívbetegséghez, cukorbajhoz, magas vérnyomáshoz és impotenciához vezethet. A kortizonszint azokban az alanyokban emelkedett meg a legjobban, akik nem tartották magukat ,,azonos súlycsoportúnak" a nővel, azaz kishitűek — állapították meg a kutatók a Daily Telegraph brit lap beszámolója szerint.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-05: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Jancsó Benedek (Mementó)

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1930-ban helyezték örök nyugalomra Budapesten a Farkasréti temetőben. Jeles történész volt, és publicista, 1854-ben született Gelencén. Nevét felvette a községközpont iskolája, amelynek épülete előtt bronz mellszobra áll (Petrovits István alkotása, 2001).
2010-05-05: Magazin - :

Több mint 250 kátyút adtak el

Március eleje óta 257 kátyúját adta el az interneten egy német falu. A befolyt közel 13 000 euróból (53 500 lej) kijavították a télen keletkezett legsúlyosabb úthibákat.