Székelyföldért — Együtt?Kiszorított háromszéki termékek

2010. május 5., szerda, Közélet

Lekörözte a Székely termék a Székelyföldi terméket

Jószerével csak Hargita megyei áruval indult útnak Csíkszeredából Magyarországra az a székelyföldi termékekből álló rakomány, amely a Cora üzletlánc polcaira kerül a következő időszakban. Jóllehet március végén Tamás Sándor és Borboly Csaba, Kovászna, illetve Hargita megyei tanácselnök még a székelyföldi megyék egyik nagyszabású közös projektjeként harangozta be a magyarországi szupermarket által szervezett Székely heteken való bemutatkozást, a háromszéki termékeket gyakorlatilag kiszorították.

A Kovászna megyei önkormányzat részéről a program lebonyolításával megbízott Gazda Zoltán szerint Hargita Megye Tanácsa lehetetlen feltételeket támasztott a háromszéki termékek népszerűsítéséhez, Tamás Sándor pedig úgy véli, árnyék vetült a jó kezdeményezésre. Borboly Csaba ezzel szemben nem tud kiszorításról, mint mondta, a megyei önkormányzat nem raktározásra van kialakítva, a termékek szelekciójánál pedig gyakorlati szempontok érvényesültek, a kenyér kiszállítását például nem tudták volna megoldani állagromlás nélkül.

Hargita Megye Tanácsának sajtóközleménye szerint a termékeket a Cora hipermarket szolnoki, szegedi, miskolci, debreceni és budapesti — budakalászi, fóti és törökbálinti — üzleteiben árusítják a Székely hetek elnevezésű rendezvénysorozat részeként. Az akcióra hét Hargita megyei és egy mezőpaniti termelőtől vittek árut: sajtot, áfonyaszörpöt, majonézt, mézet, ásványvizet, nápolyi szeletet, almalevet, valamint kerámiákat. A részt vevő vállalkozások: Biofruct Kft., Gáll Erzsébet magántermelő, Hargita Gyöngye Rt., Harmopan Rt., Iolimex Kft., Szász-méhészet, Therezia Kft., Vitos Kerámia Kft.

A háromszéki áru hiányát Gazda Zoltán a Háromszék érdeklődésére azzal magyarázta, hogy a szomszédos megye záros határidőre kérte, az akcióhoz csatlakozni kívánó háromszéki cégek termékeit vigyék fel Csíkszeredába, a magyarországi üzletlánc képviselői azonban csak három hét múlva választották ki az árut, tárolási lehetőséget, hűtőszekrényt pedig nem biztosított Hargita Megye Tanácsa, így az élelmiszer-ipari termékek nagy része eleve kiesett. Pedig számos háromszéki vállalkozótól vittek fel árut, borvizet, fagyasztott szalmakrumplit, húsipari termékeket, sajtot, tejfölt, többek között bibarcfalvi, bodoki ásványvízzel, a kovásznai Pepsi-gyár, a Meotis, a Bertikris, a Dió­szegi-pékséget működtető Madexport, a Váncsa Multipast, a Királyi Konyha termékeivel jelentkeztek. Végül egyetlen háromszéki terméket, a Bertikris sajtos kolbászát engedték volna ki, de a sertéspestis miatti embargó következtében ezt sem lehet majd a Cora polcain megvásárolni. Szép a barátság, de úgy tűnik, ilyen esetekben nem működik — értékelte a helyzetet Gazda Zoltán, utalva a két megye gyakran hangoztatott együttműködésére. Értetlenségét fejezte ki annak kapcsán is, hogy a borvizek közül sem választottak ki egyetlen háromszékit sem, pedig azok még csak meg sem romlottak a szállítás és az értékelés közötti időszakban.

Csalódottan kommentálta lapunknak a székelyföldi vállalkozók számára óriási lehetőséget kínáló projekt fejleményeit Tamás Sándor is. „Árnyék vetült a jó kezdeményezésre" — vélekedett. Mint mondta, a Kovászna megyei önkormányzat pozitívan viszonyult a kezdeményezéshez, a programfelelős is jól végezte munkáját, számos vállalkozót felkeresett, ennek ellenére egyoldalúra sikerült a székely termékek magyarországi bemutatkozása, hiszen kiszorultak a háromszéki termékek, pedig azok is megállták volna helyüket. Arra a kérdésre, hogy mindez miként befolyásolja a két megye közötti együttműködést, Tamás Sándor azt mondta, elemezni fogják a helyzetet. Szerinte „az élet megy tovább", de keserű szájízzel maradtak a történtek után.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Háromszék érdeklődésére leszögezte: nem tud semmiféle kiszorításról, minden termék esetében más a helyzet, továbbra is várják a következő hasonló akciókra a háromszéki vállalatokat. Mint mondta, még a bemutatkozásra érdemes termékek öt százalékát sem vitték ki, ennek főként gyakorlati, technikai okai vannak, a hústermékek a sertéspestis miatt maradtak itthon, más áru esetében például a címkézésre, vonalkódra vonatkozó feltételek nem teljesültek. Cáfolta továbbá, hogy három hétig rostokoltak a háromszéki termékek, mint mondta, a beszállítást követő napon kivitték azokat Magyarországra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-05-05: Gazdaság - Sylvester Lajos:

Az Alpin Hotel varázsa (Kommandói szállodaavató)

Kommandó fölött, a Nagybászka völgyében, az Ölyves felé, az 1777 méter magas Lakóca alatt Háromszék szállodalánca a napokban új egységgel és az e köré szervezett magas szintű szolgáltatásokkal bővült. A kommandói Alpin Hotel kívülről nézvést egyszerűen gyönyörű, a pasztellzöld árnyalataiba öltöztetett, négyszintes épület ékkőtömbje belerajzolódik a háttérhegyoldal fenyvesének mélyzöldjébe, előtte fiatal fenyvesek zsenge ágainak világoszöldje és az apró tisztások selymes füve alkotja ezt a feledhetetlen látványkompozíciót. A szálloda mögött a bővizű Nagybászka vízesésének tompa moraja szolgáltatja a vizuális élményhez a zenét.
2010-05-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy az albisi
MIHÁLY PÁL
életének 69. évében hosszas betegség után elhunyt.
Temetése 2010. május 5-én 14 órakor lesz a családi háztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Özvegye, lányai
és azok családja
5487