Elmarad a sztrájk

2010. május 5., szerda, Közélet

Május 21-ig elhalasztotta a mára tervezett általános sztrájkot a Köztisztviselők Országos Szövetsége, miután tegnap kiegyezett a kormány képviselőivel. A kormány azt ígérte, összeállít egy adatbázist az alkalmazásokról, és alaposan elemzi azok helyzetét, akik az egységes bérezési törvény miatt veszítettek jövedelmükből.

Valer Suciu szakszervezeti elnök közölte: a munkaügyi és pénzügyi tárca visszavonja a leginkább kifogásolt 32-es és 42-es határozatot, és határidőn belül összesítik az ágazati újraalkalmazásokról szóló adatokat. „Ezt követően velünk együtt állítanak ki egy törvényerejű jogszabályt, amely kiegészíti a jövedelmeket úgy, hogy a közigazgatásban dolgozóknak ne legyen veszteségük" — mondotta. Hozzátette azonban, hogy a sztrájkot csak felfüggesztik, és ha a kormány nem tartja be ígéreteit, május 21-e után újrakezdik a tiltakozást.

Suciu szerint azok a közalkalmazottak, akik kevesebb fizetést kaptak, május végétől visszamenőleg megkapják a különbözetet. Valentin Mocanu, a munkaügyi minisztérium államtitkára hosszabb határidőt nevezett meg: szerinte arról született egyezség, hogy negyvenöt nap alatt (azaz június 29-ére) készítik el az adatbázist, mert ,,1 400 000 alkalmazott adatairól van szó". Ebben a nyilvántartásban megjelenik majd, hogy milyen fizetéssel alkalmazták újra a közigazgatási dolgozókat az egységes bérezési törvény életbelépése után, illetve hogy mennyi volt a jövedelmük 2009. december 31-én, és milyen juttatásokat nem kaptak január elseje után. ,,Elemezzük, milyen okból nem kaptak bizonyos juttatásokat, egyeseket közülük az alkotmánybíróság is törvénytelennek talált" — mondotta Mocanu.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-05-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy az albisi
MIHÁLY PÁL
életének 69. évében hosszas betegség után elhunyt.
Temetése 2010. május 5-én 14 órakor lesz a családi háztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Özvegye, lányai
és azok családja
5487
2010-05-05: Közélet - Farkas Réka:

Kampánytéma vagy alkotmánymódosítás?

Nincs valós esélye az alkotmánymódosításnak, annak, hogy elnyerje a parlament kétharmados többségét az államelnök és a demokrata liberálisok által kidolgozott változat, vagy egyetértés szülessék bármilyen más módozatról. Minden jel és nyilatkozat azt látszik igazolni, a kezdeményezés sokkal inkább egy majdani kampány témáját előlegezi meg, a cél nem az alaptörvény reformja.