Kampánytéma vagy alkotmánymódosítás?

2010. május 5., szerda, Közélet

Nincs valós esélye az alkotmánymódosításnak, annak, hogy elnyerje a parlament kétharmados többségét az államelnök és a demokrata liberálisok által kidolgozott változat, vagy egyetértés szülessék bármilyen más módozatról. Minden jel és nyilatkozat azt látszik igazolni, a kezdeményezés sokkal inkább egy majdani kampány témáját előlegezi meg, a cél nem az alaptörvény reformja.

Az alkotmánymódosításnak három módja van: a nép kezdeményezi bizonyos számú aláírás összegyűjtésével, az elnök terjeszti a parlament elé, de a kormány javaslatára, illetve a képviselők, szenátorok huszonöt szá­zalékának aláírásával nyújtják be a javaslatot — ismertette az eljárást Márton Árpád RMDSZ-es képviselő. A demokrata liberálisok váratlanul döntöttek a második út mellett, minden bizonnyal az államelnök óhajára.

Az RMDSZ tehetetlenül állt, a kormányban nem a szavazatok számítanak, hanem a miniszterelnök akarata — fejtette ki a képviselő. Még ezt megelőzően létrehozták az alkotmánymódosító bizottságot is, ám a testület azóta sem ült össze, még működésének szabályzatát sem határozta meg. Így bármi megtörténhet, lehet, ehhez a bizottsághoz kerül a kormány által kidolgozott javaslat, lehet, soha nem hívják össze, és más úton, a jogi bizottságokban indítják el a tervezet vitáját — fejtette ki Márton Árpád. Az RMDSZ kidolgozta saját, minden területet átfogó jogszabályát, az összes fontos kérdéskörben módosítást javasolnak az 1-es cikkelytől a kormány által kiadott sürgősségi rendeletek, illetve a felelősségvállalás szabályozásáig, a regionalizmus kérdéséig, beiktatnák az autonómiákat, azt, hogy vétójoga legyen a kisebbségnek az őt érintő döntésekben, illetve biztosított legyen az arányos képviselet — sorolta Márton Árpád legfontosabb javaslataikat. Nem tartják jónak a DLP által megfogalmazott elnöki köztársaságot, Romániában ez túl sok veszélyt hordoz.

Nemcsak az RMDSZ, de a két ellenzéki párt, az SZDP és az NLP is számos kifogást megfogalmazott a benyújtott módosító elképzelésekkel kapcsolatosan. A legfeljebb 300 fős, egykamarás parlament tekintetében sincs egyetértés, s szinte elképzelhetetlen, hogy a parlamentben sikerül megteremteni majd a kétharmados, esetenként akár háromnegyedes konszenzust. Márton Árpád szerint megtörténhet, az államelnöknek csak azért volt fontos a mostani beterjesztés, hogy két év múlva az önkormányzati választásokon ismét a parlamentre mutogathasson, bűnbakot keressen, amiért nem sikerült érvényt szereznie a nép akaratának.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-05-05: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Elmarad a sztrájk

Május 21-ig elhalasztotta a mára tervezett általános sztrájkot a Köztisztviselők Országos Szövetsége, miután tegnap kiegyezett a kormány képviselőivel. A kormány azt ígérte, összeállít egy adatbázist az alkalmazásokról, és alaposan elemzi azok helyzetét, akik az egységes bérezési törvény miatt veszítettek jövedelmükből.
2010-05-05: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Megkutyálta magát a valutaalap

Az IMF épp Bukarestben szemlélődő és tanácsosztogató brigádja feladta korábbi, meglehetősen passzív és jóindulatú magatartását, s nem enged a huszonegyből. Azaz nem hajlandó belemenni abba a kormányzati kérelembe, miszerint egy kicsit legalább emelni kellene a költségvetési hiány mértékét, hogy az egyre csökkenő bevételekből és a könnyen szerzett kölcsönökből a kormány valamennyit beruházásokra is fordíthasson.