Illyefalva vásártartási gondjai 1842-ben

2010. május 11., kedd, Magazin

A szász falvak heti és országos vásárai hátrányosan érintették az illyefalvi vásárok megtartását. A Sepsiszentgyörgy közeli település fejlődését akadályozta a piacok megtartásából származó jövedelem elmaradása. A 19. század elején az illyefalviak a sepsiszentgyörgyi piacot látogatták, portékájukat itt igyekeztek eladni. Hanyatlani kezdett az ipar fejlődése a faluban, és az örökös vándorlás a piacokra szintén tekintélyes pénzbe került.

A falu közössége levelet írt a Kolozsvári Guberniumhoz, kérve, hogy régi hagyományaik elismeréséül engedélyezzék a heti és országos vásárok megtartását, állítsák vissza a vásárjogot.

Illyefalvának a kormányszékhez írt levelét 5029. számmal iktatták. Kérésükre így válaszoltak:

,,Az illyefalvi vegyes közönség ide bé adott kérelem levelében az ijabb nemely szász szomszéd helyiségeknek, az ilyefalvi vásárok ideje körül esö vásáraik által a kérelmes közönség vásárai megcsökkentetéböl eddig megvolt országos és heti vásárok ideje megszüntetésével, évenként januárius 10-én, és szeptember 29-én tartandó két uj országos és minden héten szombaton gyakorlandó egy heti vásárra szabadságot, és vásári adománylevelet adatni. Kérvén. Meghagyatik ezennel a Nemes Széknek hogy ezen kérés iránt a maga keblébe minden vásári joggal biró biztosokat és közönségeket kihalgatván azoknak e tárgybéli nyilatkozataikat maga vélleménye hozzáadásával küldje fel.

Claudopoli die 23 mai 1842

Comes Josepus Teleky"

Az illyefalviak kérése meghallgatást nyert a kormányszéknél, viszont a piacok újraszervezésében nem jártak sikerrel. A sepsiszentgyörgyi piac és a közeli szász falvak piacai keresettebbek maradtak továbbra is mind az eladók, mind a vevők számára.

Régi mezővárosi jogait elveszítve, így maradt vissza a fejlődésben Illyefalva, és megmaradt Szentgyörgy árnyékában mint nagy létszámú község. Az elkövetkező években a falu iparoslétszáma, mivel piac hiányában képtelenek voltak céheket alkotni, csökkent. A falu mesteremberei 1891-től a Nagy Elek által alapított ipartestületbe tagolódtak be, majd 1926-tól a Sepsiszentgyörgyi Ipartestület létszámát gyarapították.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-11: Magazin - Iochom István:

Tízezer éves magyar civilizáció

A Szent László Magyarságtudományi Akadémia által szervezett erdélyi körútja során nagy érdeklődés kísérte Michelangelo Naddeo olasz kutató előadásait. Vasárnap délben a kézdivásárhelyi Vigadóban mintegy száz érdeklődő hallgatta végig a másfél órás vetített képes előadást. A rendezvény helyi szervezője a Pro Kézdi Egyesület és a Nők Egyesülete.
2010-05-11: Magazin - Mózes László:

Kultúrák zenéjét ötvözik

Andreas Hinterseher, Mulo Francel, D. D. Lowka és Evelyn Huber árkosi koncertjükön
Emlékezetes szabadtéri koncertet adott az Árkosi Kulturális Központban a németországi Quadro Nuevo zenekar. Zenéjük dzsesszesen sajátos, izgalmas feldolgozása több kultúrából származó muzsikának. Ők maguk is egyfajta kelet-európai élménygyűjtő út révén jutottak el Háromszékre.