Négykerék-meghajtású elefántlábak

2010. május 12., szerda, Magazin

A brit állatorvosi egyetem (Royal Veterinary College, RVC) londoni kutatóinak vizsgálata szerint az elefántok lábai a négykerék-meghajtású járművekhez hasonlóan külön-külön biztosítják az állat haladásához szükséges erőt. Ez viszont teljesen egyedi megoldásnak számít a többi négylábú állathoz képest, amely a hátsó­kerék-meghajtású járművekhez hasonlóan hátsó lábaikat gyorsításra, mellső lábaikat pedig fékezésre használják.

,,A kutatók eddig úgy vélték, hogy minden négylábú állatra igaz a lábak közötti munkaelosztás, azaz a mellső lábaknak nagyobb szerepük van a lassításban, a hátsó lábaknak pedig a gyorsításban" ― mondta John Hutchinson, a kutatás vezetője. Az elefántlábak viszont kevésbé ruganyosak, és ez különösen a nagyobb sebességű futásnál érezteti hatását. Ezért van az, hogy az elefántok mozgása a többi emlőshöz ké-pest lomhább, mert a normál gyalogláshoz képest a futás ötven százalékkal több energiát emészt fel.

A kutatók az állatok mozgását hat fiatal ázsiai elefánton vizsgálták fejlett háromdimenziós technológiával. A lábak mozgási pontjait fényvisszaverő pontokkal jelölték, miközben az elefántokat különböző sebességgel nyomásérzékelős padlón vezették át.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-12: Magazin - :

Newton almafája dacol a gravitációval

Newton almafája dacol a földi gravitációval — fent az űrben. A nevezetes almafa — mely a legenda szerint segített Sir Isaac Newtonnak megalkotni a gravitáció elméletét — felkerül az űrbe.
2010-05-12: Magazin - :

Ferrari- és iPhone-áldozat

Az elhunyt hozzátartozóikra emlékező tajvaniak már nem elégszenek meg az ősök túlvilági életét megkönnyítő jelképes papírpénzek égetésével, hanem papírból készült Ferrari- és iPhone-makettekkel kedveskednek megboldogult szeretteiknek.