Ferrari- és iPhone-áldozat

2010. május 12., szerda, Magazin

Az elhunyt hozzátartozóikra emlékező tajvaniak már nem elégszenek meg az ősök túlvilági életét megkönnyítő jelképes papírpénzek égetésével, hanem papírból készült Ferrari- és iPhone-makettekkel kedveskednek megboldogult szeretteiknek.

A 23 millió lakosú szigeten az emberek csingming ünnepén, azaz a halottak napján különböző ételekkel és a szellemeknek szánt jelképes papírpénzek égetésével kedveskednek elhunyt hozzátartozóiknak. A tajvaniak a klasszikus kínai papírpénzek mellett korábban is áldoztak már a szellemek utazásaihoz elengedhetetlen amerikai dollárt utánzó szellempénzeket, illetve a túlvilági lét megkönnyítésére egyéb földi javakat jelképező tárgyakat. Az újdonságokat kedvelő tajvaniak a papírból készült luxusautó- és iPhone-modellekkel is az őseik kedvében akarnak járni. A hiedelem szerint ugyanis a jelképesen elégetett pénzek és tárgyak a túlvilági lét során használható javakká válnak. Sokan viszont úgy vélik, hogy a hamuvá váló pénzkötegek csupán értéktelen fizetőeszközök azon a piacon, ahol a vásárlási lehetőségeket eddig még senkinek sem sikerült meggyőzően dokumentálnia. A hozzátartozók ezért a papírruháktól kezdve a jachtokon át egészen a luxusvillákig szinte mindent áldozhatnak szeretett őseiknek.

A gazdagság jelképeinek számító különleges áldozati tárgyak iránti kereslet 2007-ben kezdődött, amikor egy szumórajongó özvegye papírból készült birkózószőnyeggel akart kedveskedni néhai férjének. A papírmasé státusszimbólumokat pedig a szegényebbek is megengedhetik maguknak, mert ezek már 4000 tajvani dollártól (kb 375 lej) megvásárolhatók. A legdrágább áldozati ajándék azonban 25 000 tajvani dollárba (kb. 2400 lej) kerül.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2010-05-12: Magazin - :

Négykerék-meghajtású elefántlábak

A brit állatorvosi egyetem (Royal Veterinary College, RVC) londoni kutatóinak vizsgálata szerint az elefántok lábai a négykerék-meghajtású járművekhez hasonlóan külön-külön biztosítják az állat haladásához szükséges erőt. Ez viszont teljesen egyedi megoldásnak számít a többi négylábú állathoz képest, amely a hátsó­kerék-meghajtású járművekhez hasonlóan hátsó lábaikat gyorsításra, mellső lábaikat pedig fékezésre használják.
2010-05-12: Magazin - :

A valódi szerelem fehér holló

A románc mindennapos, de a valódi szerelemre olyan csekély az esély Londonban, mint értelmes lényre bukkanni az univerzumban — állítja egy brit tudós.