Csodagyerekből környezettudatos vállalkozóJövőt álmodó baróti szűcsmester

2010. május 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Simon Béla baróti szűcsmester szerencsésnek tartja magát, hiszen míg nemzedékének több tehetséges tagja munkanélküliként tengeti életét, addig ő — bár érzi az elmúlt évek gazdasági átalakulásának hatását — kétkezi munkával képes tisztességes megélhetést biztosítani családjának. A jól megtanult mesterség ma is többet jelent egy-két megvásárolt oklevélnél — állítja.

Iparengedély gyermekfejjel

Bár édesapjának és oldalági rokonainak köszönhetően, mondhatni, beleszületett a szűcsmesterségbe, mégis kevés hiányzott, hogy ne az anyai akarat érvényesüljön, és a szakiskola helyett elméleti líceumban folytassa tanulmányait. Győzött azonban a fiú akarata, és 1985-ben tizenhat esztendősen a Haladás kisipari szövetkezet ajánlásával a jászvásári szakiskolában folytathatta tanulmányait. Az idegen környezetben töltött két esztendő nem volt könnyű, hiszen mindent románul kellett elsajátítani, és bizony, a család melege is hiányzott. Hazakerült, de nem tetszett neki a szövetkezet munkaajánlata, ezért úgy döntött, inkább megváltja, kifizeti a meglehetősen tetemes tandíjat, és saját lábára áll. Szenzációszámba ment, hogy alig tizennyolc esztendős fiatalként megkapta az iparengedélyt: a városban mindössze két mesterembernek volt hasonló! Szeptemberben állt munkába, és termékeinek akkora keletje lett, hogy decemberben már be is fizethette a Dacia személygépkocsi előlegét!

Bőrkabát másodkézből

A ’89-es eseményeket követően éveken keresztül nem történt lényeges változás Simon Béla életében. Továbbra is húsvéttól, a bárányvágások után őszig a bőr cserzésével, novembertől februárig szabásukkal, varrásukkal foglalatoskodott. Naponta akár két-három irhabunda is kikerült a keze alól, a sapkáknak pedig se szeri, se száma... Majd néhány hét szabadságot követően minden kezdődött elölről. A visszaesés első jeleit 1993-ban lehetett érezni, amikor megjelentek a külföldről hozott, másodkézből származó bőrtermékek. Még használtan is szépek voltak, kitűnő minőségűek, s ami a legfontosabb, a helyi mesteremberek termékei árának töredékét kérték értük. ,,A használt áru árával a versenyt nem lehet hatékonyan felvenni, hiszen népünk egyre szegényebb, s nem engedheti meg magának, hogy a drágább újat vegye meg az olcsóbb használttal szemben. Még akkor sem, ha az sem megy ritkaság számba, hogy nem varrt, hanem olcsó, igénytelenül elkészített árut sóznak az avatatlan vevőre. Nemrég egy baróti kislány kérte, hogy görögországi nyaraláson vásárolt — amúgy Romániában készült — kabátját javítsam meg, mert tönkrement a ragasztása..."

A szűcsmesterség jövője

Sok minden változott, átalakult, de Simon Béla véleménye szerint nem szabad temetni a mesterséget. Alkalmazkodni kell az igényekhez, s ha lehetséges, a minőséget javítani. ,,Továbbra is van igény a jól elkészített bundákra, s olyan is kerül, aki megfizeti. Itthon is akad, aki olyat szeretne, mint amilyent ifjúkorában varratott, vagy aki az édesapján látotthoz hasonlót akar. Ha egy szépen és nagy odafigyeléssel elkészített darabot vásárol, hamar megpróbálják »kivetkőztetni« belőle! Aztán itt vannak a nyugati vásárlók is. Néhány esztendővel ezelőtt Angliába kértek kis ruhakiegészítőket, most pedig Németországba kellene meglehetősen nagy mennyiségben népi ruhákhoz szükséges darabokat készítenem. A tervem az, hogy kevesebbet dolgozom, csak havi tíz-tizenkét darabot szállítok, de olyan odafigyeléssel, igényességgel, hogy arra panasz ne legyen, és évekig tőlem vásároljanak" — vázolja jövőképét Simon Béla.

A negyvenes esztendeinek elején járó mesterember fejében már ott az új varróműhely terve: a garázst és a mellette levő csűrt átalakítja, a tetőtérben épp elég hely lesz az alapanyagoknak, a készterméknek és az új gépeknek is. Bár állítja, a szűcsök nemes mestersége ezentúl is élni fog, a modernizáció kicsit mégiscsak megöli a hagyományosat, az évszázadokon át örököltet: a bőrkikészítésről szinte teljesen lemond, kizárólag a régi juhosgazdáknak és a vadászklienseknek vállal cserzést. Csökkent is rá az igény, ráadásul mind a vegyszeres, mind a növényi kikészítés egészségromboló. Neki pedig nagy kincs az egészsége, hiszen ötesztendős lányának szeretne jövőt biztosítani. Ha a ma pöttömnyi kislány úgy dönt, hogy felsőfokú végzettséget szerez, nem áll útjába, de valójában arról álmodik, hogy közösen dolgoznak majd a kis varróműhelyben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2010-05-12: Riport - B. Kovács András:

Pokolsárból gyúrt üdülőváros

Kovásznán májusra már beindult némi forgalom, a kapacitások úgy fele hamarosan hasznosul, és ez, ahogy eddig mondottuk, a szinten tartáshoz ugyan elég — s a mai körülmények között ez is fontos lehet —, de a megmaradást valóban szavatoló fejlesztéshez csekély. A kovásznai gyógykezelési lehetőségek kiaknázásának fő kerékkötője a tőkehiány és a vezetői szemlélet konzervativizmusa, szemtanú szerint a személyzeti mentalitás is. Tisztáztuk az eddigiekben, hogy miért nem képződik haszon a hálózatban, bár a szállodák vezetői imitt-amott tesznek erőfeszítéseket azért, hogy ezen segítsenek, s ahol nem vonják el a jövedelmet, mint a Héphaisztosz esetében, ott némi üzleti újításra is futja a karbantartáson túl.
2010-05-12: Pénz, piac, vállalkozás - Iochom István:

Kanyargós az egyiptomi út (A berecki Seconf beolvad a Secuiana Rt.-be)

Fennállásának legnehezebb időszakát éli a Secuiana Rt., Kézdivásárhely első, 1968-ban alapított gyára. Dobra László közgazdász (képünkön), az rt. vezérigazgatója ismertette a Secuiana-csoporttal kapcsolatos újdonságokat.