A berecki Seconf beolvad a Secuiana Rt.-beKanyargós az egyiptomi út

2010. május 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Fennállásának legnehezebb időszakát éli a Secuiana Rt., Kézdivásárhely első, 1968-ban alapított gyára. Dobra László közgazdász (képünkön), az rt. vezérigazgatója ismertette a Secuiana-csoporttal kapcsolatos újdonságokat.

A berecki Seconf Rt. — amelynek a Secuiana Rt. 78 százalékos tulajdonosa — sajnálatos módon megrendelés nélkül maradt, és részben a gazdasági válság miatt nem tudtak új megrendelőket biztosítani. Ezért a múlt év októberében az alkalmazottak mintegy felét, idén márciusban pedig a megmaradt alkalmazottak nagy részét elbocsátották, és Bereckben leállt a termelés. Tevékenység hiányában a berecki leányvállalatot nincs miért önálló cégként fenntartani, így a Secuiana főrészvényesként a két társaság egybeolvadását javasolta. A közgyűlés ezt jóváhagyta, akárcsak a S’mart Rt. beolvadását az anyavállalatba.

A két társaság rendkívüli közgyűlése áprilisban jóváhagyta az egybeolvadás elveit. A június 30-i mérleg alapján kidolgozzák a fúziós tervezet, és megállapítják az is, hogy a fúzió után a Seconf-részvényes magánszemélyek mennyi Secuiana-papírt kapnak meglévő részvényeik arányában. Ezzel párhuzamosan a Secuiana Rt. névértéken felvásárolja a Seconf-részvényeket, aki élni akar ezzel a lehetőséggel, azonnali készpénz ellenében megkaphatja papírjai árát. A beolvadás egy-másfél éves folyamatot jelent. A Secuiana-csoport másik tagja, az S’mode Rt. rendkívül jó eredménnyel zárta a múlt évet, továbbra is megvannak a kliensei. A másik leányvállalatot, a Secuiana Trans Rt.-t szintén érintette a válság, a konfekcióipar vándorlása miatt problémák adódtak a szállítási kapacitás hasznosításával, igyekeznek átszervezni, hogy másfajta szállítást is végezhessenek. A cég egyiptomi üzlete — közölte a vezérigazgató — érdekes kanyart vett. A kairói cég, amellyel a Secuiana vegyes vállalatot akart létrehozni, úgynevezett privát, vámszabad övezetben található, ahová az egyiptomi törvények alapján más entitás nem kerülhet be. Érdekes megoldás körvonalazódik: a Glass Co. For Ready Made Garments tulajdonosával Kézdivásárhelyen alapítanak vegyes vállalatot, amelybe mindkét fél egyenlő mértékben száll be tőkével, készpénzzel. Ez a vegyes vállalat vásárolja meg a Secuiana Rt.-től azt a gépparkot, amelyet Kairóba telepítenek át, majd bérbe adja az egyiptomi cégnek, hogy a vámszabad övezet valamennyi előnyét kihasználva tudja megszervezni a termelést.

Első lépésként egy, majd még egy termelési vonalat indítanak be, ahol 1500—1800 nadrág készül naponta. Ezeket a romániai bejegyezésű vegyes vállalaton keresztül értékesítik. Dobra László azt is elmondta: az évek során a termelés csökkenésével hatalmas kihasználatlan géppark halmozódott fel. Ezt akarják Egyiptomba vinni, és nem a jelenleg is termelőt, pontosította, ahogy azt a városban pletykálják. A gyár továbbra is a jelenlegi kapacitással működik, és elsősorban a belföldi piacra termel. Egyiptomba a kihasználatlan, raktáron található fölösleges gépparkot és a negyvenkét év alatt felhalmozott tudást viszik.

A Secuiana jelenlegi napi kapacitása ezer nadrág, októberig tartó teljes lefedettséggel. A nadrágok internet útján való eladása tekintetében Dobra László szerint a legjobb úton haladnak, folyamatban a Secuiana honlapjának felújítása, a szükséges árualapot elkülönítették, és legtöbb két hónapon belül beindul az internetes kereskedelem.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-05-12: Pénz, piac, vállalkozás - Hecser László:

Jövőt álmodó baróti szűcsmester (Csodagyerekből környezettudatos vállalkozó)

Simon Béla baróti szűcsmester szerencsésnek tartja magát, hiszen míg nemzedékének több tehetséges tagja munkanélküliként tengeti életét, addig ő — bár érzi az elmúlt évek gazdasági átalakulásának hatását — kétkezi munkával képes tisztességes megélhetést biztosítani családjának. A jól megtanult mesterség ma is többet jelent egy-két megvásárolt oklevélnél — állítja.
2010-05-12: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Felszusszantak az értéktőzsdék
Majdnem valamennyi vezető nyugat-európai értéktőzsde ledolgozta hétfőn a múlt heti visszaesést, miután az EU és az IMF 750 milliárd eurós garanciaprogramot hirdetett meg az euróövezeti adósságválság megállítására. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 4,59 százalékkal, a frankfurti DAX-30 4,79 százalékkal, a párizsi CAC-40 9,08 százalékkal volt a pénteki záróértéke fölött.