Hírbörze

2010. május 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Felszusszantak az értéktőzsdék

Majdnem valamennyi vezető nyugat-európai értéktőzsde ledolgozta hétfőn a múlt heti visszaesést, miután az EU és az IMF 750 milliárd eurós garanciaprogramot hirdetett meg az euróövezeti adósságválság megállítására. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 4,59 százalékkal, a frankfurti DAX-30 4,79 százalékkal, a párizsi CAC-40 9,08 százalékkal volt a pénteki záróértéke fölött.

Szakmai becslések szerint, ha Spanyolország, Írország és Portugália nem tudná a piacról finanszírozni adósságszolgálatát, akkor 2012-ig 444 milliárd eurót kellene kapniuk az új alapból. Maradna tehát pénz arra is, ha hosszabb távon Gö­rögország számára nem bizonyulna elegendőnek az országnak már megszavazott 110 milliárd, hároméves EU—IMF-hitelkeret. Hétfőn a Bukaresti Értéktőzsde is rég látott arányban emelkedett, a befektetési társaságok — SIF-ek — papírjai 13,57 százalékkal értek többet, a tíz vezető vállalat több mint 11 százalékkal volt értékesebb, mint pénteken.

Mentik a dollárpiacot

Közös akciót indít a dollárpiaci likviditás erősítésére az Európai Központi Bank, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, a brit, a kanadai és a svájci jegybank. Az öt jegybank úgynevezett deviza-swap kereteket nyit meg átmenetileg, az akció célja, hogy megfelelő mennyiségű dollár álljon rendelkezésre a devizapiacon. A Fed közlése szerint az intervenciót 2011 januárjáig folytatják. Hasonló intézkedéseket helyezett kilátásba a japán központi bank, a Bank of Japan is.

Csökkenő munkanélküliség

A vártnál kedvezőbben alakult áprilisban a munkanélküliség több közép-európai országban is. Csehországban a vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküliség, 9,2 százalékra a márciusi 9,7 százalékról, április végén 523 591 munkanélkülit tartottak nyilván. Romániában is csökkent a munkanélküliség: 8,07 százalék volt az előző havi 8,36 százalékhoz képest. Április végén az összes nyilvántartott munkanélküli száma elérte a 738 187 főt. Magyarországon a nyilvántartott álláskeresők száma az áprilisi zárónapon 601 478 volt, 42 700-zal kevesebb, mint az előző hónapban. (MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-05-12: Pénz, piac, vállalkozás - Iochom István:

Kanyargós az egyiptomi út (A berecki Seconf beolvad a Secuiana Rt.-be)

Fennállásának legnehezebb időszakát éli a Secuiana Rt., Kézdivásárhely első, 1968-ban alapított gyára. Dobra László közgazdász (képünkön), az rt. vezérigazgatója ismertette a Secuiana-csoporttal kapcsolatos újdonságokat.
2010-05-12: Nemzet-nemzetiség - Sylvester Lajos:

Ez az utca Bánat utca...

A könnyzacskókat és a rekeszizmokat egyszerre teszik próbára az apránként Erdély-szerte kísértetként belobbant, mocsárgázszerűen végignyargaló utcanév-lángnyelvek, amelyek, lám, hogy a nagyvárosoktól mi se maradjunk le, Nagyvárad után elérték Sepsiszentgyörgyöt is. Szent Ladislau városának elrettentő és egyben kacagtató példáját azért is említjük, hogy egyeseknek jelezzük az orcátlanságnak és ostobaságnak azt a mocsarát, amelybe, ha nem vigyázunk, mi is belehasalhatunk.