A Nagy Mózes Elméleti Líceum jubileuma alkalmábólÚtravaló

2010. május 12., szerda, Nemzet-nemzetiség

,,Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás. Nem helyzetekben élsz, hanem útközben" — ez a Márai-idézet kísérte végig négyéves líceumi utunkat, és ezt kaptuk útravalóul, amikor közel egy évvel ezelőtt elballagtunk a Nagy Mózesből. Akkor is, azóta is próbálom megfogadni az intelmet, vagyis az egyszerű hétköznapokat is értékessé tenni, úgy megélni őket, hogy évek múltával is örömmel emlékezhessem rájuk vissza.

Tény azonban az is, hogy amikor visszaemlékezésre kerül sor, elsősorban a helyzetek jutnak eszünkbe. Számomra egy ilyen ,,helyzet" az iskola mai folyóirata, az Isa. ,,Helyzet" volt az újraindított, 2007. januári szám megjelenése, aztán pedig sorra mindeniké. Ezek a lapszámok kézzelfogható bizonyítékai az általunk bejárt útnak. Ezeket ma is szívesen forgatom, mosolyogva a kezdeti, apró hibákon, de számba véve a fejlődést is. Viszont az ,,útközbenek" is feledhetetlenek: a rengeteg nevetés, vita, tanácskozás, mely megelőzte egy-egy szám megjelenését. Részeseivé válhattunk egy apró csodának, iskolaújságunk feltámadásának úgy, hogy minden rá szánt időnket jól kihasználtuk. Így lett ez kerek egész történet számomra.

Ha valaki megkérdezne, hogyan emlékszem vissza erre az időszakra, elsőre azt felelném: nosztalgiával. Viszont eszembe jutnak Milan Kundera szavai: ,,Visszatérés görögül nostos. Algos szenvedés. A nosztalgia tehát szenvedés amiatt, hogy hiába vágyunk visszatérni." Márpedig ezt én nem így látom. Nincsenek bennem ilyen érzések. És azt hiszem, ez azért lehetséges, mert az az időszak teljes volt. Nemcsak a ,,helyzeteket", hanem az ,,útközbent" is megpróbáltuk gazdaggá, élménydússá, örömtelivé tenni. És erre biztatnám a mai szerkesztőket is: élvezzék minden pillanatát ennek a munkának, mert egyedi élmény. Folytassátok az utat, amin elindultunk, és ne csüggesszenek el a nehézségek!

Borcsa Imola

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-05-12: Nemzet-nemzetiség - Czegő Zoltán:

Megkövetem a városom (Jegyzet)

Az árulást is be kell, kellene vallani, nem csak a tízparancsolat egyetemes erkölcsi szabályait.
2010-05-12: Nemzet-nemzetiség - Puskás Attila:

Országárulók könyvbe írva

Mi, magyarok sokkal inkább vagyunk ,,ţine minte" nép, mint főbérlőink, a románok. Amióta ,,kézhez vettek" minket, azóta nem gyógyul a nemzeti seb, azóta keressük a változtatás módjait. Keressük, de hiába, a győztesek nagyhatalmi gőgje végleg azok kezére adott, akik vélt vagy valós sérelmeiket nem felejtik el.